مقاله کامل در مورد باکتریهای پروبیوتیک و اهمیت تغذیه ای آنها

مقاله کامل در مورد باکتریهای پروبیوتیک و اهمیت تغذیه ای آنها

دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین
موضوع تحقیق : باکتریهای پروبیوتیک و
اهمیت تغذیه ای آنها
استاد مربوطه : سرکار خانم شهبازی
گردآورنده : الهه حیدری دهکردی
ساناز امیر ریاحی
*پروبیوتیکها میکروبهایی که باید خورد*
*تاریخ پروبیوتیک
پیشینه استفاده از پروبیوتیک‌ها به زمانی برمی گردد که یک پزشک روسی به نام “متچنیکف” فهمید که خوردن یک نوع ماست تخمیر شده از شیر، سبب طول عمر و حفظ سلامت روستاییان بلغاری شده است.
بیشترین تحقیقات در ایران روی ماست انجام شده و پژوهشگران موفق شده‌اند با افزودن برخی مکمل‌های لبنی، ویژگی‌های نامطلوب ماست پروبیوتیکی را بهبود بخشند.
فرآورده هاي پروبيوتيكي بنا بر تعريف مولر ” مكملهاي غذايي ميكروبي زنده اي هستند كه با تنظيم فلور ميكروبي روده و جايگزين شدن در آنجا باعث ايجاد اثرات مفيد سودمند و سلامت بخشي براي مصرف كننده مي باشند.” لذا اين فرآورده هاي غذايي جزء غذاهاي فراويژه طبقه بندي مي شوند. زيرا علاوه بر ارزش تغذيه اي ، اثرات درماني و سلامت بخشي چون مهار عفونت هاي دستگاه گوارش از جمله كاهش سطح كلسترل خون، تقويت سيستم ايمني، افزايش سطح تحمل لاكتوز و فعاليت ضد سرطاني برخوردار مي باشد. مهمترين مكانيسم هايي كه اين ميكروارگانيسم هاي بوسيله آن مي توانند موجب ارتقاء سلامت مصرف كننده شوند شامل توليد اسيدهاي آلي، پراكسيدها، باكتريوسين ها و رقابت با پاتوژن هاي روده اي براي تصاحب جايگاه هاي اتصال روي موكوس و رقابت براي جذب
سوبسترا هاي رشد مي باشد. اين فرآورده ها به دليل خاصيت درماني و سلامت بخشي از جايگاه ويژه اي در دنيا برخوردار مي باشند و توليد آن در دنيا به صور مختلف به شدت مورد استقبال واقع شده است. استفاده از كشت هاي پروبيوتيكي در صنايع لبني وسيله اي جهت توسعه محصولاتي جديد گشته است به طوريكه تخمين زده مي شود كه 80 نوع محصول جديد لبني حاوي اين ميكروارگانيسم در دنيا وجود داشته باشد. فروش و محبوبيت اين محصولات در دنيا رو به افزايش است، به طوريكه در سال 1997 ماست پروبيوتيك بين 5-20 درصد كل ماست توليدي اروپا را تشكيل مي داده است ولي در حال حاضر 25 درصد از كل ماست توليدي فرانسه، آلمان و سوئد را به خود اختصاص داده است. امروزه در آمريكا 60 درصد ماستهاي نگهداري شده در يخچال آن كشور، حاوي كشت هاي پروبيوتيكي مي باشد. با اين وجود توليد اين محصول در ايران رويكرد مناسبي نداشته است. استفاده ازشيرو فرآورده هاي آن جهت توليدمحصولات پروبيوتيك از مطلوبيت ويژه اي برخوردار گشته است زيرا در كنار ارزش تغذيه اي فوق العاده آن ، خود ماتريكس مناسبي جهت رشد اين ميكروارگانيسم ايجاد مي كند در اين ميان ظرفيت بافري بالاي محولات لبني كمك شاياني به نگهداري سلولهاي پروبيوتيكي در مقابل شرايط اسيدي معده از خود نشان مي دهد. ماست به عنوان فرآورده اي لبني كه در اكثر دنيا از آن استفاده مي نمايند مي تواند باعث وارد نمودن تعداد زيادي از ميكروارگانيسم ها پروبيوتيكي به بدن مصرف كننده شود از نظر مطالعات باليني و اثربخش و فراورده هاي تجاري به صورت شيرهاي تخمير شده )مصرف مي شوند كه با ذائقه مردم ما سازگار نيست.Yakult (
* شناسنامه پروبیوتیک
لاکتوباسیل‌ها، معروف‌ترین باکتری‌های مورد استفاده در لبنیات تخمیری هستند. این باکتری‌ها قادر به تبدیل قندها (شامل لاکتوز) و سایر کربوهیدرات‌ها به اسید لاکتیک هستندو طعم ترش لبنیات تخمیر شده نظیر ماست هم به همین خاطر است.
هم‌چنین اسید لاکتیک به عنوان یک نگهدارنده از فاسد‌شدن فرآورده‌های لبنی جلوگیری می‌کند.
پروبیوتیک‌های رایج، شامل گونه‌های مختلف باکتری‌های بیفید باکتریوم، لاکتوباسیلوس و همچنین بعضی گونه‌های مخمر هستند.
*پروبیوتیک چیست؟
فرآورده‌های پروبیوتیکی حاوی باکتری‌های مفیدی هستند که پس از مصرف در روده ساکن می‌شوند و اثرات مفیدی در سلامتی انسان برجای می‌گذارند.
اصطلاح پروبیوتیک(probiotic) که یک کلمه یونانی، به معنی “برای زندگی” است و سازمان جهانی بهداشت، این اصطلاح را به “ارگانیسم‌های زنده‌ای” اطلاق می‌کند که در صورت مصرف به میزان لازم، اثرات “سلامت‌زایی” موثری برای میزبان خود دارند.
*ارگانیسم= زنده و سلامت‌زایی.
*پروبیوتیک= به‌عنوان صفت مواد غذایی حاوی این باکتری‌ها هم به‌کار می‌رود.
درواقع پروبیوتیک‌ها به دوصورت مصرف می‌شوند:به صورت مکمل ‌های غذایی به شکل پودر،شربت یاقرص مواد غذایی غنی شده با پروبیوتیک‌ها. مثلا اگر در تولید هرگونه فرآورده لبنی تخمیری همچون ماست،از باکتری‌های پروبیوتیکی استفاده شود،محصول حاصل را پروبیوتیک می‌نامند.
*کار پروبیوتیک چیست ؟
چندین و چند سال است که معلوم شده فقدان باکتری‌ها در روده به سلامت آسیب می‌رساند؛ مثلا حیوانات آزمایشگاهی که در شرایط بدون باکتری واستریل رشدپیدا می‌کنند،اکثرا سیستم ایمنی تکامل نیافته و روده‌های آسیب پذیر دارند.
همین مساله می‌تواندبرای نوزادانسان هم مصداق داشته باشد
و نوزاد را نسبت به ابتلا به انواع آلرژی‌ها و عفونت ‌های تهدید کننده زندگی مستعد کند. حتی معلوم شده یکی از بیماریهایی که پروبیوتیک‌ها با آن مقابله می‌کنند، اگزما در نوزادان است.محققان فنلاندی، پروبیوتیک لاکتوباسیلوس را برای مادران حامله و نوزادان متولد شده که احتمال ابتلا به حساسیت داشتند، به مدت شش ماه، تجویز کردند. هنگامی که بچه‌ها دو ساله شده بودند، پروبیوتیک، احتمال بروز اگزما را تا نصف کاهش داده بود.درواقع می‌شود گفت پروبیوتیک‌ها، سیستم ایمنی بدن را تمرین می‌دهند تا در برابر باکتری‌های بیماری ‌زا هم از خودش واکنش خوبی نشان دهد.

فایل : 27 صفحه

فرمت : Word

27900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط