مقاله کامل اهميت غلات

مقاله کامل اهميت غلات

اهميت غلات
افزايش جمعيت افزايش توليد
گندم 15-10 سال قبل از ميلاد مسيح در خاورميانه و فلات ايران
قدمت كشاورزي 4500 سال قبل از ميلاد در نيل
جو 6500 سال قبل از ميلاد در جارمو
غلات از خانواده Granmineae يا Peaceae
شامل: گندم – جو – چاودار – يولاف – ذرت – سورگوم – ارزن – برنج
در ايران يولاف و چاودار
سطح زير كشت غلات بالاترين گندم بيشتري سطح زير كشت
(750 ميليون هكتار حدود 55 درصد كل اراضي قابل كشت )
عملكرد گياهان مورد نظر در طي سالهاي اخير افزايش شديد خصوصاً گندم و جو
انقلاب سبز خودكفايي بعضي از كشورها
بالابردن عملكرد
درصد پروتئين
اهميت غلات از نظر غذايي
اولين بار زنان زراعت
تغذيه بدرگياهان اندوسپرم و لپه ها در دولپه ها
بافت غذايي در تك لپه ها
غلات 90 درصد تغذيه
قسمت هاي يك بذر
دانه = ميوه
ميوه غلات گندمه (Caryopsis) ميوه خشك ناشكوفا كه پريكارپ نازك شده و به پوسته چسبيده
پريكارپ
تستا
قسمت هاي دانه امرون
اندوسپرم
جنين
1- پريكارپ پوسته ميوه (غشاء تخمدان) 5-4 لايه سلول
اپي كارپ
شامل مزوكارپ
اندوكارپ
2- تستا پوسته بذر
نازك و از دو لايه سلول از ديواره تخمدان رنگ قرمز – قهوه اي – زرد
3- آلدون از يك لايه سلول بزرگ با ديواره صخيم
پر از پروتئين و آنزيم آميلاز و پروتئاز و …
گلوبولين بدون گلوتن
4- اندوسپرم بزرگترين بخش 80 درصد وزن ميوه
ديواره سلول ها نازك و از نشاسته و پروتئين لگتادين و لگوتنين + آب = گلوتن
5- جنين (بنفش) رويان قسمت پاييني دانه و با كمك اسكوتلوم (لپه) محافظت ميشود.
اسكوتلوم سلول هاي يك شكل با قطر يكسان
وظيفه جذب مواد غذايي ذخيره شده در اندوسپرم و انتقال
قسمت هاي جنين ريشه چه كلئوديز
ساقه چه در بالاي ژمول و با رأس گرد
ژمول …
رشد غلات و نمو غلات
جوانه زدن
مرحله رويشي تشكيل ريشه
پنجه زني
داراي دو مرحله
تشكيل شدن سنبله
مرحله زايشي گروه گرده افشاني
تشكيل دانه
رسيدن دانه
فيكس و وادوكس روش ده دهي
فيكس 12 مرحله از جوانه زدن تا رسيدگي كامل
جوانه زدن Germinatio
آب كمترين از حبوبات و گياهان صنعتي به جز ارزن حدود 50 درصد
درجه حرارت حداقل 5-1 درجه گندم جو يولاف چاودار معروف
غلات مناطق معتدله يا دانه ريزها غلات مناطق سرد مقاوم به سرما
حداقل 8 درجه ذرت– ارزن – سورگوم – برنج داراي خواب زمستانه
دوره رشد كوتاه تر حساس به سرما دوره رشد طولاني
opt دما 25-18
وقتي حرارت، رطوبت، اكسيژن مناسب باشد ذخيره آنزيم اسكوتلوم
رشد و تمايز يافته ها رويان
زمان 5-4 روز
اولين قسمت ريشه هاي جنيني Radicle
گندم 5-3 عدد
يولاف 4 عدد
جو 8-5 عدد
ذرت- ارزن- برنج و ذرت خوشه اي 1 عدد
پنجه زني Tillering
بعد از رويش زمان محدودي توقف رشد طولي غلات ساقه ايجاد گرده
انشعاب ساقه از گره = توليد پنجه طوقه
گره انشعاب تعداد زيادي گره با فاصله كم خطاي ديد
از گره انشعاب تعداد زيادي ريشه ريشه هاي ثانويه
ريشه هاي تاجي
ريشه هاي دائمي
ريشه هاي اصلي
گره انشعاب مواد غذايي
در غلات پاييوه مهم مقاومت به سرما
*محل گره انشعاب متغير و بسته به عمق كاشت
در غلات پاييزه عمق بيشتر
عمق بيشتر ريشه بيشتر
ريشه قوي تر
روشنايي بيشتر عمق پايزه گره انشعاب
نور مستقيم پايين تر (پايين تر)
قدرت پنجه زني ژنيتيكي و تاحد محيطي
چاودار بيشترين و بعد جو و گندم
در بهاره ها جو بالاترين و بعد يولاف
ذرت بسيار كم
قدرت پنجه زني تراكم در ارقام مختلف مهم است.
حرارت
نور
رژيم غذايي
عوامل محيطي مهم رطوبت
فضا
اندازه بذر
روش كاشت
درجه حرارت لازم 12-8 درجه سانتي گراد
تعداد مفيد پنجه سنبله غير بارور
تشكيل ساقه ساقه رفتن Stem Extension
بعد از پنجه زدن و با مناسب شدن دما
قبل از تشكيل ساقه بهاره شدن Vernalization
40-30 روز دما 5-0 درجه
طويل شدن ساقه رشد هر ميان گره
– ميان گره تحتاني طول كمتر اما بافت مكانيكي زيادتر و توسعه يافته تر
– طويل ترين ميان گره ميان گره بالايي نصف طول ساقه
– ميان گره گندم- چاودار- جو- يولاف توخالي است به جز دوروم؟
– گره توپر است.
– ساقه رفتن به عوامل ژنتيكي
دما
رطوبت مهم تر
مواد غذايي
هر گره برگ غلاف sheath
پهنك lamina
غلاف
برگ شامل زبانك جلوگيري تعدد آب به داخل غلاف
گوشوارك
پهنك
– گوشوارك در جو بزرگ تر از گندم چاودار و يولاف گوشوارك ندارد.
– گوشوارك گندم كركدار ولي عموميت ندارد.
زبانك در يولاف بزرگ تر
مرحله سنبله رفتن خوشه دهي Heading
– همزمان باساقه دهي گل آذين حركت مي كند و ساقه را طي مي كند
– غلاف باد كرده (غلاف رفتن) و گل آذين خارج مي شود سنبله
پانيكول خوشه مركب
سنبله زائده يك يا چند سنبلچه محافظت توسط گلوم
سنبلچه يك يا چند گلچه

فایل : 74 صفحه

فرمت : Word

29900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط