مقاله در مورد تأثیر ارقام مختلف لوبیا روی پارامترهای جدول زندگی و فعالیت برخی آنزیم های گوارشی کرم غوزه ی پنبه
مقاله در مورد تأثیر ارقام مختلف لوبیا روی پارامترهای جدول زندگی و فعالیت برخی آنزیم های گوارشی کرم غوزه ی پنبه
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول مقدمه
1-1- مقدمه 2
1-2- کرم غوزهی پنبه H. armigera 6
1-2-1- جایگاه H. armigera در ردهبندی حشرات 6
1-2-2- مناطق انتشار کرم غوزهی پنبه 6
1-2-3- دامنهي میزبانی و نحوهي خسارت H. armigera 6
1-3- برخی از روشهای کنترل H. armigera 7
1-3-1- کنترل زراعی 7
1-3-2- آفتکشهای بیولوژیک 7
1-3-3- کنترل شیمیایی 8
1-3-4- استفاده از ارقام مقاوم 8
1-4- پارامترهای دموگرافیکی H. armigera روی هفت رقم لوبیا و مرور پژوهشهای انجام شده …………………..9
1-5- دستگاه گوارشی حشرات 11
1-6- اسیدیتهی دستگاه گوارش در حشرات 12
1-7- آنزیمهای گوارشی در حشرات 12
1-7-1- آنزیمهای گوارشی پروتئاز 13
1-7-2- آنزیم های گوارشی آمیلاز 13
1-7-3- مرور پژوهشهای انجام شده در زمینهی فعالیت آنزیمهای گوارشی پروتئاز و آمیلاز ………………………….14
فصل دوم مواد و روشها
2-1- تهیه و کاشت ارقام مختلف لوبیا 16
2-2- پرورش آزمایشگاهی H. armigera 16
2-3- اندازهگیری پارامترهای زیستی H. armigera 20
2-3-1- جدول زندگی 20
2-3-1-1- جدول زندگی تک جنسی 20
2-3-1-2- جدول زندگی دو جنسی 23
2-4- سنجش فعالیت آنزیمهای گوارشی 25
2-4-1- تهيهی عصارهی آنزيمي از رودهی مياني لارو H. armigera 25
2-4-2- تهيهی بافر 27
2-4-3- سنجش فعالیت پروتئازی 27
2-11- سنجش فعاليت آميلازی 27
2-5- تجزیه آماری دادهها 28
2-13- تجزیه کلاستر فعالیت آنزیمهای گوارشی رودهی میانی لارو H. armigera 29
فصل سوم نتایج
3-1- پارامترهای زیستی H. armigera روی هفت رقم لوبیا 31
3-1-1- طول دورهی مراحل زیستی نابالغ 31
3-1-2- طول دورهی تخمریزی، باروری روزانه و باروری کل 33
3-1-3- طول عمر و طول دورهی زندگی حشرات کامل و نسبت جنسی 35
3-1-4- پارامترهای جدول زندگی 36
3-1-4-1- پارامترهای جدول زندگی به دست آمده از جدول زندگی تک جنسی (Female-based life table)39
3-1-4-2- پارامترهای جدول زندگی به دست آمده از جدول زندگی دو جنسی (Age-stage, two-sex life table) 39
3-1-5- پارامترهای تولیدمثلی 47
3-1-6- پارمترهای رشد جمعیت (حاصل از جدول زندگی تک جنسی و دو جنسی) 48
3-2- تعیین فعالیت آنزیمی 52
3-2-1- فعالیت پروتئولیتیکی لاروهای H. armigera 52
3-2-2- فعالیت آمیلولیتیکی لاروهای H. armigera 52
3-3- تجزیه کلاستر پارامترهای زیستی و فعالیت آنزیمهای گوارشی عصارهی رودهی میانی لاروهای H. armigera 55
فصل چهارم بحث
4-1- پارامترهای زیستی H. armigera روی ارقام مختلف لوبیا 57
4-1-1- دورهی رشدی قبل از بلوغ 57
4-1-2- دوره تخم ریزی و میزان باروری و طول عمر حشرات بالغ H. armigera 58
4-1-3- پارامترهای تولیدمثلی H. armigera 59
4-1-4- جدول زندگی (پارامترهاي رشد جمعيت) تک جنسی و دوجنسی 61
4-2- تعیین فعالیت آنزیمی H. armigera روی ارقام مختلف لوبیا .. 64
4-2-1- فعالیت پروتئولیتیک کل …………………………………………………………….. 65
4-2-2- فعالیت آمیلولیتیک کل 66
4-3- تجزیه کلاستر پارامترهای زیستی و فعالیت آنزیمهای گوارشی پروتئاز کل و آمیلاز H. armigera …67
4-4- نتیجهگیری نهایی 68
4-5- پیشنهادات 69
منابع. 70
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 3-1- طول دورهی مراحل زیستی نابالغ افراد نر و ماده (میانگین± خطای معیار) Helicoverpa armigera روی رقمهای مختلف لوبیا (روز) در شرایط آزمایشگاهی 32
