مقاله کامل پايان نامه ارشد علوم گیاهی تغييرات محتواي آمينواسيدهاي آزاد، تركيبات فنلي و تركيبات ايميدازولي در دانه هاي در حال-UOHZIOFN

مقاله کامل پايان نامه ارشد علوم گیاهی تغييرات محتواي آمينواسيدهاي آزاد، تركيبات فنلي و تركيبات ايميدازولي در دانه هاي در حال-UOHZIOFN

دانشگاه آزاد اسلامي
واحد گرگان
پايان نامه كارشناسي ارشد علوم گياهي(M.S )
موضوع:
تغييرات محتواي آمينواسيدهاي آزاد، تركيبات فنلي و تركيبات ايميدازولي در دانه هاي در حال رويش سويا (Glycine max L. cv. Pershing) تحت اثر تنش شوري اسمزي و ژيبرلين
استاد راهنما:
آقاي دكتر آرين ساطعي
استاد مشاور:
خانم دكتر مه لقا قربانلي
نگارش:
شهناز مبرا
شهريور 1385

تقديم به :
تقديم به استاد گرانقدر جناب پروفسور دكتر روستائيان .
سپاسگزاري:
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چكيده
مقدمه
فصل اول
1-1 هدف
1-2 پيشينه تحقيق
1-3 روش كار و تحقيق
فصل دوم
2-1 كفشك زباني ماهيان (cynoglossidate tongue soles)
2-1-1 ريخت شناسي كفشك زباني ماهيان
2-1-2 گونه هاي موجود در ايران
2-2 جايگاه سيستماتيك كفشك زبان گاوي
(cynoglossidate mar crolepidotus )
2-2-1 ريخت شناسي كفشك زبان گاوي (largescale tonguesole)
2-2-2 محيط زيست
2-2-3 ارزش اقتصادي
2-2-4 اندازه و وزن
2-2-5 پراكنش
فصل سوم
3-1 چربي ها
3-2 اسيد هاي چرب
3-2-1 مشخصات عمومي اسيدهاي چرب
3-2-2 خواص اسيدهاي چرب
3-3 ساختمان و خواص انوع چربيها
3-3-1 چربي هاي خنثي (اسيل گليسرولها):
3-3-2 فسفوگليسيريدها
3-3-3 اسفنكوليپيدها و كليكوليپيدها
3-3-4 موم ها ( waxed)
3-3-5 ليپيدهايي كه صابون نمي شوند
3-4 روغن ماهي (Fish oil)
فصل چهارم
4-1 مصرف شده
4-2 وسايل آزمايشگاهي مورد نياز
4-3 دستگاههاي مورد نياز
4-4 روش
4-4-1 تهيه نمونه هاي كفكش ماهي
4-4-2 استخراج مواد طبيعي از كبد و بافت عضله هاي كفشك زبان گاوي
4-4-3 مراحل عملي استخراج به روش bligh and dyer
4-4-4 استخراج و خالص سازي چربي ها
در روش Bligh and dyer
4-5-1 انديس كواتس (Kovts index )
4-6 شناسايي مواد طبيعي موجود در فاز –n هگزاني كبد و بافت عضله كيش ماهي ميگويي(alepes djedaba) با استفاده از دستگاه :GC/MS
4-6-1 مشخصات دستگاه GC/MS مورد استفاده:
فصل پنجم
5-1 نتايج ، تفسير داده ها و شناسايي طيف هاي GC-MS
5-2 بحث
پيشنهادات
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 5-1 تركيبات شناسايي شده در فاز كلروفرمي كبد ماهي كفشك زبان گاوي
جدول 5-2 نتيجه گيري كلي در مورد تركيبات شناسايي شده در كبد ماهي كفشك
زبان گاوي
جدول 5-3 تركيبات طبيعي شناسايي شده در فاز كلروفرمي بافت عضله هاي كفشك
زبان گاوي
جدول 5-4 نتيجه گيري كلي در مورد تركيبات شناسايي شده در بافت عضله ماهي
كفشك زبان گاوي
فهرست شكل ها
چكيده :
در اين تحقيق مواد طبيعي و اسيد هاي چرب موجود در بافت كبد و عضله هاي كفشك ( Cynoglossus Macrolepidotus ) معروف به زبان گاوي با استفاده از روش Bligh And Dyer ) استخراج گرديد .
براي شناسايي اين مواد ابتدا كلروفرم كه به عنوان حلال مورد استفاده قرار گرفته بود توسط دستگاه Rotary Evaporator تبخير و سپس مواد در –n هگزان حل گرديد و به دستگاه GC-MS تزريق شد . با استفاده از كروماتوگرام جرمي و طيف هاي جرمي بدست آمده مواد طبيعي و اسيدهاي چرب بافت كبد و عضله با محاسبه انديس كواتس و مقايسه آنها با انديس كواتس استاندارد و نيز بررسي داده هاي طيفي ( GC-MS ) و مقايسه آنها با داده هاي استاندارد موجود در مراجع (Eight-Peak ) شناسايي گرديد .
در كبد يازده تركيب شناسايي شد كه به Palmitic Acid با 98/14 درصد بيشترين مقدار مي باشد . ساير تركيبات شناسايي شده در كبد شامل Oleic Acid (30/12درصد) ، 1,3-Cycloocta Diene (97/7درصد) ، (E,E,E) 1,4,8-Dodecatiene (75/5 درصد)، q-Hexadecanoic Acid (39/5درصد)، 5,8,11,14-Eicosatetranenoic Acid (08/4درصد) ، Heptacosane (77/1درصد)،3-Heptadecan-5,yne (24/1)،my Ristic Acid (66/5درصد)مي باشد . تركيبات شناسايي شده در بافت
عضله شامل Plamitic Acid (15/4درصد) ، Methyl Eicosa-5,8,11,14,17-Pentanoat (51/23درصد) ،Stearic Acid (35/8درصد) ، Oleic Acid(68/5درصد) ، Nanan(74/6درصد) ، Decane(06/3درصد) مي باشد .
مقدمه :
اسيدهاي چرب اشباع نشده با چند پيوند دو گانه ( PUFA-Poly Unstrated Fatty Acids) از نوع اسيد هاي چرب omega-3 و اسيدهاي چرب omega-6 جزو اسيدهاي چرب ضروري براي بدن انسان هستند كه بدن انسان توانايي ساخت اين اسيدهاي چرب اشباع نشده را ندارد و بايد از طريق مواد غذايي تامين گردد .
اسيدهاي چرب omega-3 بيشتر در بدن ماهي و بخصوص ماهي هاي روغني مثل شاه ماهي ، ماهي خال مخالي، ساردين ، پليچارد، ماهي آزاد و ماكرل يافت مي شود .
اسيدهاي چرب امگا 3 شامل (ALA) Alpha – Linolenic Acid و دو مشتق آن با اسامي Decoshexaenoic Acid(DHA) و Eicosapentaenoic Acid(EPA) مي باشند .
در بدن ماهي ALA از طريق فعل و انفعالات بيوشيميايي EPA , DHA تبديل مي گردد . مشابه همين امر در بدن انسان نيز رخ مي دهد اما آنچه حائز اهميت است اين است كه ALA در بدن وجود نداشته و ساخته نمي شود ، بنابراين بايستي از طريق مواد غذايي(مثل ماهي و روغن ماهي كه يكي از منابع سرشار اسيدهاي چرب امگا 3 است ) به بدن برسد و همين نكته نشانگر ضرورت مصرف ماهي و غذاهاي دريايي مي باشد . [12] .
DHA براي عملكرد مغز، چشم و سيستم توليد مثل پستانداران ضروري است و تحقيقات اخير نشان مي دهد كه وجود آن به ميزان كافي در بدن باعث تعادل خلق و داشتن روحيه مثبت مي گردد .
EPA براي ساخته شدن پروستاگلايدينهاي ضروري براي عملكرد صحيح سيستم قلب و عروق حياتي هستند و در ساختمان غشاي سلولي نيز شركت مي كنند .
اسيدهاي چرب غيراشباع امگا 6 در روغن هاي گياهي مثل روغن آفتابگردان، روغن كنجد و روغن ذرت ، سويا و .. يافت مي شود [25] .
اسيدهاي چرب امگا 3 بازنجير كوتاه به نام اسيد آلفا لينولينك در روغن هاي گياهي خاصي مثل روغن برزك(كتاب) ، روغن كلزا(كانولا) و روغن گردو يافت مي شود[31].
اگر چه برخي از دانشمندان معتقدند بدن انسان مقاديري از امگا 3 موجود در روغن هاي گياهي را نياز دارد[21] .
ماهي يك منبع مهم است . گوشت ماهي منبع مهم پروتئيني و چربي به شمار مي رود و در مقايسه با ساير گوشت ها هضم راحتي دارد . روغن ماهي غني از ويتامين هاي D,A بوده و كبد ماهي يك منبع عظيم از ويتامين هاست . خوردن دو تا سه وعده ماهي در غذاي هفتگي بسيار موثر است .
براي استخراج چربي ها و از جمله اسيدهاي چرب از بافت هاي موجودات روشهاي مختلفي وجود دارد كه از جمله آن ها مي توان به روش استخراج ليپيدها با مخلوطي از هگزان و ايزوپروپانل ، روش ستون خشك ، روش Bligh and dyer و…اشاره كرد .
در اين پژوهش از روش Bligh and dyer استفاده گرديده است [20] .
هدف از انجام اين بررسي گامي در جهت شناخت تركيبات طبيعي موجود در بافت عضله و كبد گونه اي از ماهيان خليج فارس بنام ماهي كفشك با نام محلي زبان گاوي و نام انگليسي (largescale tonguesole) بوده است .
فصل اول
كليات
1-1 هدف
در سالهاي اخير تحقيقات وسيعي در مورد اثر تبليغات استفاده از ماهي و روغن ماهي انجام گرفته است .
نتيجه اين مطالعات اثرات مفيد آن را در بهبود و يا پيشگيري بسياري از بيماريها و نارسايي ها اثبات مي كند .
اين اثرات مثبت به دليل وجود اسيدهاي چرب اشباع نشده با چند پيوند دو گانه PUFA-(poly unsaturated fatty acdis) از نوع اسيدهاي چرب امگا 3 و اسيدهاي چرب امگا 6 در ماهي مي باشد .
اين اسيدها جزو اسيدهاي چرب ضروري براي بدن انسان هستند كه بدن انسان توانايي ساخت اين اسيدهاي چرب اشباع نشده را ندارد و بايد از طريق مواد غذايي (مصرف ماهي و آبزيان ) تامين گردند .
از فوايد و خواص ماهي و روغن ماهي مي توان به موارد زير اشاره كرد :
پيشگيري از بروز بيماري هاي قلبي و عروقي
افزايش تمركز و يادگيري
اثرات مفيد بر سيستم مغز و اعصاب
اثرات مثبت در افراد مبتلا به سرطان
كاهش ابتلا به بيماريهاي التهابي مانند آرتريت روماتوييد، آسم،پسوريازيس،اگزما،انواع آلرژي ها و…
كاهش سردردهاي عروقي و بيماري هاي كليوي
كاهش خطر سكته مغزي ، قلبي و انسداد رگ ها
كاهش درد و سختي مفاصل در بيماريهاي رماتيسم مفصلي
درمان خشكي چشم
كمك به كاهش وزن بدن(امگا 3 باعث بهبود بخشيدن به عملكرد تك تك سلولهاي بدن مي شود . )
كمك به گردش خون و ممانعت از لختگي خون در رگ ها
با تحريك تشكيل كلاژن موجب شادابي پوست مي شود.
اثرات مثبت روي سلولهايي كه بوسيله نيكوتين در افراد سيگاري از بين مي روند .
كاهش افسردگي در افراد
افزايش قدرت سيستم دفاعي بدن
تمامي عوامل ذكر شده و رشته تحصيلي ، نگارنده را بر آن داشت كه پژوهش حاضر را در راستاي شناسايي مواد طبيعي موجود در كبد و بافت عضله ماهي كفشك زبان گاوي (cynoglossus macrolepidotus) را به انجام رساند تا از اين طريق سهم كوچكي در تضمين سلامتي هموطنان خود داشته باشد .
1-2 پيشينه تحقيق
روغن ماهي منبع سرشاري از اسيدهاي چرب غير اشباع(PFUA) و ويتامين هاي محلول در چربي است و داراي خواص دارويي و صنعتي قابل توجهي مي باشد . كاربردهاي اين روغن تا قبل از سال 1956 ميلادي بيشتر در موارد صنعتي از قبيل صنايع چرم ، صابون ، رنگ ، مارگارين و… بوده است ولي از آن زمان به بعد با پي بردن به ارزش دارويي روغن ماهي تحقيقات وسيعي در زمينه آن انجام گرفته است . وجود اسيدهاي چرب غيراشباع به خصوص از خانواده -3 و ويتامين هاي محلول در آن باعث شده كه اين روغن نقش مهمي در درمان بيماريهاي قلبي و بعضي از سرطان ها ، درد مفاصل ، آسم و… و به طور كلي افزايش سيستم دفاعي بدن در مقابل بيماريها داشته باشد .
در سال 1958، مطالعات Zutphen اولين سري مطالعاتي بود كه رابطه معكوس بين مصرف ماهي و بيماري هاي قلبي را نشان داد .
(Daviglus , M.L.,1997,Hu,F,B.,etal.,2003,Dolecek,T.A.,1991)
Gurr در سال 1993 در انگلستان به بررسي توصيفي تاثير اسيدهاي چرب -3روي چربي هاي خون پرداخته است .
مهمترين تاثير اسيدهاي چرب -3 روغن ماهي ، كاهش دادن VLDL پلاسما مي باشد . چون اين ذرات غني از تري گليسيريد هستند بنابراين تاثيرعمده اسيدهاي چرب -3 روي كاهش غلظت گليسيريد پلاسما مي باشد .(Gurr,M.,1993)
بسياري از مطالعات ديگر نشان داده اند كه مصرف متوسط PUFA از نوع n-3 مقدار تري گليسيريد پلاسماي بيماران و افراد سالم را پايين مي آورد . همچنين تحقيقات نشان داده اند كه رژيم غذايي سرشار از MUFA كه در روغن ماهي فراوان يافت مي شود مقدار كلسترول تام و كلسترول LDL پلاسما را كاهش مي دهد اما موجب كاهش HDL نمي شود (Gurr,M.,1993) .
اسيدهاي چرب ضروري (EFAS) شناخته شده ترين تركيبات مفيد براي بيماريهاي قلبي – عروقي است . در نوامبر 2002، انجمن قلب آمريكا توصيه هايي در خصوص سلامتي بزرگسالاني كه حداقل هفته اي دوبار ماهي مي خورند ( بخصوص ماهي حاوي مقادير زياد DHA,EPA) ، منتشر نمود. (Kris-Etherton,P.M.,etal.,2002.,Carroll,D.N., Etal.,2002) بيشترين توجه روي اسيدهاي چرب ، ناشي از مطالعات انجام گرفته در سال 1975 بر روي اسكيموهاي گرينلند بود . محققين مغايرت مصرف زياد چربي در رژيم غذايي اسكيموها و پايين بودن نرخ بيماريهاي قلبي- عروقي را كشف كردند (Dyerberg,J.,Etal.,1987) در بررسي و تحقيق انجام گرفته در سال 2001، محققان دريافته اند كه جايگزين نمودن 10% از چربي اشباع شده در رژيم غذايي موش صحرايي با روغن گل گاو زبان و روغن نوعي پامچال وحشي(Epo)، اثرات بازدارنده در افزايش كلسترول كل و غلظت كلسترول LDL دارد . ( Fukushima,M.,etal.,2007) .
مطالعات ديگر نشان داده است كه مصرف روغن ماهي در كاهش بيماري فشار خون به ويژه در بزرگسالان موثر مي باشد .
(Geleijnse,J.M.,et.,2002,Appel,L,J.,1999,Toft,I.,et.,1995)
مقادير كم اسيد چرب امگا-3 در درمان بيماري افسردگي بكار مي رود. طي بررسي بعمل آمده در سال 2002، محققين دريافتند كه با مصرف يك گرم در روز EPA، افسردگي طويل المدت بيماران بهبود مي يابد .
(peet,M.,eral.,2002,maes,M.,etal.,1999,Nruinsma,k.,A.,etal.,2000)
عوارض پوستي نظير اگزما، التهابات پوستي نشان داده اند كه با اسيدهاي چرب ضروري (EFA) ، به ويژخ GLA ( گامالينولينگ اسيد) قابل درمان هستند .
(chung,s.,etal.,2002,horrobin,D.F.2000) مكانيسم عمل GLA در جهت كمك به عوارض پوستي ناشناخته است . تحقيقات انجام گرفته در دانشگاه Inha كشور كره ؛ روشن ساخت كه استفاده از Epo (روغن ماهي پامچال وحشي) التهاب و زخم هاي پوستي را بهبود مي دهد . لذا محققين به اين نتيجه رسيدند كه ماده GLA موجود در EPO احتمالا با سيستم ايمني بدن در ارتباط است . (Yoon,s.,ETAL.,2002) .
امگا-3 در معالجه بيماران رواني نيز بسيار موثر است . محقيقن در تحقيقات ديگر به اين نتيجه رسيده اند كه LCPUFAS ( اسيدهاي چرب اشباع نشده با زنجير طولاني) براي رشد و پيشرفت كودكان نيز ضرروي است . حتي در بزرگسالان تحقيقات كلينيكي نشان داده است كه Lcpufas در جلوگيري از خونريزي مغزي ، حفاظت و سلامت بيشتر مغز و بزرگتر شدن آن دخالت دارد . (lavque,E.,etal.,2002) .
غير از EFAS ( اسيدهاي چرب ضروري)، چربي هاي ديگري نيز هستند كه براي سلامتي انسان مفيدند . CLA(اسيدهاي لينولئيك مزدوج) از نظر ساختاري شبيه به لينولئيك اسيد (LA) از خانواده امگا-6 است ، اگر چه CLA دو پيوند دوگانه دارد كه در موقعيت هاي مختلفي قرار دارند . LA دو پيوند دوگانه در موقعيت كربنهاي 9و12 از طرف دم دارد .
دو ايزومر فعال CLA پيوندهايي در Trans-11.cis-9 و trans-10 و cis-12 دارد.
CLA شامل اثرات بيولوژيكي فراواني است . مطالعات در جانوران و انسان ها نشان داده است كه جايگزيني CLA باعث كاهش چربي بدن و افزايش مقدار عضلات كم چرب مي شود. افزايش عضلات كم چرب ، يكي از بارزترين ويژگي هاي افراد ورزشكار است . CLA توانايي سلولهاي چربي را براي بالا بردن چربي خون كاهش مي دهد و مانع از تشكيل سلول هاي چربي ديده مي شود. اسيد لينولئيك مزدوج نيز به سوختن چربي ها تا حد زيادي كمك نموده و اين امر منجر به كاهش چربي و افزايش مقدار ماهيچه ها مي گردد
(Blankson,H.,et al.,2002) .
CLA در درجه اول يك معرف بازدارنده شيميايي ، در جلوگيري از بيماري سرطان سينه است جنبه مثبت ديگري از CLA ، تاثير بر متابوليسم چربيها است . محققان با تحقيقات انجام شده در موش هاي صحرايي دريافته اند كه CLA در رژيم غذايي ، غلظت چربيهاي كبد را از طريق پايين آوردن سنتز تري گليسريدها و افزايش اكسيداسيون اسيدهاي چرب كاهش داده است .
(Rahman,S.M.,et al.,2002)
مغز يكي از اندام هايي است كه نياز به اسيد چرب غير اشباع امگا- 3 دارد . بافت اين اندام به ويژه غني از DHA است ، كه ارتباط نزديكي بين مصرف اين اسيد چرب و رسوباتش در غشاء سلولي نشان مي دهد .
(Rapoport,S.I.,etal.,2007)
با توجه به اثرات مفيد و سودمند و توصيه مي شود مادران آينده ، ماهي را در رژيم غذايي شان به عنوان منبعي از اسيدهاي چرب غيراشباع وارد نمايند .
(koletzko,B.,etal.,2007 ) .

فایل : 76 صفحه

فرمت : Word

25900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط