مقاله فارسی جوشكاري زير آب

مقاله فارسی جوشكاري زير آب

استفاده از لايه ميانی در سخت پوشانی

 

لايه های ميانی (Buffer Layer) گاهی در فرآيند سخت پوشانی (Hardfacing) بمنظور لايه های واسطه بين قطعه کار و پوشش نهايی استفاده ميشوند. استفاده از اين لايه ها به منظورهای متفاوتی صورت ميگيرد که مهمترين آنها در ادامه آورده شده:

 ۱سخت پوشانی مواد نرم برای شرايط تحت بار زياد

هنگامی که پوشش سخت روی يک فلز پايه نرمتر قرار ميگيرد تحت بارهای زياد دچار فرورفتگی (Sink In) ميگردد. برای جلوگيری از اين مشکل يک لايه از فلزی با استحکام بيشتر قبل از اعمال پوشش سخت روی فلز پايه اعمال ميگردد.

 
 ۲سخت پوشانی قطعات تحت ضربه يا خمش

هنگامی که يک قطعه سخت پوشانی شده تحت ضربات شديد و يا خمش قرار گيرد احتمال پيشروی ترکهای آزادکننده تنش (که در پوششهای سخت رايج هستند) بخصوص در فلزاتی که استحکام بالاتر دارند وجود دارد. استفاده از يک لايه ميانی نرم مناسب ميتواند از بروز اين مشکل جلوگيری کند.

 
 ۳سخت پوشانی قطعاتی که در قسمتهايی دچار سايش شده اند

در بسياری قطعات سخت پوشانی شده که تحت بهره برداری قرار گرفته اند تنها قسمتهايی از پوشش دچار سايش شده و در برخی قسمتها پوشش سخت قبلی باقی مانده است. در اين حالت اگر لايه های زيری نرم باشد و يا دچار شکست نشده باشند ميتوان پوشش سخت را مستقيما روی آنها اعمال نمود. اما در مورديکه لايه های زيری سخت بوده و يا دچار شکست شده باشند بايد اين لايه ها قبل از اعمال مجدد پوشش سخت با سنگزنی و يا گوجينگ  برداشته شوند. درصورتيکه امکان انجام اينکار وجود نداشته باشد استفاده از يک لايه ميانی نرم ميتواند زمينه مناسب را برای اعمال پوشش سخت مهيا نمايد.

 

منبع:‍CIGWELD HARDFACING INFORMATION

 

 

شنبه، 1 بهمن، 1384 

 

جوشکاری زير آب

 

دوستان زيادی اطلاعاتی در زمينه جوشکاری زير آب درخواست کرده بودند. خوشبختانه وب سايت تخصصی مهندسی مکانيک دانشگاه آزاد اسلامی اراک اقدام به نشر يک مقاله جالب در اين زمينه نموده است. اين مقاله ترجمه آقای محمد رفيعی از دانشجويان مهندسی مکانيک آن داشگاه ميباشد. در زير قسمتی از مقاله آورده شده و در ادامه ميتوانيد برای دريافت متن کامل مقاله از لينکهای مربوطه استفاده نماييد.

جوشكارى در زير آب

نويسنده: آميت موكوند جوشي (مهندس مكانيك)

مترجم: محمد رفيعي دانشجوي رشته كارشناسي مهندسي مكانيك

با تشكر از استاد گرامي جناب آقاي مهندس حسن فارسيجاني

mrafiee85@yahoo.com 

×    مقدمه

بيش از يك صد سال است كه قوس الكتريكي در جهان شناخته شده و بكار گرفته مي شود. اما اولين جوشكاري زير آب توسط نيروي دريايي بريتانيا انجام شد- در آن زمان يك كارخانه كشتي سازي براي آب بند كردن نشت هاي موجود در پرچ هاي زير كشتي كه در آب واقع شده بود از جوشكاري زير آبي بهره گرفت. در كارهاي توليدي كه در زير آب انجام مي پذيرد، جوشكاري زير آبي يك ابزار مهم و كليدي به شمار مي آيد. در سال 1946 الكترود هاي ضد آب ويژه اي توسط وان در ويليجن1 در هلند توسعه يافت. سازه هاي فرا ساحلي از قبيل دكل هاي حفاري چاه هاي نفت، خطوط لوله و سكوهاي ويژه اي كه در آب ها احداث مي شوند، در سالهاي اخير به طرز چشمگيري در حال افزايش اند. بعضي از اين سازه ها نواقصي را در عناصر تشكيل دهنده اش و يا حوادث غير مترقبه از قبيل طوفان تجربه خواهند كرد. در اين ميان هرگونه روش بازسازي و مرمت در اين گونه سازه ها مستلزم استفاده از جوشكاري زير آبي است.

 ×    طبقه بندي

جوشكاري زير آبي را مي توان در دو دسته طبقه بندي كرد:

1.     جوشكاري مرطوب

2.     جوشكاري خشك

در روش جوشكاري مرطوب، عمليات جوشكاري در زير آب اجرا شده و مستقيماً با محيط مرطوب سرو كار دارد. در روش جوشكاري خشك، يك اتاقك خشك در نزديكي محلي كه مي بايستي جوشكاري شود ايجاد شده و جوشكار كار خود را با قرار گرفتن در داخل اتاقك انجام مي دهد.

×    جوشكاري مرطوب:

نام جوشكاري مرطوب حاكي از آن است كه جوشكاري كه در زير آب صورت مي پذيرد، مستقيماً در معرض محيط مرطوب قرار دارد. در اين روش از جوشكاري از نوعي الكترود ويژه استفاده مي شود و جوشكاري به صورت دستي درست مانند همان جوشكاري كه در فضاي بيرون آب انجام مي شود، صورت مي گيرد. آزادي عملي كه جوشكار در حين جوش كاري از اين روش دارد، جوشكاري مرطوب را موثر تر و به روشي كارا و از نقطه نظر اقتصادي مقرون به صرفه كرده است. تامين كننده نيرويجوشكاري روي سطح مستقر شده است و توسط كابل ها و شيلنگ ها به غواص يا جوشكار متصل مي شود.

در جوشكاري مرطوب MMA (جوشكاري قوس فلزي دستي)2 دو مشخصه زير بكار گرفته مي شود:

 تامين كننده نيرو: dc

قطبيت: قطبيت منفی

×    جوشكاري بيش فشار4(جوشكاري خشك)

جوشكاري بيش فشار در اتاقك هاي پلمپ شده در اطراف سازه يا قطعه اي كه مي خواهد جوشكاري شود، استفاده مي شود. اين اتاقك در يك فشار معمولي پر از گاز مي شود (كه معمولاً از هليوم حاوي نيم بار5 اكسيژن است). اين جايگاه روي خطوط لوله قرار گرفته و با هوايي مخلوط از هليو و اكسيژن كه قابل تنفس باشد پر شده و در فشاري كه جوشكاري آنجا صورت مي پذيرد و يا فشاري بيشتر از آن اجرا مي شود. در اين روش در اتصالات جوش بسيار با كيفيتي ايجاد مي شود به طوري كه با اشعه ايكس و ديگر تجهيزات لازم ايجاد مي شود. فرايند جوشكاري قوس گاز تنگستن در اين قسمت بكار گرفته خواهد شد. محوطه زير جايگاه در معرض آب قرار دارد. بنابراين جوشكاري در محل خشكي صورت گرفته ولي در فشار هيدرو استاتيكي آب دريا كه در محيط مجاور آن قرار دارد.

 

 

فایل : 8 صفحه

فرمت : Word

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات زیر را حتما بخوانید ...

مقالات زیر را حتما ببینید ...