مقاله تركيبات شير مادر و شير گاو
تركيبات شير مادر و شير گاو
تركيبات شير مادر با شير گاو متفاوت است و به همين دليل مصرف شير گاو تعديل نشده تا حداقل يكسالگي براي نوزادان توصيه نميشود. هر دو 20 كيلوكالري / انس (حدود 30 ميليليتر) انرژي دارند، ولي منبع توليد انرژي هر كدام متفاوت است. به عنوان مثال ،7-6 درصد انرژي شير مادر و 20 درصد انرژي شير گاو از پروتئين است. درصد بيشتري از پروتئين شير مادر پروتئين Whey (عمدتا لاكتالبومين) است،
در حالي كه بيشتر پروتئين شير گاو از نوع كازئين است كه همانطوركه قبلا ذكر شد كازئين در معده نوزاد ايجاد دلمه سختي ميكند كه به سختي هضم ميشود، در حاليكه لاكتالبومين شير مادر دلمه نرمي را تشكيل ميدهد كه به راحتي جذب ميشود. غلظت اسيدهاي آمينه تورين و سيستين در شير مادر بيشتر از شير گاو است. اين اسيدهاي آمينه براي نوزادان نارس ضروري هستند. لاكتوز 42 درصد انرژي شير مادر و تنها 30 درصد انرژي شير گاو را تامين ميكند.
ليپيدها 50 درصد انرژي شير مادر و شير كامل گاو را تامين ميكنند. اسيد لينولئيك كه يك اسيد چرب ضروري است 4 درصد انرژي شير مادر و تنها 1 درصد انرژي شير گاو را تامين ميكند. ميزان كلسترول شير مادر 20 -10 ميليگرم در دسيليتر و در شير گاو 15 -10 ميليگرم در دسيليتر است. چربي كمتري از شير گاو در مقايسه با شير مادر جذب ميشود. يك نوع ليپاز در قسمت غيرچربي شير مادر وجود دارد
كه توسط نمكهاي صفراوي تحريك شده و به طور موثري به هيدروليز تريگليسيريدهاي شير كمك ميكند. تمام ويتامينهاي محلول در آب شير مادر منعكس كننده ميزان دريافت غذايي او هستند. شير گاو حاوي مقادير كافي ويتامينهاي گروه B بوده، ولي ويتامين C آن كم است. شير مادر و شير گاو غني شده مقدار كافي ويتامين A را تامين ميكنند. شير مادر از نظر ويتامين E غنيتر از شير گاو