مقاله کامل پروژه هوا و اقلیم اثر اقلیم بر پراکنش گیاهی+ 15 اسلاید

مقاله کامل پروژه هوا و اقلیم اثر اقلیم بر پراکنش گیاهی+ 15 اسلاید

به نام خداوند بخشنده مهربانپروژه هوا و اقليمموضوع: اثر اقلیم بر پراکنش گیاهیاستادمربوطه:آقای موسوی بایگیسید عبداله محمدی
مقدمه:فرض عمده اینست که اقلیم بر پراکنش جغراقیایی گیاهان تأثیر داشته یا آنرا مهار می نماید.
نگاهی گذرا به نقشه های اقلیمی و پوشش گیاهی، ارتباط بسیار نزدیک بین دو پراکنش را نشان می دهد. به طور کلی اقلیم از استوا به سوی قطب ها رو به خرابی میگذارد و این بد شدن جو به عرض جغرافیایی بستگی دارد. هدف عمده پژوهش در مورد مکانیسم های همبستگی اقلیم و پوشش گیاهی است .
هدف این است که مدلی بر پایهُ اصول بوم فیزیولوژیکی بسازد تا مناطق اصلی پوشش گیاهی کره زمین را پیش بینی نماید. پیش بینی ها بر اساس واکنش های مختلف گیاه، مانند تحمل دماهای پایین و تبخیر و تعرق و بر پایه ابزار سنجی اقلیم بود .
تئوفراست اهمیت اقلیم را چنین بیان میکند «… که هر درخت محل مناسبی را جست وجو میکند و اقلیم موجبمیشود که برخی درختان تنها در بعضی جاها بارور میشوند.»
بافون در کتابی تحت عنوان «تاریخ طبیعی» چنین اظهار نظر کرد که :«تغییر در اقلیم سببتکامل و یانابودی جانداران میشود».
عوامل پراکنش گياھان
بطور کلي عوامل اکولوژي عبارتند از : عوامل آب و ھوايي يا اقليمي ،عوامل خاکي ، عوامل زيستي
عوامل آب و ھوايي
گياھان تحت تاثير آب و ھوا قرار گرفته و شکل زيستي خاصي مييابند، يعني شکل و سيماي ظاھري
آنھا تا حدي تابع آب و ھواي محيطشان ميشود و در اين صورت ميتوانند کم و بيش از تقسيمات کلي
آب و ھوايي موثر واقع شوند. بديھي است درختان و جنگلھا ھمواره بر اثر تعريق ، مقدار متنابھي بخارآب دفع ميکنند و بر مقدار بخار آب جو به ميزان قابل ملاحظ هاي ميافزايند. در اين صورت مناطق جنگلي ھمواره در اثر باران مشروب م يشوند و داراي آب و ھواي مرطو باند. ھر قدر تعداد درخت درمحيطي کمتر باشد و به جاي آن بوت هھاي گياه و چمنزار سطح خاک را بپوشاند، به ھمان نسبت از بارندگي محيط و رطوبت زمين کاسته م يشود.
دما و بارندگي از عوامل اقليمي مھمي ھستند که ظھور گون هھاي مختلف گياھي و رويش آنھا را تعيين ميکنند. دما بر فعاليتھاي تعرق ، تنفس ، رويش ، رشد و توليد مثل تاثير مي گذارد. بارندگي ساليانه عامل اصلي در تعيين انتشار گياھان است. بطور کلي جنگلھا ، نواحي پرباران را اشغال م يکنند. صحراھا در نواحي کم باران ديده م يشوند و علفزارھا در نواحي داراي بارندگي متوسط وجود دارند.
نور سومين عامل اقليمي مھمي است که در رشد گياه ، گل دادن و فتوسنتز آن تاثير بسزايي دارد.
بسياري از گون هھا نيازھاي نوري نسبتا معيني دارند. برخي از آنھا مانند رستنيھاي کف جنگل ، براي رشد به نور کم و بعضي ديگر مانند درختان به نور زياد دارند.
عوامل خاکي
عواملي که در پراکنش ، رشد و بقاي گياه تاثير مي گذارند، عبارتند از: دماي خاک ، مقدار آب ، اکسيژن ،مواد آلي ، مواد کاني و درجه اسيدي خاک. دماي خاک در رشد گياه بويژه از لحاظ تاثير در جذب آب و مواد کاني ، عامل موثري به شمار م يآيد. در دماھاي پايين ، دراز شدن ريشه متوقف گشته، سبب کندي نفوذ آن به طبقات واجد آب و مواد کاني ميشود، لذا ميزان جذب آب و مواد کاني کاھش مييابد.
باکتريھا نيز در خاک سرد غير فعا لاند. بنابراين مواد کاني به اندازه کافي در دسترس ريشه قرار نم يگيرد. در اين صورت کشت کاران ناگزيرند از کودھاي نيتروژندار استفاده کنند. دماي پايين خاک و ھوا ، ھمراه با بادھاي شديد ، سبب کوتاه ماندن گياھان نواحي کوھستاني ميشوند.
عوامل زيستي
گياھان در طبيعت ھمراه با ساير موجودات زنده ، اعم از جانور و گياه ، زندگي م يکنند و از اين رو ھر يک از آنھا کم و بيش در زندگي موجودات ديگر تاثير دارد. بطور کلي طبيعت ميدان تنازع بقاست و ضعيف ھمواره مغلوب قويتر از خود م يشود. جانوران و پستانداران گوشتخوار ، پستانداران علفخوار را طعمه خود م يسازند و علفخواران از رستنيھا و گياھان وحشي تغذيه م يکنند و کمک آنھا به جامعه گياھي فقط ريختن فضولات و تقويت جزئي خاک است.
تابش خورشیدی و نمو
هسته مرکزی فرضیه مونتیت، این است که نمو یک گیاه مستقیماً به توانایی آن در دریافت تابش خورشیدی و تبدیل تابش دریافتی به مواد هیدروکربور یا به طور کلی تر به ماده خشک مربوط می شود. بسته به شاخص سطح برگ(نسبت سطح برگ به سایه اندازش در ظهر)،تابش ورودی خورشیدی وکارایی تابش خورشیدی به ماده خشک تبدیل می شود.هر گونه تاثیر اقلیم بر شاخص سطح برگ، نه تنها به نمو گیاهان بلکه بر توانایی سایه اندازی تاثیر می اندازد.دما بر گسترش وتمایز برگ اثر شدیدی اعمال می کند و هر دوی اینها با دما تا حد بهینه ای افزایش میابند(فوکای و سیلسبوری ، باتر و جونس1977 ، آلد ، دنت ، والستون1978) در نتیجه دما را می توان بعنوان کنترل کننده آهنگ سطح برگ، تا حد بالا یی و پایینی سطح برگ بررسی کرد.
روابط آب:
آب قابل دسترس اثر شدیدی بر شاخص سطح برگ دارد. گرورنینگ و وارینگ بین شاخص سطح برگ وبارندگی، در جنگل سوزنی برگان در آمریکای شمالی همبستگی مثبت روشنی را ثابت کردند.
تیری جارویس ثابت می کند که تلفیق دراز مدت فرآیند های نمو ممکن است به تغییر آستانه عملکرد در گسترش پذیری دیواره سلول مربوط می شود ،کهبه نوبت ممکن است توسط دما وپتانسیل ابی کنترل شود .
بنا براین هنگامی که نمو بعنوان فرآیند فیزیکی گسترش دیواره سلولی در نظر گرفته شود ، به نظر می رسد که دمای گیاه و روابط اب گیاه هر دو به یک روش بر نمو برگ تاثیر می گذارد.زمانیکه پتانسیل ابی گیاه در خلال خشکی به مقدار آستانه ای افت کند،-فرایند دیکری بنام ریزش برگ رخ می دهد. سوزنی برگان تنه های بزگ خود را در خلال خشکی بعنوان مخزنی از آب پر کرده و قارند تا اثر خشکی را بر پتانسیل آبی برگ کاهش دهند.افزون بر این حجم این مخازن با افزایش شاخص سطح برگ افزوده می شود.
در محیط های کرانه ای تر ،همانندحد رویش گیاهان چوبی در آلپ مدرکی که نشاندهنده افت پتانسیل آبی برگ به آن اندازه که سبب ریزش برگ کردد وجود ندارد. بنابر این آب قابل دسترس برای تعرق، می تواند گسترش برگ و نمو پوشش گیاهی را مستقیماً مهار کند
دماهای پایین
در جاهایی که دمای زمستانه انها پائین است چنین استنباط می شود که گونه های زمستان خزان دار ، بیشتر از گونه های همیشه سبز غالب باشند.
دمای پایین حاصل از ریزش هوای سرد، برای گونه بومی غالب و همیشه سبز Nothofagus solandri کشنده است و این مسئله سبب پیدایش مرز گیاهان چوبی در ارتفاع کم می شود.دمای کم زمستانه تنها در این محل است که زیست گونه همیشه سبز را محدود کرده و گونه چیره ، درختان خزان کننده می باشد.

فایل : 4 صفحه15 اسلاید

فرمت : Word

29900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط