مقاله کامل پاسخ به برخی از پرسشهای جوجه کشی با استفاده از تحقیقات

مقاله کامل پاسخ به برخی از پرسشهای جوجه کشی با استفاده از تحقیقات

عنوان : پاسخ به برخی از پرسشهای جوجه کشی با استفاده از تحقیقات
نویسندگان : مهندس احمد صلاحی – سرپرست کارخانه جوجه کشی ماهان ورامین (اشراق )
مهندس مژده موسی نژاد – عضو هیآت علمی دانشگاه آزاد کهنوج
مقدمه : همیشه در ذهن کارکنان و مدیران جوجه کشی سوالاتی مطرح می شود و همواره یک علاقه مندی در مورد داشتن جواب آنها وجود دارد فلذا سعی گردید تعدادی از سوالات را با استفاده از تحقیقات محققان جواب داد که این مقاله به این صورت به خوانندگان محترم نشریه و دست اندرکاران صنعت طیور تقدیم می شود .
سوال اول : طول بدن جوجه چه تاثیری در عملکرد جوجه ها دارد ؟
در سالهای اخیر تاکید زیادی بر اندازه گیری طول بدن جوجه در جوجه کشی ها می شود . به طوریکه شرکت hatch tech ملاک ارزیابی کیفی خود را بر اندازه گیری طول بدن جوجه (chick Length یا chick size) گذاشته است .
تحقیقات نشان می دهد که یک همبستگی مثبت بین طول بدن جوجه در زمان هچ و عملکرد جوجه ها در 6 هفتگی وجود دارد .
همچنین هر چه طول بدن جوجه زیادتر باشد نشانگر استفاده بهتر از محتویات تخم مرغ توسط جنین و توفیق بهتر فراید انکوباسیون بوده است .
در صورتی که ملاک سنجش وزن جوجه در نظر گرفته شود بین دو قطعه جوجه هم وزن که هر دو 45 گرم بوده و جوجه اول شامل 35 گرم وزن واقعی + 10 گرم بقایای کیسه زرده و جوجه دوم به صورت 42 گرم وزن واقعی + 3 گرم بقایای کیسه زرده باشد تفاوتی وجود نخواهد داشت. زرده حاوی آنتی بادی های مادری بوده که به راحتی به جنین منتقل می شود و هر چه جذب زرده بیشتر و بقایای زرده کمتر باشد سیستم ایمنی توسعه بهتری خواهد داشت . به عبارت دیگر جوجه های بلند تر از نظر توسعه اندام ها به ویژه اندامهایی همانند قلب ، کبد و طحال نسبت به جوجه های کوچکتر وضعیت بهتری داشته ولی بین جوجه های بزرگ و متوسط تفاوت چندانی دیده نمی شود .
همچنین در جوجه های بزرگتر توسعه بهتر کیسه آمینیون ، در صورت تزریق واکسن in-ovo توزیع واکسن بهتر صورت می گیرد . در حالی که در جوجه های کوچک به علت توسعه کمتر کیسه آمینیون بخشی از توزیع واکسن توسط کیسه آلانتوئیک صورت گرفته که این مسئله سبب کاهش اثر واکسیناسیون می شود (1) .
یک تخم مرغ 60 گرمی نطفه دار قادر به تولید جوجه ای با وزن 4/41 گرم و طول بدن 9/21 سانتی متر وبا نسبت وزنی 69 درصد می باشد . هر چه طول جوجه (chick Length) بیشتر می شود وزن زمان کشتار جوجه ها زیاد می شود .
شرایط انکوباسیون تاثیر بسیار زیادی روی طول بدن جوجه دارد . به عنوان مثال حرارت بالای —– و حرارت بالای هچه سبب می شود که قلب جوجه ها کوچکتر شده و جوجه ها با حداقل میزان کیسه زرده به همراهشان خواهد بود (2) .
سوال دوم : آیا گازدهی هچه یا بخار فرمالدئید بر روی بافت پوششی جوجه ها تاثیر می گذارد ؟
در طول چهل سال گذشته ترکیب فرمالین و پر منگنات پتاسیم و تولید گاز فرمالدئید بهترین ماده ضد عفونی بوده که این گاز برای انسان بسیار خطرناک است . یکی از موارد نگرانی استفاده از فرمالدئید بعد از نوک زدن به پوسته (pipping) می باشد . زیرا که آسیب سیستم تنفسی سبب افزایش حساسیت طیور به بیماریهای تنفسی در روز اول زندگی می شود .
گاز گذاری با فرمالدئید از زمان شروع نوک زدن جوجه ها به پوسته آغاز شده و این کار 30 ساعت به طول می کشد .
در این مقطع رطوبت بسیار بالا می باشد . فرمالدئید و آمونیاک بسیار قابل حل در آب هستند .
دلیل گاز دهی جوجه ها بعد از نوک زدن به پوسته کاهش میزان الودگی های موجود در محیط هچه می باشد . زیرا که باکتریهای همانند ——– ، ——- ، ——، قارچ —– و در موارد اندکی مایکو پلاسمای طیور وجود دارد .
توصیه شده است که سطح فرمالدئید در هچه بین 20-80 ppm باشد و به ازای هر متر مکعب از 60 سی سی فرمالدئید 40 درصد از بخار فرمالدئید استفاده می شود . در یک آزمایش مشخص گردید که از بخار فرمالدئید در سه روز آخر انکوباسیون برای جنین ها استفاده شده که سطح فرمالدئید 130 ppm می باشد . بررسی وضعیت و تغییرات موفولوژیک نای جوجه ها تا 5 روز بعد از هچ نشان داد که این مساله سبب کاهش تحرک مژک های نای و از دست دادن حساسیت می شود که نتیجه آن افزایش زیاد موکوس در روز 5 بعد از انکوباسیون شده که حتی این موکوس در روی بافت اپی تلیوم براحتی قابل مشاهده خواهد بود (3) .
سوال سوم : آیا جایگزینی برای فرمالدئید در هچه وجود دارد ؟
هیدروژن پر اکسید و گلو تارآلدئید از جایگزین های خوب بوده که خاصیت ضد میکروبی داشته و کمترین تاثیر روی بافت تنفس داشته و زنده مانی جوجه ها عملکرد بعد از هچ تحت تاثیر قرار نگرفته و برای انسان نیز بی ضرر می باشند .
در انکوباتورهای چیک مستر از محلول هیدروژن پر اکسید به میزان یک لیتر در هر ساعت و 48 ساعت قبل از تخلیه جوجه ها استفاده می شود اندازه ذرات در حالت ——– بایستی در دامنه 1 تا 100 میکرون باشد .
پر اکسید هیدروژن (H2o2) سبب کاهش آلودگی هچه شده بدون اینکه تاثیری روی درصد هچ بگذارد . هر چند که خسارات هیدروژن پر اکسید بر روی بافت نای بسیار بیشتر از فرمالدئید است .
هر چند که بخار فرمالدئید علاوه بر ضد عفونی سبب زردتر شدن رنگ جوجه ها می شود ولی هیدروژن پر اکسید که به صورت ——– استفاده می شود سبب می گردد که پرها و پرزهای جوجه سفید بماند (3) .
سوال چهارم : تخم مرغهاي سويه Ross و ‍Cobb چه تفاوتي دارند ؟
تخم مرغهاي نژاد راس در 29 هفتگي نسبت به نژاد كاب سنگين تر و داراي وزن مخصوص بيشتري هستند . همچنين درصد وزن پوسته در راس 308 و درصد وزن زرده (yolk weight) كمتر از كاب مي باشند .
در تخم مرغهاي كوچك وزن مخصوص و درصد وزن زرده نسبت به تخم مرغهاي بزرگ و متوسط بيشتر است . نطفه داري و درصد هچ تخم مرغهاي راس بيشتر بوده ولي تخم مرغهاي كاب داراي افت وزن بيشتري تا زمان ترانسفر هستند .
لازم بذكر است تخم مرغهاي متوسط داراي باروي بيشتر و تخم هاي درشت داراي تلفات پاياني بيشتري هستند .
ميزان جوجه حذفي (cull chicks) در تخم مرغهاي بزرگ نژاد كاب بيشتر از نژاد راس در زمان هچ مي باشد . با وجود سنگين تر بودن جوجه هاي حاصله از تخم مرغهاي درشت در نژاد راس تفاوتي در عملكرد جوجه هاي دو سويه راس و كاب در اين تحقيق ديده نمي شود . تصميم گيري در مورد بررسي نژاد Ross به cobb نياز
به تحقيقات و اطلاعات بيشتر دارد و نويسنده تنها با استفاده از اين پژوهش به مقايسه دو نژاد پرادخته است (4) .
مقايسه دو سويه Ross و Cobb
سوال پنجم : دماي مناسب در داخل ماشين حمل جوجه چند درجه ميباشد ؟
ماسين هاي حمل جوجه بايستي بتوانند دماي مناسبي براي جوجه تامين نمايند .كاميون هاي ساخته شده در شركت هچ تك با عنوان one-o-four بوده كه اين كاميون ها قادرند دماي بدن جوجه را در حد 104 درجه فار نهايت يا 40 درجه سانتي گراد حفظ كنند در اين صورت جوجه ها حداكثر عملكرد را خواهند داشت . تمام قسمت هاي داخلي اين ماشين قابل دسترسي و مشاهده مي باشد .
توصيه شده است كه دماي داخل كاميون 22-24 درجه سانتيگراد باشد (5) .
سوال 6 : تفاوت هاي بين جوجه هاي نر (خروس) وجوجه هاي ماده (مرغ) ازنظر طول بدن و وزن كشتار چيست ؟
تحقيقات نشان مي دهد كه بين طول بدن جوجه ، وزن جوجه و وزن زمان كشتار و بازده گوشت عضله سينه وجود دارد بر اساس يكي از تحقيقات صورت گرفته توسط
دكتر آنا هيل در شركت هچ تك (5) مي توان يك مقايسه اي بين جوجه هاي نر و ماده انجام داد .
سوال 7 : بهترين مراقبت ها از جوجه هاي يكروزه در فارم پرورش چيست ؟
پروفسور راند و پروفسور واينلند توصيه هايي براي مراقبت خوب ار جوجه هاي تازه وارد شده به فارم دارند كه مي توان در موارد زير خلاصه نمود (6) .
اگر اختلاف وزني بين جوجه ها بيش از 5 گرم باشد بايستي انتظار داشت كه جوجه ها به دماهاي متفاوتي نياز دارند .
دماي —— جوجه يكروزه 40-6/40 درجه سانتيگراد بوده واين دماي —— در روز پنجم به 6/40-1/41 درجه مي رسد .
دماي بستر جوجه ها بسيار مهمتر از دماي بالاي سر جوجه هاست . دماي بستر بايد قبل جوجه ريزي 33-3/33 درجه سانتي گراد باشد .
دماي بستر را در عمق 4 ميلي متري از سطح بستر بايست گرفت كه بايد 8/27 درجه سانتيگراد باشد .

فایل : 73 صفحه

فرمت : Word

29900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط