info@articlefarsi.ir پشتیبانی 10 صبح تا 2 شب ادرس

مقاله فارسی در مورد خرگوشک (گل ماهور )

مقاله فارسی در مورد خرگوشک (گل ماهور )

خرگوشک (گل ماهور )
مقدمه
مردم برخی سرزمینها از خرگوشک به عنوان ماده ای ضد سرفه استفاده می کرد اند در اکثر فارماکپه های معتبر از گلهای این گیاه به عنوان دارو یاد شده است گاهی برگهای این گیاه نیز مورد استفاده قرار می گیرد مواد موثره موجود درگلهای خرگوشک خلط آور و ضد سرفه ایت و برای مداوای برخی ناراحتیهای ریوی مانند برونشست وسیاه سرفه است .
گلهای خرگوشک عسل دهنده است و سبب افزایش کیفیت عسل نیز می شود .
این گیاه در سطوح وسیعی در کشورهای آلمان ، روسیه ،لهستان و مجارستان کشت می شود .
مشخصات گیاه
خرگوشک بوته ای استوار یک ساله یا دوساله است گونه های متعلق به جنس ورباسکوم گیاهانی همه جایی هستند ودر آسیا ،شمال آفریقا ، شمال آمریکا، و اروپا و در مناطق وسیعی می رویند نه تنها گلهای ورباسکوم فلوموئیدس بلکه گلهای گونه های دیگری مانند ورباسکوم تاپوسوس وورباسکوم تاپسی فورم خاصیت دارویی و همواره مورد استفاده قرار می گیرند .
ریشه گیاه ضخیم و مخروطی شکل است و انشعابهای کمی دارد ساقه ی این گیاه ضخیم و مستقیم است ارتفاع ساقه به شرایط اقلیمی محل رویش گیاه بستگی دارد بین 60 تا 200 سانتی متر است ساقه ی گیاه زاویه دار (معمولاً 5 ضلعی ) می باشد و در مرحله گلدهی محکم و کم و بیش چوبی می گردد .
در گیاهان دو ساله در سال اول رویش فقط برگهای طوقه ای تشکیل می شود این برگهای دندانه دار کشیده و کم وبیش بیضی شکلند و طول آنها به 40 سانتی متر می رسد گایه در سال دوم رویش به ساقه می رود و برگها به طور متناوب بر روی ساقه قرار می گیرند.
برگهای قسمت فوقانی دمبرگ کوتاهی دارند در حالی که برگهای ناحیه تحتانی دمبرگ طویلی به طول 25 تا 35 سانتی متر دارند سطح برگها ناصاف و دارای شیارهای فراوانی است و در قسمت تحتانی بگر و رگبرگهای اصلی وفرعی کاملاً مشخص می باشند طرفین رگبرگها پوشیده از کرکهای ستاره ای شکل است .
طول ساقه های گل دهنده متفاوت و بین 30 تا 80 سانتی متر است این ساقه ها ممکن است ساده و بدون انتشعاب باشند ویا گاهی نواحی تحتانی ساقه های گل دهنده منشعب می شوند و ساقه های متعددی به وجود می آید .
گلها به صورت خوشه ای بر روی ساقه های گلدهنده پدیدار می شوند در هر نقطه روی این ساقه و یک گاهی سه تا پنج گل ظاهر می شوند رنگ گلها زرد و روشن
قسمت خارجی آن کرکردار و لایه ی داخلی آن صاف است گلها از اوایل خرداد ماه پدیدار می شوند و گلدهی تا شهریور ادامه می یابد .
میوه از نوع کپسول و محتوی دانه های ریز متعددی است پس از رسیدن ومیوه و باز شدن آن ها بذرها به اطراف ریزش می کنند بذرهای به رنگ قرمز تیره و وزن هزاردانه 08/0 تا 8/0 گرم است .
مواد موثره گلهارا مواد موسیلاژی (3 درصد ) ترکیبات قندی (10 تا 11 درصد ) ساپونین (4/7 درصد )کارتنوئید (بتاکاروتن و کروسین ) وفلاونودئیدها (هسپریدیدن، ورباسکوزید ) تشکیل می دهند .
نیازهای اکولوژیکی
اکثر گونه های جنس ورباسکوم در طول رویش به مناطق آفتابی و خاکهای سبک شنی نیاز دارند . خاکهای رسی و متراکم برای رویش این گیاهان مناسب نیست این گیاهان در برابر سرما مقاوم هستند به طوری که برگهای طوقه ای قادر به تحمل درجه ی حرارتهای زیر صفر است . سلولهای ریشه خرگوشک قادر به جذب آب از اعماق زمین هستند و خشکی را می توانند به سهولت تحمل نمایند بذرها در دمای 8 تا 10 درجه ی سانتی گراد به خوبی جوانه می زنند . و برای رویش به مقادیر مناسبی رطوبت نیاز دارند .
تناوب کاشت
خرگوشک را می توان با هرگیاهی به تناوب کشت کرد تکرار کشت این گیاه در یک زمین پس از سه تا چهار سال انجام پذیر است .
مواد وعناصر غذایی مورد نیاز
اگر چه خرگوشک در خاکهای تهی از مواد و عناصر غذایی قادر به رویش است ولی مواد و عناصر مناسب سبب افازیش عملکرد گل و مواد موثره آن می شود تحقیقات نشان می دهد که کودهای حیوانی نقش عمده ای در افزایش عملکرد گل دارد . فصل پاییز که هنگام آماده ساختن زمین است 40 تا 50 کیلوگرم درهکتار اکسید فسفر 70 تا 80 کیلوگرم درهکتار اکسید پتاس به عنوان مقادیر پایه باید به خاک کاهش عملکرد گل می وشد توصیه می شود در فصل بهار 30 تا 50 کیلوگرم در هکتار ازت به صورت سرک در اختیار گیاهان قرار گیرد .
آماده سازی خاک
در فصل پاییز پس از افزودن کودهای حیوانی یا شیمیایی مورد نیاز گیاه به خاک ، باید شخم عمیقی زده شود در اواخر زمستان زمین راتسطیح و بستر خاک را برای کشت این گیاه آماده می کنند .
تاریخ و فواصل کاشت
زمان مناسب برای کاشت خرگوشک اواخر پاییز(آبان ) یا اوایل بهار (فروردین ) است فاصله ی ردیفهای کاشت بین 50 تا 60 سانتی متر مناسب است عمق بذر خرگوشک در موقع کاشت باید 5/0 تا 1 سانتی متر باشد برای هر هکتار زمین ب 5/1 تا 2 کیلوگرم بذر با کیفیت مطلوب نیاز است .
روش کاشت
کاشت خرگوشک توسط بذر و به روش مستقیم صورت می گیرد خرگوشک در سطوح وسیع به طور ردیفی کشت می شود چنانچه بذرها در بهار کشت شود تیمار چینه سرمایی جهت تسریع در جوانه زنی ضرورت دارد پس از کاشت برای تراکم بخشیدن به لایه سطحی خاک انجام غلتک مناسبی سبب تسریع در جوانه زنی بذرها می شود بذرهای کشت شده در فصل پاییز پس از طی دوره ی سرما در اوایل بهار سبز می شوند پس از سبز شدن بوته ها را درطول ردیفهابه تعداد مناسب باید تنک کرد .
مراقبت و نگهداری
رشد اولیه گیاه خرگوشک بسیار کند و بطئی است و در سال اول رویش تنها برگهای طوقه ای تشکیل می شود گسترش علفهای هرز تاثیر نامطلوبی در رشد و عملکرد این گیاه دارد و از این رو تهیه بستر عاری از علف هرز ضروری است مبارزه با
علفهای هرز در طول رویش گیاهان نیز ضرورت دارد درمرحله ی چهارم تاهشت برگی انجام کولتیواتورمناسبی بین ردیفهای سبب تسریع در رویش گیاهان می شود از آن جا که این گیاهان برگهای طویلی دارند و چنانچه متراکم کشت شوند به شدت از عملکرد گل کاسته می شوند لذا بوته های را در طول ردیفها طوری باید تنک کرد که در هر متر طول ردیف تاشش گیاه باقی بماند .
در طول رویش گیاهان آفات ممکن است صدمه های زیادی به محصول وارد کنند مهمترین این آفاتها عبارتند از شته و لارو به نوعی پروانه که از ریشه تغذیه می کند علیه این آفتها از آفت کشهای مناسب باید استفاده کرد .
برداشت محصول
گلها معمولا هنگام شب باز می شوند و به طرف ظهر به تدریج بسته شده (به صورت پژمرده در می آیند ) و از طراوت آنهاکاسته میشود . زمان مناسب برای جمع آوری گلها یک روز آفتابی ساعت 9 تا 11 قبل از ظهر است گلها را از خرداد تا اوایل مرداد به تدریج می توان برداشت کرد از این رو زمان کافی برای برداشت گلها وجود دارد و طی چند هفته می توان آنهارا جمع آوری کرد اگر چه گلها را می توان همراه با کاسبرگها برداشت کرد ولی بهتر است فقط گلها ( بدون کاسبرگ ) برداشت شوند گلها را باید در سبدهایی که اطراف آنها سوراخهای مناسب تعبیه شده باشد (جهت عبور و ورود هوا)قرار داد و نباید آنها را به صورت فشرده و
متراکم رسید یا ظروف دیگر جای داد زیرا سببب شکستگی گلبرگها و تغییررنگ آنها زا زرد روشن به قهوه ای تیره می شود تاثیر نامناسبی روی مواد موثره آنها برجای می گذارد و در چنین شرایطی غیر قابل استفاده می شوند گلهای برداشت شده را به سرعت باید خشک کرد تاخیر درخشک کردن گلها تاثیر نامطلوبی برمواد موثره آنها می گذارد گلها را در سایه و یا با استفاده از خشک کنهای الکتریکی در دمای 45 تا 50 درجه سانتی گراد می توان خشک کرد . هنگام خشک کردن بهتر است گلها به صورت وارونه قرار نگیرد خشک شدن تدریجی گلها و همچنین وجود رطوبت در آنها سبب تغییر رنگ آنها می شود(به رنگ قهوه ای ) و ا«ها را غیر قابل استفاده می نماید .
گلهای خشک شده رطوبت را به شدت جذب می کنند. پس از خشک شدن باید آنهارا در کیسه های پلاستیکی فاقد هوا قرار داد و با بستن در آن مانع ورود هوا به داخل آ« شد افرادی که معمولاً به گل حساسیت دارندو تماس آنها با کل سبب سرفه و همچنین خارش بدن آنهامیشود نباید در امر خشک کردن و بسته بندی گلها شرکت نمایند.
عملکرد ل تازه پنج تا شش تن در هکتار است که ازآن 5/0 تا 6/0 تن کل خشک حاصل میشود نسبت گل تازه به خشک 8 تا 10 است .
چنانچه هدف از کشت خرگوشک استفاده از برگهای آن از سال اول رویش می توان برگها را به تدریج برداشت کرد برگ هارا باید طوری برداشت کرد که باعث خشک شدن گیاه نشود از این روبرگهایی را که در محورهایی خارجی دایره ای شکل قرار دارند باید برداشت شوند درسال دوم رویش تا قبل از به ساقه رفتن گیاه می توان برگها را برداشت کرد .
عملکرد برگ خشک 1 تا 5/1 تن درهکتار می باشد .
جمع آوری بذر
چنانچه هدف از کشت خرگوشک برداشت بذر آن باشد برداشت گلها باید خودداری نمود بذرهای این گیاه به طور همزمان نمی رسند و پس از رسیدن به اطراف ریزش می کنند .
بذر خرگوشک را دردو مرحله می تون برداشت کرددر مرحله ی اول هنگامی که یک سوم بذرها رسیده اند باید ساقه های گل دهنده را قطع کرد ودر مکانی مناسب قرار داد تاهمه خشک شوند در مرحله ی دوم پس از خشک شدن آنها راباید بوجاری و بذرها را پس از تمیز کردن بسته بندی نمود .
تیره پنیرک
ختمی دارویی
مقدمه
مردم برخی کشورها ازمدتها پیش خواص درمانی ختعمی دارویی را می شناختند و از آن برای درمان بعضی بیماریهای استفاده می کردند ختمی دارویی در تعدادی ار فارماکوپه های معتبر به عنوان گیاه دارویی معرفی شده و خواص درمانی آن مورد تاکید قرار گرفته است برگها و ریشه ختمی دراویی خاصیت دارویی دارند و از دم کرده ی آنها به عنوان ضد سرفه ،خلط آور و نرم کننده ی مجاری تنفسی استفاده می شود موسیلاژ موجود در برگها و ریشه ی این گیاه سوزش غشاء مخاطی را تسکین و التهاب را کاهش می دهد از گلهاو پیکر رویشی ختمی دارویی به ندرت استفاده می شود.
مردم بعضی سرزمینها از دم کرده ی گلهای این گیاه برای رفع ورم ملتحمه ی چشم استفاده می کنند .
از مواد موثره این گیاه در صنایع دارویی ، داروهای مختلفی به اشکال شربت ،قطره و قرص برای مداوای بیماریهای مربوط به نای و نایژه و همچنین تسکین سرفه های ناشی از ناهنجاریهای ریه تهیه می شود .
ختمی دارویی در سطوح مختلفی در بعضی از کشورها کشت می شود .
مشخصات گیاه
ختمی داروی گیاهی علفی و چند ساله است منشا اصلی این گیاه منطقه ی مدیترانه گزارش شده است و در مناطقی که خاک از رطوبت کافی برخوردار باشد می روید این گیاه در اروپا ، آسیا و شمال آفریقا گسترش دارد .
ا زریزوم ریشه ای ساده و یا کم و بیش منشعب به طول 10 تا 30 سانتی متر به ضخامت دو تا سه سانتی متر خارج می شود . رنگ قسمت خارجی ریشه قهوه ای تیره و لایه ی داخلی آن سفید رنگ است و ساقه استوانه ای شکل و ارتفاع آن 80 تا 120 سانتی متر است پای ساقه معمولاً چربی است و برگها سه تا پنج لبی هب قطر 5 تا 10 سانتی متر ورنگ آن سبز تیره است و برگها به طور متناوب روی ساقه قرار می گیرند برگها قسمت فوقانی ساقه کم و بیش تخم مرغی شکل است ولی برگهای پایینی ساقه قلبی شکل هستند حاشیه برگها دندانه دارند و سطنح برگها از کرکهای انبوه و فراوانی پوشیده شده است گلها کوچک به رنگ سفید یا صورتی کم رنگ و گاهی در سطح گلبرگها لکه های زرشکی یا ارغوانی مشاهده می شود و گلدهی تا اواخر تابستان (شهریور) ادامه می یابد . گلها برای مدت نسبتاً طولانی روی گیاه مشاهده میشوند.
میوه این گیاه قهوه ای رنگ ، مدور، مسطح وچند لایه ای است و چینهایی در اطراف آن وجود دارد وزن هزار دانه 2/2 تا 2/3 گرم است .
ریشه ختمی دارویی حاوی مواد موسیلاژی (پلی ساکارید ) به مقدار 33 درصد ،نشاسته (33 درصد) ترکیبات قندی (10 درصد ) پکتین (10 درصد ) آسپاراژین (دودرصد ) و مقدار کمی روغن است .
مواد موثره عمده ی برگهاو گلهای این گیاه را ترکیبات موسیلاژی (5 تا 10 درصد) مقادیر بسیارکمی اسانس (02/0 درصد )تشکیل می دهد .
نیازهای اکولوژیکی
بذر ختمی دارویی 10 تا 15 روز پس از کاشت درد مای مناسب و وجود رطوبت کافی سبز می شود خاکهای ،سبک، عمیق و حاوی ترکیبات هوموسی خاکهای مناسبی برای کشت این گیاه هستند .
هوای گرم و رطوبت کافی نه تنها برای رویش این گیاه مناسب است بلکه در افزایش کمیت و کیفیت مواد موثره آن تاثیر مطلوبی دارد .
تناوب کاشت
اگر چه ختمی دارویی را با هر گیاهی می توان به تناوب کشت کرد ولی بهتر است با گیاهانی که دروه ی رویشی کوتاهی دارند به تناوب کشت کرد تا پس از برداشت زمان کافی برای آماده ساختن زمین وجود داشته باشند.
مواد و عناصر غذایی مورد نیاز
تحقیقات نشان یم دهد کود های حیوانی پوسیده نقش عمده ای در افزایش عملکرد برگ ، ریشه و مواد موثره این گیاه دراد از این رو توصیه می شود در فصل پاییز هنگام آماده سازی زمین 20 تا 30 تن کود حیوانی پوسیده به زمین اضافه شود .
چنانچه زمین از مواد و عناصر غذایی تهی باشد و در صورت عدم استفاده از کود حیوانی توصیه می شود و 80 تا 100 کیلو گرم در هکتار اسکید پتاس به عنوان مقادیر پایه در اختیار گیاهان قرارگیرد . اضافه کردن 30 تا 40 کیلوگرم در هکتار ازت درمرحله ساقه دهی نقش عمده ای در افزایش عملکرد دارد .
آماده سازی خاک
ریشه های ضخیم از مقدار بیشتری مواد موثره برخوردارند از آن جا که آماده سازی خاک تاثیر عمده ای در وضعیت ریشه ورشد گیاه دارد لذا قبل از کاشت آماده ساختن خاک ضرورت دارد .
پس از افزودن کودهای حیوانی شیمیایی مورد نیاز گیاه انجام شخم عمیق در فصل پاییز (به عمق 40 تا 60 سانتی متر ) ضرورت است . جمع آوری سنگها و قلوه سنگهای خاک نه تنها سبب گسترش ریشه و افزایش عملکرد آن می شود بلکه در رویش گیاه موثر است و سبب افزایش عملکرد برگ گل و نیز می شود و در اوایل بهار زمین را تسطیح و بستر خاک را برای کشت گیاه بایدآماده کرد .
تاریخ و فواصل کشت
فصل بهار (نیمه اول فروردین ) یا اواخر پاییز(آذر) زمان مناسبی برای کشت مستقیم ختمی دارویی است فاصله ی ردیفها از یکدیگر 60 تا 70 سانتی متری مناسب است در کشت مستقیم برای هر هکتار زمین به پنج تا شش کیلوگرم بذر نیاز است
در کشت غیر مستقیم در اواخر بهار و اوایل تابستان (خرداد – تیر) زمان مناسبی برای کشت بذر ختمی دارویی درخزانه ی هوایی آزاد است بذرها را در ردیفهایی به فاصله ی 15 سانتی متری کشت می کنند. بذر مورد نیاز برای هرهکتار زمین یک کیلوگرم است . 5/2 تا 3 ماه پس از سبز شدن در فصل پاییز (مهر –آبان ) یا اوایل بهار سال بعد نشاءها را می توان به زمین اصلی منتقل کرد اگر چه اوایل بهار نشاها را می توان منتقل کرد ولی فصل پاییز زمان مناسبی برای انتقال آنها هب زمین اصلی است زیرا شوک حاصل از عمل انتقال در فصل پاییز به مراتب کمتر از بهار است .
نشاءها را در ردیفهایی به فاصله 60 تا 70 سانتی متر در زمین اصلی باید کشت کرد فاصله ی دوبوته روی دریف کاشت 40 تا 50 سانتی متر مناسب است .
اوایل پاییز(مهر ) زمان مناسبی برای تکثیر رویشی ختمی دارویی است در تکثیر رویشی فاصله ی ردیفهای از یکدیگر 60 سانتی متر و فاصله ی دوبوته در طول ردیف 50 سانتی متر مناسب می باشد .
روش کاشت
ختمی دارویی را توسط بذر یا از طریق رویشی می توان تکثیر کرد تکثیر با بذر مناسبتر است و همواره از این روش برای تکثیر ختمی دارویی استفاده می شود . بذرهای تازه این گیاه قوه ی رویشی نامناسبی دراند از این روبرای کاشت باید ازبذرهای دوتا سه ساله استفاده کرد .
تکثیر توسط بذر به دوروش مستقیم و غیر مستقیم انجام می گیرد .
کشت مستقیم : بذرهای ختمی دارویی را در زمان مناسب به صورت ردیفی در فواصل ذکر شده کشت می کنند . عمق بذر متفاوت است و به بافت خاک و رطوبت آن بستگی دارد . و بین یک تا دو سانتی متر مناسب است پس از کشت ، آبیاری مناسب ضرورت دارد و سبب تسریع و هماهنگی در سبز شدن بذرها می شود .
کشت غیر مستقیم : درزمان یاد شده بذرهای ختمی دارویی را در خزانه هوای آزاد که بسترآن به همین منظور تهیه شده کشت می کنند. پس از کاشت به منظور ایجاد تراکم در بستر سطحی خاک ؛ غلتک مناسبی زده می شود . آبیاری منظم و وجین علفهای هرز در طول رویش گیاهان نقش عمده ای ددر سرعت رشد گیاه و افزایش عملکرد(اعم از ریشه و برگ و گل )دارد .
بذرهای ختمی دارویی با تاخیر و پس از سه تا چهار هفته سبز می شوند و از ین رو بهتر است بذر این گیاه را بابذرهای گیاهان سریع الرشدی مانند خردل مخلوط کدر تا با مشاهده فاصله ردیفها بهتر بتوان به وجین علفهای هزر پرداخت
تکثیر رویشی : تکثیر رویشی با تقسیم ریشه انجام می گیرد اوایل پاییز پس از خارج کردن ریشه گیاهان دو تا سه ساله ریشه را به چندقطعه تقسیم کرده و در ردیفهایی به فاصله ی 60 سانتی متری و فاصله دوبوته درطول دریف کاشت 50 سانتی متر کشت می شوند .
چون تکثیر به رویشی هزینه زیادی را در بردارد فقط در سطوح کوچک از این روش استفاده می شود .
مراقبت و نگهداری
اگر از کشت مستقیم بذر در زمین اصلی استفاده شده باشد گیاهان در طول ردیفها متراکم باشند آنها را در مرحله ی دوتا سه برگی طوری باید تنک کرد که فاصله دو بوته در طول ردیف 20 تا 25 متر گردد .
در طول رویش گیاهان باید دو تا سه بار علفهای هرز را وجین کرد چون ختمی دارویی به اکثر علف کشها حساس است وجین مکانیکی علفهای هرز ضرورت دارد تا کنون علف کش انتخابی مناسبی برای این گیاه شناخته نشده است .
ختمی دارویی در طول رویش ممکن است توسط بیماریهای قارچی مانند زنگ ختمی آسیب ببیند برای مبارزه با این بیماری می توان از سموم مناسبی مانند تیلت به مقدار 8/0 تا 1 لیتر در هکتار ،ویژل و یا ایمپاکت به مقدار 1 تا 2/1 لیتر درهکتار به صورت محلول پاشی استفاده کرد دو تا سه هفته پس از استفاده از سموم مذکور مجدداً استفاده از آنها را می توان تکرار کرد . برای کنترل این بیماری بذرهایی را که از بوته های سالم به دست آمده اند . باید کشت کرد برای ضد عفونی کردن بذرهای ختمی دارویی ، می توان آنها را در محلول دو در هزار سولفات مس به مدت یک و نیم ساعت خیساند.
از بیماریهای دیگر ختمی دارویی می توان از قارچ عامل بوته میری نام برد . این قارج از راه ریشه ، آوندهای چوبی را مورد حمله قرار می دهد و در نهایت باعث پژمردگی گیاه می شود قارچ معمولاً بعد از سرما و یخبندان زمستان در فصل بهار گیاهان را تهدید می کند . سرعت پیشرفت فعالیت قارچ بسته به شرایط محیط و موقعیت گیاه فرق می کند چنانچه درمراحل اولیه رشد یعنی موقعی که میزبان حساس است گیاهان آلوده شده و در مدت کمتر از ده روز بوته ها خشک می شوند اما در سالهایی با زمستان طولانی و سرما و یخبندان که حمله ی قارچ مصادف با قوی شدن بوته ها و نزدیک شدن به فصل برداشت است گیاهان کمتر آسیب می بینند و علاوه بر ضد عفونی بذرهای ختمی دارویی توسط تی . دم . تی .
دی ، بنومیل و مانکوزب با توصیه های به زراعی زیر می توان این بیماری را کنترل کرد :
از کاشت متوالی ختمی دارویی در یک مزرعه خودداری شود و تناوب صحیح کشت رعایت گردد .
پس از برداشت محصول , بقایای گیاهان (ریشه ، ساقه و برگ) جمع آوری و درخارج مزرعه سوزانده شوند تا از شدت آلودگی سال بعد کاسته شود .
با مشاهده اولین بوته های آلوده ، آنها را باید از مزرعه خارج کرد و سوزاند تا از شدت آلودگی سال بعد کاسته شود .
ادوات کشاورزی که درتماس با مزارع آلوده بوده اند را نباید در مزارع غیر آلوده به کاربرد مگر آن که گل و لای ماشین آلات و دنباله بندها با آب شسته سپس با آب آهک غلیظ ضد عفونی شوند .
در طول رویش ختمی دارویی برخی آفات می توانند صدمه های زیادی به محصول وارد کنند با استفاده ازآفت کشهای مناسب مانند متیل پاراتیون ، وفاتوکس سوین و وراوین آنها را می توان کنترل کرد .
برداشت محصول
به علت وجود مواد موثره در اندامهای مختلف مانند گلها، برگها ، شاخه های جوان و ریشه ها در زمان مناسب نسبت به برداشت هر یک باید اقدام کرد .
برگ ها را در طول تابستان باید برداشت کرد پس از برداشت آنهار ا خشک و بسته بندی می نمایند از هر چهار تاشش کیلوگرم برگ تازه یک کیلوگرم برگ خشک به دست می آید .
در تیرماه هنگامی که گیاه در مرحله گلدهی است پیکر رویشی گیاه را ازفاصله 10 تا 20 سانتی متری از سطح زمین باید برداشت کرد . با آبیاری منظم و به موقع گیاهان مجدداٌ شاخ و برگهای جدید تولید می کنند به طوری که فصل پاییز(شهریور- مهر که به شرایط اقلیمی محل رویش گیاه بستگی دارد ) محصول را برای دومین بار می توان برداشت کرد پس از برداشت اندامهای یاد شده آنها را باید خشک کرد و برای خشک کردن گلها ، شاخه های جوان و برگها می توان از سایه و نسیم ملایم باد یا از خشک کنهای الکتریکی استفاده نمود درجه حرارت مناسب برای خشک کردن آنها توسط خشک کنهای الکتریکی 40 تا 50 درجه سانتی گراد است از هر هفت کیلوگرم گل تازه یک کیلوگرم گل خشک بدست می آید .
برداشت ریشه ها در صورت مساعد بودن هوا در فصل پاییز سال دوم رویش انجام می گیردچنانچه هوا نامساعد باشد دراوایل بهار نیز می توان ریشه ها را برداشت کرد پس از خارج کردن ریشه ها از خاک آنها را باید تمیز و ریشه های فرعی و سایر قسمتهای پوسیده آنرا جدا کرد ریشه های ضخیم ، نرم و ریشه

فایل : 19 صفحه

فرمت : Word

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات زیر را حتما بخوانید ...

مقالات زیر را حتما ببینید ...