مقاله در مورد بررسی انواع رله های الکترومکانیکی و الکترومغناطیسی و کاربرد آنها در صنعت برق

مقاله در مورد بررسی انواع رله های الکترومکانیکی و الکترومغناطیسی و کاربرد آنها در صنعت برق

دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل
موضوع کارآموزی:
بررسی انواع رله های الکترومکانیکی و الکترومغناطیسی و کاربرد آنها در صنعت برق
استاد کارآموزی:
دکتر رضا سیفی
سرپرست کارآموزی:
مهندس احد زواری
دانشجو:
زهرا ربیعی نیاری
تابستان 1391
فهرست
کلیات گزارش کارآموزی: 6
1-رله دیستانس 6
مقدمه 7
آشنایی کلی با مکان کارآموزی : 7
گزارش بازدید شماره ی یک: 8
سيستم اتصال زمین: 8
علل به کارگیری سیستم ارت: 9
برق گیر: 11
انواع برقـگیـر 11
برقگیـر میـله ای 12
برقگیـر با فاصلة هوایی: 12
محل نصب برقگیـر 12
کلیدهای فشار قوی یا کلیدهای قدرت(breaker ): 13
سکسیونر: 14
مقره ها : 16
CVT: 21
گزارش بازدید 2: 22
رله بوخهلتس (Buchholz Relay ) 23
1)افزایش ایزولاسیون 23
نکات مهم: 24
رله ها 30
رله وساختمان آن : 31
اصول ساختمانی رله های حفاظتی: 33
هدف از حفاظت : 33
حفاظت: 33
طرح حفاظتی مجموعه ايستگاه: 33
1ــ CT 35
2ــPT 35
انواع رله های مورد استفاده در پست جهت حفاظت نيز شامل : 35
حفاظتهاي خط : 36
حفاظت ديستانس 36
اصول كار رله‌هاي ديستانس: 37
ساختمان رله ديستانس: 37
انواع رله هاي ديستانس: 38
نگاه كلي به انواع رله هاي ديستانس 38
تشخيص نوسان 44
رله ی حفاظت دیفرانسیل: 44
خطرهای کارکرد سیستم در فرکانس کم 48
محدودیت های توربین ها درکمک به عدم کاهش فرکانس 49
مشخصه قطع رله هاي اضافه جريان 51
هماهنگ كردن رله هاي اضافه جريان 52
کاربرد 55
منابع وماخذ: 65
تقدیر و تشکر
با توجه به اینکه رشته تحصیلی این جانب برق الکترونیک می باشد ونسبت به برق قدرت چندان آشنایی نداشتم ولی خیلی ارزو میکردم از نزدیک باپست وتجهیزات موجود در اداره انتقال نیرو اشنایی پیدا نمایم که باعنایت حضرت حق تعالی وزحمات برادران اداره انتقال نیرو مدت کاراموزی خود را در اداره مذکور سپری نمایم که درمدت کاراموزی توانستم به اطلاعات مفیدی دست پیداکنم که در اینده تحصیلی خود مثمر ثمر خواهد بود که دراین مورد مدیون برادران مهندس مشغول به خدمت در اداره انتقال نیروی اردبیل که به خصوص جناب اقای مهندس زواری ریاست محترم اداره که مانند پدر دلسوز پیگیر اموزش بنده می بودند وجناب اقای مهندس جباری وهمچنین جناب اقای مهندس نجفی میباشم که در اخر اززحمات حضرات عالی نهایت تشکر وسپاس گذاری را دارم که از خداوند متعال برای انان اجر عجیل خواهانم.
کلیات گزارش کارآموزی:
شامل
گزارش بازدید از پست جنوبی وآشنا شدن باتجهیزات پست ازجمله مقره ،سکسیونرها، برق گیر ،سیتم ارتینگ ،دژنکتورها ،PT، CT ، CVT سیستم P LC ،تفسیر آلارم ها و000می باشد0
وهچنین بخش رلیاژ که درمورد انواع رله ها ی مورد استفاده در پست جهت حفاظت ازجمله:
1-رله دیستانس
2- رله دیفرانسیل
3ــ رله فرکانسی
4ــ رله اضافه جریان
5ــ رله اضافه ولتاژ
6ــ رله وصل مجدد
7ــ رله جانسون
8ــ رله بوخلتز
9ــ رله ارت فالت
10- رله فشار روغن
وهمچنین درمورد عملکرد وساختمان داخلی وانواع این رله ها بحث گردیده است که با توضیح بیشتر درگزارش قید شده است0
مقدمه
انتقال انرژی الکتریکی :
نیروگاهها به دلیل شرایط طبیعی از مراکز مصرف فاصله دارند.وهمچنین نیروگاههای حرارتی هم به دلیل الوده سازی محیط ،خارج از شهر ها بنا می شوند به همین خاطر برای انتقال انرژی الکتریکی تولید شده در نیروگاهها به مراکز مصرف ،احتیاج به هادی هایی با قطر زیاد است.علاوه بر ان دلیل مقاومت اهمی هادی ها وعبور جریان زیاد از انها در مسیر انتقال تلفات انرژی زیادی بوجود خواهد امد .از این رو متخصصان سعی کرده اند تا روش هایی برای انتقال پیدا کنند که تاحد ممکن هم هزینه انتقال وهم تلفات انرژی کم شود انان به این نتیجه رسیده اند که اگر در انتقال انرژی الکتریکی ولتاژ را افزایش دهند می توان باجریان کم ،انرژی زیادی رامنتقل کرد.در این صورت کاهش جریان سبب کوچک شدن سطح مقطع هادی ها و همچنین کاهش تلفات انرژی می شود.افزایش ولتاژ تولید شده در نیروگاه به وسیله ترانسفورماتور انجام می گیرد ،ترانسفورماتور یک مبدل ولتاژ است که می تواند در جریان متناوب ولتاژ را به اندازه ی معینی بالا برده و یا پایین بیاورد .پس از افزایش ولتاژ شبکه به وسیله ی ترانسفورماتور ،انرژی الکتریکی توسط هادی های هوایی یا کابل های زمینی به مراکز مصرف منتقل می شود ودر انجا توسط ترانسفورماتورهای دیگری اختلاف پتانسیل ،متناسب بامصرف کننده ها ،کم می شود.
در انتقال انرژی به دلیل بالا بودن ولتاژ،لازم است فاصله هادی هااز هم زیاد باشد ،از این رو ان هارا برروی تیر های بلند وقوی ویا دکلهای بزرگی سوار میکنند که دارای بازوهای بلندی هستند ،به این ترتیب سیم ها به انداژه ی کافی از هم فاصله پیدامی کنند.همچنین بلندی دکل ها نیز سبب می شود تا هادی ها از سطح زمین دور شود وخطرات مالی وجانی نداشته باشد .برای انتقال انرژی در مصافتهای کوتاه وهمچنین در محدوده ی شهر ها ومناطق مسکونی به جای استفاده از سیم کشی هوایی از کابل کشی زیر زمینی استفاده می شود.
بدیهی است به دلیل بالا بودن ولتاژ،این کابل ها باید درجه ی عایق بودن بالایی داشته باشند وهمچنین از نظر ایمنی شرایط لازم مد نطر قرار گیرد.
آشنایی کلی با مکان کارآموزی :
امور انتقال اردبیل واقع در سه راه نیار اردبیل وجنب پست KV63 اردبیل جنوبی می باشد.
وظیفه ی اساسی این اداره که زیرنظر شرکت برق منطقه ای آذربایجان می باشد مدیریت انتقال انرژی الکتریکی ازواحدهای تولید نیروگاهی به سطح انرژی مورد استفاده در شرکت توزیع استان (KV20)می باشد.
این اداره از چندین قسمت اجرایی تشکیل شده است
که یکی ازاین قسمتها امورانتقال می باشد که مسئولیت مدیریت بر سایر قسمتها ازجمله شرکت تعمییرات وامور بهره برداری می باشد.
شرکت تعمییرات که خود اززیرشاخه هایی جهت سرویس ونگه داری پست های انتقال وخطوط انتقال می باشد.
این واحد مسئولیت جذب وآموزش اپراتورهای پستهای فوق توزیع رانیز برعهده دارد .
این اداره به حالت دولتی بوده وزیر نظر وزارت نیرو می باشد.
گزارش بازدید شماره ی یک:
بازدید اول از پست جنوبی در روز دوشنبه مورخ1/06/91ساعت 9:30به همراه جناب اقای مهندس جباری صورت گرفت که به شرح زیر می باشد:
سيستم اتصال زمین:
:سیستم ارت یا زمین کردن یک نقطه از مدار الکتریکی به معنی اتصال آن به هادی حفاظتی است. سیستم زمین یا ارتینگ برای تجهیزاتی به کار می روند که با برق کار می کنند یا با برق کار نمی کنند اما بدنه فلزی دارند. ارت یکی از اصلی ترین ارکان نیروگاهها، پست های برق، ساختمان ها و … می باشد که به منظور حفظ سلامت افراد، تجهیزات و دستگاه ها در مقابل خطرات ناشی از اتصال کوتاه یا صاعقه طراحی می گردد برای دستیابی به این امر باید کلیه دستگاه ها تجهیزات و سازه های فلزی توسط هادی های مناسب فلزی به شبکه ارت که متشکل از سیمهای مسی، میله ارت، صفحه مسی و … می باشد متصل نمود تا هنگام برور اتصال کوتاه و یا صاعقه ، جریانات فوق از این طریق به زمین انتقال داده شود و خنثی گردد.
علل به کارگیری سیستم ارت:
الف. حفاظت و ایمنی جان انسان
ب. حفاظت و ایمنی وسایل و تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
پ. فراهم آوردن شرایط ایده آل جهت کار
ت. جلوگیری از ولتاژ تماسی
ث. حذف ولتاژ اضافی
ج. جلوگیری از ولتاژهای ناخواسته و صاعقه
چ. اطمینان از قابلیت کار الکتریکی
سيستم هايي كه مجهز به برقگير هستند،سيستم اتصال زمين مربوط به برقگير بايد از سيستم اتصال زمين تاسيسات برقي فشار ضعيف يا فشار قوي كاملا” جدا بوده واز سيستم اتصال زمين مشترك استفاده نشود
برق گیر:

برقگیر از وسایل ایمنی می‏باشد که برای هدایت موجهای ولتاژ ضربه‏ای به زمین و جلوگیری از ورود آنها به ایستگاههای انتقال و توزیع نیرو بکار می‏رود و معمولاً در انتهای خط انتقال و در ورودی ترانسها نصب می‏شود.
انواع برقـگیـر
1) برقگیر میـله‏ای
2) برقگیر بـا فاصله هوایی
3) برقگیر بـا مقاومت غیر خطی
4) برقگیر بدون فاصله هوایی
5) برقگیر خـازنـی
6) برقگیر فیوزی
برقگیـر میـله ای
یکی از ساده‏ترین و ارزانترین برقگیرها که از اولین برقگیرها می‏باشند برقگیر میله‏ای هستند که با وجود قدیمی بودن امروزه نیز کاربردهای زیادی دارد . این برقگیر عبارت است از دو میله نوک‏تیز که یکی در قسمت برقدار نصب شده و دیگری به بدنه نصب و به زمین اتصال می‏یابد .
برقگیـر با فاصلة هوایی:
نوع دیگری از برقگیرها که کاربرد بسیاری در پستهای فشار قوی دارد ؛ برقگیر از نوع شاخکی می باشد . این نوع برقگیرها ساده ترین نوع برقگیر می باشند که به جرقه گیر (برقگیر با فاصله هوایی ) معروف هستند به مراتب از آنها در محلهای اتصال مقره به هادی یا اطراف بوشینگهای ترانسهای توزیع دیده می شود.
همانطوریکه که می دانیم برقگیرها باید در برابر ولتاژ نامی شبکه مانند یک کلید باز رفتار کنند و در برابر ولتاژهای بیشتر از ولتاژ نامی شبکه مانند یک کلید بسته رفتار کنند.
در این نوع برقگیرها (برقگیر با فاصله هوایی) اگر ولتاژ بالا رود؛ بین شاخکها قوس برقرار شده و انرژی صائقه را به زمین منتقل شده و این امر باعث می شود که تجهیز از بین نرود.

محل نصب برقگیـر
برقگیر باید در ورودی پستهای ترانس قبل از کلیه تجهیزات و تا حد ممکن نزدیک به آنها نصب گردد. علاوه بر برقگیری که در ورودی پستهای ترانس نصب می‏شود قبل از تجهیزات مهم مانند ترانسفورماتورهای قدرت نیز جداگانه برقگیر نصب می‏شود. معمولاً در مسیر برقگیر به زمین یک شماره انداز قرار می‏دهند که می‏تواند تعداد دفعات تخلیه موجهای ولتاژ ضربه‏ای بر روی برقگیر را ثبت نماید.
کلیدهای فشار قوی یا کلیدهای قدرت(breaker ):
منظور از يك كليد قدرت ، وسيله اي است كه بتواند مدار الكتريكي فشار قوي را در شرايط عادي و شرايط خطا قطع و وصل نمايد. كليدهاي فشار قوي تنها يك وسيلۀ ارتباطي بين مولدها و ترانسفورماتورها و مصرف كنندها و خطوط انتقال انرژي و يا مجزا كنندۀ آنها از يكديگر نيستند,بلكه حفاظت دستگاهها و سيستمها الكتريكي را در مقابل جريان زياد بار و جريان اتصال كوتاه به عهده دارند.تمام قسمتهاي كليد در موقع قطع و يا در حالت وصل بطور كاملا مطمئن نسبت به زمين و نسبت به قطبها و تيغه هاي ديگر ايزوله و عايق باشند.بريكه ها بايد قابليت سرعت عملكرد بالايي در قطع و وصل مدار الكتريكي را داشته باشند. – بريكرها محدوديت جرياني ندارند و براي بزرگترين جريانهاي اتصال كوتاه ساخته مي شوند.
کلیدهای قدرت به دو دسته تقسیم میشوند:

فایل : 51 صفحه

فرمت : Word

38900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط