info@articlefarsi.ir پشتیبانی 10 صبح تا 2 شب ادرس

مقاله در مورد دستگاه طيف سنج جرمي

مقاله در مورد دستگاه طيف سنج جرمي

دستگاه طيف سنج جرمي
اصول طيف سنجي جرمي ، جلوتر از هر يک از تکنيکهاي دستگاهي ديگر ، بنا نهاده شده است. تاريخ پايه گذاري اصول اساسي آن به سال 1898 بر مي‌گردد. در سال 1911 ، “تامسون” براي تشريح وجود نئون-22 در نمونه‌اي از نئون-20 از طيف جرمي استفاده نمود و ثابت کرد که عناصر مي‌توانند ايزوتوپ داشته باشند. تا جايي که مي‌دانيم، قديميترين طيف سنج جرمي در سال 1918 ساخته شد.
اما روش طيف سنجي جرمي تا همين اواخر که دستگاههاي دقيق ارزاني در دسترس قرار گرفتند، هنوز مورد استفاده چنداني نداشت. اين تکنيک با پيدايش دستگاههاي تجاري که بسادگي تعمير و نگهداري مي‌شوند و با توجه به مناسب بودن قيمت آنها براي بيشتر آزمايشگاههاي صنعتي و آموزشي و نيز بالا بودن قدرت تجزيه و تفکيک ، در مطالعه تعيين ساختمان ترکيبات از اهميت بسياري برخوردار گشته است. اصول طيف سنجي جرمي به بيان ساده ، طيف سنج جرمي سه عمل اساسي را انجام مي‌دهد:
مولکولها توسط جراياناتي از الکترونهاي پرانرژي بمباران شده و بعضي از مولکولها به يونهاي مربوطه تبديل مي‌گردند. سپس يونها در يک ميدان الکتريکي شتاب داده مي‌شوند.
يونهاي شتاب داده شده بسته به نسبت بار/جرم آنها در يک ميدان مغناطيسي يا الکتريکي جدا مي‌گردند.
يونهاي داراي نسبت بار/جرم مشخص و معين توسط بخشي از دستگاه که در اثر برخورد يونها به آن ، قادر به شمارش آنها است، آشکار مي‌گردند. نتايج داده شده خروجي توسط آشکار کننده بزرگ شده و به ثبات داده مي‌شوند. علامت يا نقشي که از ثبات حاصل مي‌گردد يک طيف جرمي است، نموداري از تعداد ذرات آشکار شده بر حسب تابعي از نسبت بار/جرم.
دستگاه طيف سنج جرمي
هنگامي که هر يک از عمليات را بدقت مورد بررسي قرار دهيم، خواهيم ديد که طيف سنج جرمي واقعا پيچيده‌تر از آن چيزي است که در بالا شرح داده شد.
سيستم ورودي نمونه
قبل از تشکيل يونها بايد راهي پيدا کرد تا بتوان جرياني از مولکولها را به محفظه يونيزاسيون که عمل يونيزه شدن در آن انجام مي‌گيرد، روانه ساخت. يک سيستم ورودي نمونه براي ايجاد چنين جرياني از مولکولها بکار برده مي‌شود. نمونه‌هايي که با طيف سنجي جرمي مورد مطالعه قرار مي‌گيرند، مي‌توانند به حالت گاز ، مايع يا جامد باشند. در اين روش بايد از وسايلي استفاده کرد تا مقدار کافي از نمونه را به حالت بخار در آورده ، سپس جرياني از مولکولها روانه محفظه يونيزاسيون شوند.
در مورد گازها ، ماده ، خود به حالت بخار وجود دارد. پس ، از سيستم ورودي ساده‌اي مي‌توان استفاده کرد. اين سيستم تحت خلاء بوده، بطوري که محفظه يونيزاسيون در فشاري پايينتر از سيستم ورودي نمونه قرار دارد.

فایل : 3 صفحه

فرمت : Word

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات زیر را حتما بخوانید ...

مقالات زیر را حتما ببینید ...