جدول 3-2- طول دورهی تخمریزی (روز)، باروری روزانه و باروری کل(تخم به ازای هر فرد ماده در هر روز) (میانگین± خطای معیار) Helicoverpa armigera روی رقمهای مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی 34
جدول 3-3- طول عمر و طول دورهی زندگی حشرات کامل نر و ماده (روز) و نسبت جنسی (درصد) (میانگین±خطای معیار) Helicoverpa armigera روی رقمهای مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی. 35
جدول 3-4- مقایسه پارامترهای تولیدمثلی (میانگین±خطای معیار) Helicoverpa armigera روی ارقام مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی 47
جدول 3-5- پارامترهاي رشد جمعيت حاصل از جدول تک جنسی (میانگین ± خطای معیار) Helicoverpa armigera روی رقمهای مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی 49
جدول 3-6- پارامترهاي رشد جمعيت حاصل از جدول دو جنسی (میانگین ± خطای معیار) Helicoverpa armigera روی رقمهای مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی 51
جدول 3-7- مقایسه فعالیت ویژهی پرتئولیتیک کل عصارهی آنزیمی حاصل از رودهی میانی لاروهای سنین چهارم و پنجم Helicoverpa armigera پرورش یافته روی برگ و غلاف ارقام مختلف لوبیا در اسیدیتهی 10 در شرایط مزرعهای. 53
جدول 3-8- مقایسه فعالیت ویژهی آمیلولیتیک عصارهی آنزیمی حاصل از رودهی میانی لاروهای سنین چهارم و پنجم Helicoverpa armigera پرورش یافته روی برگ و غلاف ارقام مختلف لوبیا در اسیدیتهی 10 در شرایط مزرعهای 54
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل 2-1- مراحل مختلف رشدی قبل از بلوغ و حشرهی کامل Helicoverpa armigera (اصل) 18
شکل 2-2- ظروف مختلف برای نگهداری تخم (الف) و پرورش گروهی (ب) و انفرادی (ب) لارو، شفیره (ج) و حشرهي کامل (د) Helicoverpa armigera (اصل) 19
شکل 2-3- استقرار لاروهای سن چهارم و پنجم H. armigera روی برگ و غلاف رقمهای مختلف لوبیا در مزرعه. (اصل) . 26
شکل 3-1- بقاء ویژهی سنی (lx) و باروری ویژهی سنی (mx) Helicoverpa armigera پرورش یافته روی رقمهای مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی…. 38
شکل 3-2- امید به زندگی (ex) Helicoverpa armigera پرورش یافته روی رقمهای مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی. 38
شکل 3-3- نرخ بقای ویژهی سنی-مرحلهای (Sxj) Helicoverpa armigera روی رقمهای مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی 41
شکل 3-4- باروری ویژهی سنی-مرحلهای (fxj) ماده Helicoverpa armigera روی ارقام لوبیا در شرایط آزمایشگاهی 43
شکل 3-5- امید به زندگی سنی-مرحلهای (exj) Helicoverpa armigera روی ارقام مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی. 45
شکل 3-6- ارزش تولید مثل ویژهی سنی-مرحله ای (Vxj) Helicoverpa armigera روی ارقام مختلف لوبیا در شرایط آزمایشگاهی 46
شکل 3-7- دندروگرام حاصل از تجزیه کلاستر رقمهای مختلف لوبیا بر مبنای پارامترهای زیستی و فعالیت آنزیمهای پروتئولیتیک و آمیلولیتیک کل لاروهای سنین چهارم و پنجم H. armigera.. 55
1-1- مقدمه
یکی از مشکلات مهم در جوامع امروزی، کمبود پروتئین در تغذیهی میلیونها نفر انسان در کشورهای رشد نیافته و در حال توسعه میباشد. در بین گیاهان زراعی، حبوبات به دلایل متعدد از جمله دارا بودن درصد بالای پروتئین، توانایی تثبیت بیولوژیک نیتروژن، غنی بودن از عناصر غذایی معدنی و قابلیت انبارداری بالا در مقایسه با دیگر گیاهان زراعی از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد. کشور ما به علت شرایط مساعد اقلیمی پتانسیل مناسبی برای افزایش تولید حبوبات دارد و این در حالی است که برنامهریزی برای افزایش تولید و استفاده بیشتر از حبوبات، علاوه بر بهبود تغذیه، در افزایش حاصلخیزی خاک نیز مؤثر واقع خواهد شد (سام دلیری، 1389). بررسی سطح زیر کشت و تولید جهانی حبوبات حاکی از آن است که طی دوره 2000-2007 سطح زیر کشت حبوبات 17/12 درصد افزایش از 7/65 میلیون هکتار به حدود 3/73 میلیون هکتار رسیده است (بخشوده، 1382). قاره آسیا با بیش از 37 میلیون هکتار بیش از 50 درصد از کل سطح زیر کشت حبوبات در جهان را به خود اختصاص داده است. در بین حبوبات لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) به دلایل متعددی اهمیت ویژهای دارد. لوبیا نه تنها مقام اول سطح زیر کشت جهانی را داراست، بلکه یکی از منابع مهم پروتئین و کالری در تغذیه ی انسان (هانگریا و همکاران، 2000) میباشد. همچنین گیاه لوبیا با تولید گره و با همزیستی باکتریهای تثبیت کنندهی نیتروژن (همانند سایر گیاهان خانوادهی بقولات)، نقش بسیار مهمی را در حاصلخیزی خاک ایفا میکند (کافی و همکاران، 1379). دانههای لوبیا دارای 20-25 درصد پروتئین میباشد که این میزان در مقایسه با دانههای غلات 2 تا 3 برابر و نسبت به گیاهان نشاسته 10 تا 20 برابر بیشتر است (مجنون حسینی، 1375). طبق آمار انتشار یافته سطح زیر کشت جهانی لوبیا بالغ بر 25 میلیون هکتار (گراهام و رانی، 1997) و در ایران 125 هزار هکتار (غفاری خلیق، 1379) بود. مسایل و مشکلات موجود در امر زراعت و تولید این گیاه همواره به عنوان مانعی در جهت دستیابی به عملکرد بالا مطرح بوده است و بدیهی است که هرچه اطلاعات بیشتری در زمینهی تولید هرچه بهتر این گیاهان فراهم آید به قطع وابستگیهای روز افزون کشاورزی به خارج از کشور و تأمین غذای جمعیت رو به تزاید کمک خواهد نمود.
یکی از آفات مهم بسیاری از محصولات کشاورزی بهویژه حبوبات، کرم غوزهی پنبه Helicoverpa armigera (Hübner) (Lepidoptera: Noctuidae) میباشد
(خانجانی، 1386؛ زالوکی و همکاران، 1994؛ فرید 1986) لاروهایH. armigera پلیفاژ بوده و از حدود ١٠٠ گونه ميزبان گياهی تغذيه میکنند (تالکار وهمکاران، 2006). دامنهی میزبانی و گسترهی جغرافیایی وسیع، پتانسیل مهاجرت، دیاپوز، تحرک و توان تولیدمثلی بالا، ویژگیهایی هستند که H. armigeraرا در زمرهی آفات مهم و اقتصادی محصولات کشاورزی مختلف قرار میدهند (راحجاو همکاران، 1996). گسترهی جغرافیایی وسیع نشان میدهد که H. armigera با تغییرات فصلی سازگاری دارد و این ویژگی امکان زندهمانی در زیستگاههای غیرپایدار را برای این آفت فراهم میآورد (ایزومی و همکاران، 2005). خسارت ناشی از لاروهای H. armigera در محصولاتی مانند پنبه، لوبیای سودانی، نخود، بادام زمینی، ذرت، ارزن، گوجهفرنگی، آفتابگردان، سویا و سایر محصولات اقتصادی گزارش شده است (راحجا و هکاران، 1996) .کرم غوزهی پنبه میتواند روی اغلب ساختارهای گیاهی شامل ساقهها، برگها، تاج گل و میوهها در مراحل رشدی مختلف تغذیه کند (مورال گارسیا، 2006). با توجه به اینکه H. armigera آفت کلیدی برخی محصولات کشاورزی در ایران است، کنترل شیمیایی روشی رایج در مدیریت این آفت به شمار میرود. هر ساله استعمال بیرویهی آفتکشهای شیمیایی به منظور کنترل کرم غوزهی پنبه، منجر به آلودگی محيط زيست و مقاوم شدن آفات، از بین رفتن دشمنان طبیعی و عواقب خطرناک ناشی از مسمومیتهای مزمن شده است که اثرات جانبی آنها در جوامع امروزی قابل مشاهده است (گانینگ، 1984). در نتیجه، گرایشهای قابل توجهی در تغییر روشهای مدیریت آفت بر پایهی روشهای غیر شیمیایی وجود دارد که از آن جمله میتوان به مقاومت گیاهی اشاره کرد. ارقام گیاهی مقاوم از اجزاي اساسي مديريت تلفيقي آفات محسوب ميشوند و با استفاده از اين ارقام ميتوان از شدت فشار اعمال شده توسط سموم شيميايي عليه آفات كاست و بدين ترتيب احتمال بروز مقاومت توسط آفت نسبت به سموم شيميايي را كاهش داد (پاندا و کوش، 1995).
میزان نشو و نما در حشرات ارتباط مستقیمی با غذای خورده شده دارد (والدبائور، 1986). ویژگیهای متعدد زیستی در حشرات از جمله پارامترهای دموگرافی، تولیدمثلی و پارامترهای رشد جمعیت تحت تآثیر نوع گیاه میزبان میباشد (کیم و لیو، 2002). بررسی تأثیر گیاهان میزبان و یا ارقام مختلف گیاهی روی دموگرافی حشرات آفت از جمله پارامترهای رشد جمعیت، میتواند نقش مهمی در مدیریت هر چه بهتر آفات ایفا بکند (لویس، 1997). پارامترهای رشد جمعیت ابزار سودمندی برای تحلیل احتمال بقاء و مرگ و میر افراد یک جمعیت میباشد (کری،
2001). نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) به عنوان مهمترین پارامتر در ارزیابی میزان مقاومت گیاهان نسبت به حشرات به کار میرود همچنین اطلاعات جامعی از میزان رشد یک آفت را روی یک گیاه میزبان در اختیار قرار میدهد.
گونههای مختلف گياهي به دليل دارا بودن مجموعهاي از پروتئينهاي مهارکنندهی فعاليت گوارشي، علاوه بر تأثير بسزا در بقاء، رشد ونمو و پارامترهای تولیدمثلی (برنیز و چاپمن، 1994) بر میزان فعاليت آنزيمهاي گوارشي، نیز تأثير ميگذارند.
امروزه هدف قراردادن آنزیمهای گوارشي حشرات زيانآور، توسط مهار کنندههای پروتئيني طبيعي موجود در ارقام مقاوم و انتقال آن به ساير گياهان پرمحصول و حساس به آفت، يکي از کاربرديترين رهیافتها در برنامهی مديريت تلفيقي آفات ميباشد. در بسياري از حشرات به ويژه بالپولکداران، سرين پروتئينازها از جمله تريپسين، کيموتريپسين و الاستاز، آنزيمهاي اصلي هضم پروتئين ميباشند. غيرفعالسازي هضم پروتئين توسط چندین گروه مختلف از پروتئينهای گياهي در دستگاه گوارش حشرات منجر به بهرهبرداري ضعيف از منابع غذايي، کندي رشد و نمو و حتي مرگ به علت گرسنگي ميگردد (گیتهاوس و همکاران، 1999). در نتیجه اختلال در متابوليسم اسيدهاي آمينه با مهار هضم پروتئين به عنوان يک هدف کليدي جهت کنترل حشرات آفت مدنظر بوده است (هیلدر و همکاران، 1992).
تاکنون بررسیهایی دربارهی تأثیر گیاهان میزبان مختلف روی پارامترهای جدول زندگی و پارامترهای تولید مثلی (همتی و همکاران، 2013؛ جالو، 2001؛ لیو و همکاران، 2004؛ ناصری، 2009) و فعالیت آنزیمهای گوارشی H. armigera (همتی و همکاران، 2012؛ ناصری و همکاران، 2010؛ نعمتی کلخوران و همکاران، 2013) در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفته است. با این حال، هیچ اطلاعاتی در مورد تأثیر رقمهای مختلف لوبیا روی پارامترهای جدول زندگی این حشره در شرایط آزمایشگاهی و فعالیت آنزیمهای گوارشی لاروهای این آفت در شرایط صحرایی روی ارقام مختلف لوبیا منتشر نشده است. از آنجایی که حشرات موجودات خونسردی میباشند، دمای بدن و میزان فعالیت تغذیهای و تولیدمثلی آنها به درجهی حرارت محیط اطراف بستگی دارد. درنتیجه تغییرات شرایط محیطی بهویژه دمای محیط، میتواند برمیزان فعالیت آنزیمهای گوارشی تأثیرگذار باشد و این امر نشاندهندهی ضرورت بررسی فعالیتهای آنزیمی و سایر پارامترهای زیستی این آفت در شرایط مزرعهای میباشد. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی اثر ارقام مختلف لوبیا روی پارامترهای جدول زندگی armigera H. در شرایط آزمایشگاهی، و همچنین بررسی تأثیر تغذیه از برگ و غلاف ارقام مورد آزمایش بر فعالیت آنزیمهای گوارشی این آفت در شرایط مزرعهای برای ارزیابی حساسیت یا مقاومت ارقام نسبت به این آفت میباشد. بررسيهاي انجام شده در اين زمينه ميتواند در به حداقل رساندن استفاده از
فایل : 85 صفحه
فرمت : Word
- کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.