مقاله کامل تاريخ شاهان ايران از مادها تا عصر پهلوي

مقاله کامل تاريخ شاهان ايران از مادها تا عصر پهلوي

تاريخ شاهان ايران از مادها تا عصر پهلوي
نام و نام خانوادگي :
مهدي حيدري
نام دبير :
آقاي يزداني
دبيرستان :
علامه طباطبايي 1
كلاس : 3/1
سلسلة مادها
(708-550 قبل از ميلاد)
مادها اولين حكومت و دولت مستقل ايراني را تشكيل دادند. اينكه بطور دقيق چه زماني دولت مادها تشكيل شد معلوم نيست اما آنچه مشخص شده آن است كه در زمان اقتدار آشوريان، مادها دولت تأسيس كردند. در ابتدا قبيله هاي ماد 6 تا بودند كه از اين ميان «پارتاكن ها» جنگجو و دلير بودند و بر عكس آنها مغ ها، صلح جو و آرام. شش قبيلة مادها همواره در حال نزاع با يكديگر بودند به همين علت آشوريها مي توانستند به راحتي بر آنها تسلط داشته باشند.
مادها دامپرور و كشاورز بودند. اين شش قبيله مادي تا زماني كه ديااكو پا به عرصه گذاشت همچنان اختلاف داشتند اما ديااكو آنها را متحد كرد و مقام قضاوت آن ها را بر عهده گرفت. در واقع ديااكو اولين دولت مادها را بنيان نهاد. ديگر پادشاهان ماد به شرح زير هستند:
فرورتيش (655-633 قبل از ميلاد)،‌ هووخ شتر (633-585 قبل از ميلاد)، ايخ توويگو (585-550 قبل از ميلاد).
سرانجام پارسي ها به فرماندهي كوروش سپاه ايخ توويگو را شكست داد و بدين گونه حكومت مادها به پايان رسيد و دوران پادشاهي هخامنشيان آغاز گرديد. از پادشاهان ماد كتيبه و دست نوشتة مستقلي بدست نيامده. آنچه دربارة مادها مي دانيم از ميان كتيبه هاي بابلي و آشوري استخراج شده است.
ديااكو (ديوكس)
(708-655 قبل از ميلاد)
قبيله هاي مادها شش قبيله بودند كه هيچگاه با هم اتحادي نداشته و زير سلطة آشوريها بودند. مادها توسط آشوريها زماني طولاني استثمار شدند. سرانجام يكي از بزرگان مادي به نام ديااكو كه مقام قضاوت را در ميانشان بر عهده داشت، قبايل شش گانه را با هم متحد كرد و اولين دولت مادها را بنيان نهاد. بعد از مدتي ديااكو از كار قضاوت كناره گرفت. بعداز آن دزدي و نا امني همه جا را فرا گرفت و مادها از وي
خواستند تا رياست را بر عهده بگيرد. ديااكو بعد از اينكه اختيارات تام از آنها گرفت رياست قبيله اش را بر عهده گرفت. وي ابتدا سربازاني براي حفاظت خود و خانواده اش استخدام كرد سپس در دامنه كوه الوند، شهري بنام اكباتان كه همان همدان امروزي (هگمتانه) است را ايجاد كرد. و آن را پايتخت خود قرار دادند، او هفت ديوار كه هر كدام يك رنگ داشت در اطراف همدان ايجاد نمود. برجهاي ديوارها طلايي رنگ بودند. دوران پادشاهي ديااكو با پادشاهي «سناخريب» سلطان آشوريها مصادف بود. سناخريب كه سرگرم جنگ با عيلامي ها و بابلي ها بود به مادها توجه اي نداشت.
از طرفي بدليل طبع آرامي كه ديااكو داشت، با دادن باج و خراج سرزمينش را از حملة آشوريها محفوظ نگاه مي داشت.
از كارهاي مهم ديااكو متحد كردن قبيله هاي شش گانة مادها بود. علاوه بر آن به آباداني شهرها و مناطق مختلف سرزمينش همت گماشت و از ميانشان به جمع آوري سپاه مشغول شد تا در صورت لزوم بتواند با دشمنانش
جنگيده و آنها را نابود كند. او مي خواست دشمن اصلي مادها يعني دولت آشوري را نابود كند ولي قبل از اينكه بتواند كاري انجام دهد دار فاني را وداع گفت.
در واقع نخستين مردمي كه به سرزمين ايران آمدند آريائي ها بودند. آنها حدود 3500 سال پيش به اين سرزمين آمدند و در دشتهاي سرسبز و سرزمينهاي آباد كوهستاني مسكن گزيدند. از آن زمان سرزمين ما، ايران ناميده شد، آريائي ها چند دسته بودند كه يكي از آن دسته ها مادها بود. مادها در غرب و شمال غربي ايران ساكن شدند.
هووخ شتر
(633-585 قبل از ميلاد)
بزرگترين پادشاه ماد، هووخ شتر بود. او بعد از كشته شدن «فرورتيش» روي كار آمد. فرورتيش كه پسر ديااكو بود در تمام مدت 22 سال پادشاهي اش، آرزوي شكست دادن آشوريها را داشت اما موفق به اين كار نشد. هووخ شتر (كياكسار) مي دانست كه براي شكست آشوريها نيازمند سپاهي منظم با آموزشهاي جنگي لازم مي باشد.
پس چنين كرد و سپس به سرزمين آشوريها حمله كرده و شهر نينوا را تسخير كرد. اما در همين موقع مجبور شد براي مقابله با حملة «سَكاهها» به كشورش بازگردد. وي شكست سختي از «سَكاهها» خورد و نزديك به 28 سال سرزمين ماد ميدان تاخت و تاز سَكاهها شد. هووخ شتر كه دانست با جنگ نمي تواند از پس سَكاهها برآيد پس دست به حيله زد. با آنها به ظاهر از در دوستي درآمد و سران شان را به ضيافتي در كاخش مهمان كرد. سپس با سم هاي قوي آنها را مسموم نموده و فرمان كشتنشان را داد. بعد بدين ترتيب بالاخره سَكاهها از ايران رانده شدند. هووخشتر وقتي خيالش از دست سَكاهها راحت شد، بار ديگر به فكر جنگ با آشوريها افتاد. اين بار با پادشاه بابل متحد شد. و هر دو به كمك يكديگر پادشاه آشوريها را شكست دادند. متصرفات آشوريها در آسياي صغير (تركية امروز) به تصرف مادها درآمد و بابليها سرزمين شام و فلسطين را از آن خود كردند.
انقراض حكومت چهل سالة آشوريها يكي از حوادث مهم آن دوران بود.
از ديگر وقايع مهم روزگار پادشاهي هووخشتر، فتح «ليدي» بود. ليدي كشوري بود كه پادشاهش در آن زمان به اوج قدرت و ثروت رسيده و «سَكاهها» و يونانيها را در جنگ مغلوب كرده بود. هووخ شتر كه بعد از غلبه بر آشوريها احساس غرور مي كرد با سپاهيانش به مرزهاي كشور ليدي حمله برد. اما لشكر قدرتمند ليدي در برابرش مقاومت كرد. اين جنگ كه شش سال طول كشيد سرانجام در 28 مه سال 585 قبل از ميلاد كسوف روي داد. طرفين دعوا كسوف را علامت خشم خداوند دانسته و صلح كردند. با وساطت پادشاه بابل رود هاليس مرز بين دو كشور شد و پادشاه ليدي، دخترش را به پسر هووخشتر داد. يك سال بعد هووخشتره در سال 584 قبل از ميلاد درگذشت.
او يكي از پادشاهان بزرگ و با كفايت مادها بود كه مردمش را از اسارت آشوريها نجات داد، سَكاهها را از كشور بيرون راند و كشورش ايران را بزرگترين و قويترين حكومتها در دنياي قديم نمود.

فایل : 27 صفحه

فرمت : Word

29900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط