مقاله فارسی در مورد مقدمه اعتياد

مقاله فارسی در مورد مقدمه اعتياد

مقدمه :
در ابتداي اين مبحث لازم است كه يك تعريف دقيق وروشني از اعتياد بعمل آوريم :
تعريف كامل اعتياد به مواد مخدر كه مورد قبول جهانيان است در سال 1950 توسط كميته متخصصان تشخيص مواد اعتياد آور وابسته به سازمان كمسيون بهداشت جهاني، ارائه شد. دراين تعريف ، اعتياد به مواد مخدر ، مسموميت حاد يا مزمني است كه حال شخص يا اجتماع مضر است وزائيده مصرف دارويي طبيعي ياصنعتي به شمارميرود وخصوصيات اين حالت عبارتنداز:
– تمنا ونياز به استعمال دارو وبه دست آوردن آن به هر طريق ممكن
– علاقه شديد يا گرايش به ازدياد ميزان مصرف دارو كه به فزون طلبي مشهور است
– وابستگي رواني يا جسمي به آثار داروهاي اعتيادآور به گونه اي كه وقتي دارو به معتاد نرسد اثرات رواني وجسمي دروي ظاهر مي شود.
دراينجا ما به بررسي عوامل زير مي پردازيم :
1- نقش خانوداه در رويكرد به اعتياد
2- نقش محيط آموزشي در رويكرد به اعتياد
3- نقش مدرسه در رويكرد به اعتياد
4- اردوهاي كار راهي براي كاهش بحران اعتياد
5- كنترل عرضه يا كاهش تقاضا
6- نمودهاي ظاهري اعتياد
تاريخچه :
انسان ترياك و تركيبات ترياكي را از آغاز تاريخ استعمال مي‌كرده است مردمي كه در اروپا مي‌زيستند از 4000 سال پيش به كشت ترياك آشنا بودند و از آثاري كه از تاريخ تمدن سومريها باقي مانده است چنين برمي‌آيد كه آنها نه تنها اين ماده مخدر را استعمال مي‌كردند بلكه نامي كه برآن نهاده بودند هنوز هم شايع است(گياه شادي‌بخش).
نوشته‌هاي باستاني چنين نشان مي‌دهد كه تركيبات ترياك در تمام دوره‌هاي تاريخ بابل‌- ‌مصر‌-‌يونان‌- روم استعمال مي‌شده است و حتي در نوشته‌هاي هومر هم از آن نام برده شده است تا قبل از سال 1903 ترياك و كوكائين به صورت خام و اصلي مورد استفاده قرار مي‌گرفت‌. ترياك را مي‌كشيدند يا به صورت تنطور مي‌خوردند.
در آغاز قرن نوزدهم سرتورنر serturner براي اولين بار الكالوئيد فعال ترياك را كه همان مرفين است از ماده خام جدا كرد و در مدت 30 سال بعد كدئين، ناركوتين، پاپاورين جدا گرديد.
در سال 1914 در آمريكا قانوني گذاشته شد كه طبق اين قانون از خريد و فروش و استعمال اين دارو جلوگيري مي‌كرد ولي متأسفانه براي درمان معتادان در اين قانون چاره‌اي پيش‌بيني نشده بود.
در آمريكا دو بيمارستان بزرگ دولتي مركزي بنام لگزينگتون و فورت‌ورس وجود دارد كه به درمان معتادان مي‌پردازد و بررسي در اين زمينه در اين بيمارستانها انجام مي‌گيرد و آمار بهبود يافتگان كه از طرف اين دو بيمارستان منتشر شده بسيار نااميد كننده است زيرا 90% معتادان پس از درمان دوباره بعد از چندي به استعمال ماده مخدر مي‌پردازند.
اعتیاد چیست؟معتاد کیست؟
اعتیاد به عادت کردن خو گرفتن،خو گر شدن و خود را وقف عادتی نکوهیده کردن معنی کرده اند.به عبارت دیگر ابتلا ی اسارت آمیز به ماده مخدر که از نظر جسمی یا اجتماعی زیان آور شمرده شود اعتیاد نام دارد.اصلاح اعتیاد به سهولت قابل تعریف نیست اما عواقب آن به صورتهای مختلف نظیر کم شدن تحمل و وابستگی بدنی هویدا می شود.
در طب جدید به جای کلمه اعتیاد وابستگی به دارو به کار می رود که دارای همان مفهوم ولی دقیق تر و صحیح تر است.
مفهوم در این کلمه آن است که انسان بر اثر کاربرد نوعی ماده شیمیایی از نظر جسمی و روانی به آن وابستگی پیدا می کند. به طوری که بر اثر دستیابی و مصرف دارو، احساس آرامش و لذت به او دست می دهد در حالی که در صورت نرسیدن داروبه خماری،دردهای جسمانی و احساس ناراحتی دچار می شود.
سازمان بهداشت جهانی ماده مخدر را اینگونه تعریف می کنند هر ماده ای که پس از وارد شدن به درونارگانیسم بتواند بر یک یا چند عملکرد تاثیر بگذارد،ماده مخدر است. این تعریف مصرف کنندگان مواد مخدر را افرادی غیر طبیعی و منحرف می دانند و بر اساس آن مخدرهای غیر قانونی مانند هروئین،وال.اس.دی را دربر می گیرد.
در سال 1950 سازمان ملل متحد تعریف زیر را برای اعتیاد به مواد مخدر ارایه کرد.اعتیاد به ماده مخدر عبارت است از مسمومیت تدریجی یا حادی که به علت استعمال مداوم یک دارو اعم از طبیعی یا ترکیبی ایجاد می شد و به حال شخص و اجتماع زیان آور باشد. معتاد کسی است که در اثر مصرف مکدر و مداوم، متکی به مواد و یا دارو باشد. یا به عبارت دیگر قربانی هر نوع وابستگی دارو یا روانی به مواد مخدر معتاد شنا خته می شود.
از نظر آسیب شناسی هر دارویی که پس از مصرف تغییراتی را در انسان به وجود آورد. که از نظر اجتماعی قابل قبول و پذیرش نباشد و اجتماع نسبت به آن حساسیت یا واکنش نشان دهد آن دارو مخدر است و کسی که چنین موادی را مصرف می کند معتاد شناخته می شود. بنابر این معتاد به کسی گفته می شود که در نتیجه استعمال متمادی دارو در بدن حالت مقاومت اکتسابی ایجاد می شود به شیوه ای که استعمال مکدر آن موجب کاسته شدن تدریجی اثرهای دارو به بدن وی می شود. اختلا فات روانی و فیزیکی موسوم به سندرم محرومیت« عوارض و تظاهرات جسمانی و روانی در موقع نرسیدن مواد مخدر به بدن » ایجاد می شود.
شخصیت معتاد:
شخصیت فرد به ساختا ر روانی او بستگی دارد. شخصیت با توجه به برخی عوامل ساختاری ثابت که با پایان بحران بلوغ برای همیشه شکل می گیرد تغییر نمی کند. بین شخصیت و اعتیاد رابطه ای متقابل وجود دارد. یعنی فرد به علت وضع خاص شخصیت و نیاز ها و شکست ها ناتوانی در برخورد با مسائل و ناکامی در زندگی، نداشتن ثبات عاطفی و ناملایمات دیگر وبه اعتیاد روی می آورد و اعتیاد نیز به نوبه خود موجب از بین رفتن انسجام روانی و هیجانی فرد می شود. بدین ترتیب بین اعتیاد و شخصیت دور باطلی است که مبارزه با آن مستلزم تغییر شرایط بیرونی و درونی، یعنی ایجاد اراده و روحیه ای قوی و آسیب ناپذیر است و بالاخره بدلیل فساد بافت های مغزی که از مصرف مواد مخدر بوجود می آید شخص کنترل حرکات خود را از دست داده آمادگی آسیب رسانی به خود و دیگران را پیدا می کند.
از این رو، به موازات افزایش معتادان، سرقتها و انحرافات اجتماعی و اخلاقی نیز روز افزون می شود. بسیاری از محققان مسائل مربوط به اعتیاد « حتی برخی از افراد عادی» بر این باورند که ساختار شخصیت برخی افراد براای پذیرش اعتیاد مساعد تر از دیگران است. اینان می پندارند که زمینه مساعد ذهنی افراد برای پذیرش اعتیاد مزبور شرط اولیه برای ابتلا است و بدین ترتیب مسئله را بیش از حد ساده می کنند تنها مزیت این کار آن است که به قضیه ظاهری روشن و آشکار می دهد.
شناخت شخصیت و ویژگیهای رفتاری معتادان به منظور مبارزه با اعتیاد و. نیز پیش گیری و درمان آن از اهمیت ویژه ای بر خو ردار است، اعتیاد اگر گونه هایی در خلفق و خوی معتاد به وجود می آورد که از احوال ظاهریش می توان به آنها پی برد.
به طور معمول خود معتاد اعتراف می کند که معتاد است و نیاز به ماده مخدر دارد با این حال،برخی تغییرات روانی و اجتماعی و خلق و خوی او می تواند ما را در شنا خت معتاد یاری دهد.
معتاد دارای ظاهری ظریف، فر توت و پژمرده، رنگ چهره تیره و کدر، دندانهای پوسیده و زرد رنگ است.
تنگ بودن مر دمک چشم احتمال اعتیاد را می رساند، ولی نشانه ای قطعی نیست.
وجود دوره های بی قراری، ترک پذیری، عبانیت و اضطراب که تقریبا به طور ناگهانی جای خود را به سر خوشی و رضایت آشکار و آرامش می دهد.
بالا رفتن هزینه های شخص و درخواست مکرر پول از والدین و دیگران.
تغییر ساعتهای خواب، دیر خوابیدن در شب و دیر بیدار شدن در صبح.
بی توجهی به ظاهر خود و داشتن موهای ژولیده و لباسهای کثیف و افزایش رفت و آمدهای ظاهرا بی مقصد و مشکوک.
خواب آلوده و افسرده بودن همراه با شادابی بسیار زود گذر.
ماندن بیش از حد در توالت.
پر گویی و یاوه گویی،دروغ گویی و دادن وعده های بی اساس.
استعمال داروهای ویژه اعصاب یا نیرو بخش و خواب آور پیدا شدن وسایل مشکوک استعمال مواد مخدر در محیط زندگی معتاد.
بی توجهی، بی علاقگی و بی تفاوتی نسبت به کار و گریزان بودن از انجام کارهای بدنی، بویژه ورزش.
نقش خانواده در اعتياد
اولين واحد اجتماعي كه كودك در ان شچم مي گشايد و به رشد شخصيتي مي رسد خانواده است مهم ترني و اصيل ترين نماد در ساخت شخصيت كودك در خانواده است كه اخلاق و راه زندگي را ياد ميگيرد كودك در خانواده است كه نه گفتن به تعارفات نادرست همسالان ياد مي گيرد خانواده سالم و محيط آرام و زيبا و رفتار و منش كودك تاثير بسزايي دارد و محيط ناسالم منشاء بسياري از رفتارها و خلاف كاريها است .
از نظر نايت در رفتار والدين به اين نتيجه مي رسند كه كودكان مورد محبت و توجه افرادي از طرف مادر و پدر در بزرگسالي معتاد به الكل مي شوند زيرا افرادي خودخواه رشد يافته لذت طلب ، كم تحمل و متكي بار مي آيند.
اعتياد يك بيماري زيست شناختي روان شناختي و اجتماعي است عوامل متعددي در اعتياد و سومصرف مواد مخدر موثر هستند اين عامل در تعامل با يكديگر منجر به شروع مصرف و سپس اعتياد مي شوند عوامل موثر برفرد ، محيط و عوامل اجتماعي عوامل درهم بافته اي هستند كه بريكديگر تاثير مي گذارند درك تمامي علل و عوامل زمينه اي موجب مي شود تا روند پيشگيري ، شناسايي ، درمان و پيگري بطور هدفمنتر طرح ريزي شوند.
نقش پزشكان
اعتياد پديده اي است با ابعاد مختلف و پيچيده بعد پزشكي تنها يكي از وجوه اختلال را نشان مي دهد مسائل مشخصي ، زمينه اختلالات شخصيت وابسته و ضد اجتماعي و گسترده اي از صفات شخصيتي ناسازگار و انعطاف پذير معمولاً وجود دارد در پس زمينه اعتياد همچنين به طيفي از اختلالات رواني از افسردگي گرفته تا اضطراب برمي خوريم كه برپيچيدگي در همان و ضرورت توجه طبي مي افزايد و افزون براينها اعتياد غالياً ثمرة يك خانواده آشفته و نابساماني هاي عميق ر ساختار محيطي است كه معتاد در آن زندگي م يكند حلقه دوستان ، اقدام نزديك و محله و…
خانواده هاي منفعل
جامعه شناساني كه برمطالعه تغييرات شرايط زندگي اجتماعي ـ اقتصادي معاصر پرداخته اند براين باورند كه تحول ساختار خانواده به سمت خانواده مشهور به همه سالارهاي پيش مي رود خانواده هم سالار خانوادي است كه درآن پدرو مادر مفقاً به حل مشكلات خانوادگي مي پردازند بدون اينكه هيچ يك از آنها بخواهند برديگري تسلط يابد در اين خانواده تقسيم كار بدون هيچ گونه پيش داوري انجام مي شود و وظايف يكي از دو
نفر مكمل وظايف آن ديگري است در خانواده هاي هم سالار از نوع فعال .زن و سوم عملاً مسئوليتهاي مختلف خود را با ديگران تقسيم مي كنند و در خانواده هاي از نوع منفعل زن و شوهر براي اجتناب از حل مشكلات و فرار از مسئوليت ها با يكديگر توافق كنند روشن است كه در خانواده منفعل نا مناسب ترين شرايط براي الگو برداريهاي مورد نياز كودك يا نوجوان بروزمي كند و مانع تحول مطلوب بافت شخصيتي مي شود چنين خانواده هايي اجباراً به راه حلهاي خارجي و سحر آميز وابسته مي شوند و توي آلودگي قبلي براي انواع مختلف وابستگي در كودكي كه در اين محيط پرورش يافته است به وجود مي آيد نخستين برخورد با يك دوست وابسته به دارو مي تواند به احتمال زياد جرقه اي براي آغاز وابستگي دارويي باشد كه درآن تجربه هاي باليني نيز به دفعات زياد با چندين مواردي برخورد خواهد شود
بخشي از خطر مصرف مواد مخدر در ميزان آگاهي ما از چيزي نهفته است كه استفاده مي كنيم نوجوان به هنگام خريد مواد مخدر از دلالا ن خيابان ي به هيچ عنوان اطلاع دقيقي از مواد خريداري شده و يا ميزان خالصي يا ناخالصي آن ندارند .پس اين هشداري است به خريداران مئله ديگر تأثير اين گونه مواد به رفتارهاي شخصي بويژه در هنگام رانندگي آنها به نوعي با مواد مخدر يا الكل سروكار دارند عامل مرگ و مير بسياري از نوجوانان و جوانان تلقي ميشود.
تشخيص معتاد :
ما به طور معمولي خود معتاد اعتراف مي كند كه معتاد است و نياز به ماده مخدر دارد با اين حال برخي تغييرات رواني و اجتماعي و خلق و خوي او مي توان ما را در شناخت معتاد ياري دهد .
معتاد داراي ظاهري ضعيف ، فرتوت و پژمرده و نگ ، چهره تيره و كدر ، دندانهاي پوسيده و زرد رنگ است
تنگ بودن مردمك چشم ، احتمال اعتياد را مي رساند ولي نشانه قطعي نيست .
وجود دوره هاي بي قراري ، تحريك پذيري ، عصبانيت و اضطراب كه تقريباً به طور ناگهاني جاي خود را به سرخوش و رضايت آشكار و آرامش مي دهد .
تمايل به كناره گيري از بستگان بويژه والدين ، برادر ، خواهر و اشتياق به افزايش معاشرت با دوستان مشكوك و جديد .
تغيير ساعت خواب ، دير خوابيدن در شب و دير بيدار شدن در صبح
بالا رفتن هزينه شخصي و در خواست مكرر پول از والدين و ديگران
بستن در اتاق به روي خود براي مدت طولاني تا اينكه تغييرات احوالش برديگران معلوم نشود .
بي توجهي به ظاهر خود و داشتن موهاي ژوليده و لباسهاي كثيف و افزايش رفت و آمدهاي ظاهراً بي مقصد و مشكوك .
خواب آلوده و افسرده بودن همراه با شادابي بسيار زودگذر
ماندن در توالت بيش از حد
پرگويي و ياوه گو شدن ، دروغگويي و دادن وعده هاي بي اساس
استعمال داروهاي ويژه اعصاب و يا نيروبخش و خواب آور و پيدا شدن وسايل مشكوك استعمال مواد مخدر در محيط زندگي معتاد
بي توجهي بي علاقگي و بي تفاوتي نسبت به كار و گريزان بودن از انجام كارهاي بدني بويژه ورزش
مراحل ابتدايي اعتياد:
تغييراتي كه در اثر اعتياد بوجود مي آيد و براي مردم عادي قابل درك است بيشتر تغييرات جسمي و ظاهري است هدف از شناسايي در مراحل اوليه شناخت حركات و تغييرات نامحسوس و غير قابل لمس است اين تغييرات در مراحل ابتدايي از ديد افراد عادي و حتي اطرافيان نزديكي مخفي مي ماند مگر اينگه به صورتي نشاند و يا اثري مشكوك در معرض ديد قرار گيرد.
فردي كه مواد مخدر مصرف نمايد مانند گناهكاري است يكباره ررفتار تغيير مي كند علي رغم تلاش بسياري كه مصرف كننده مواد مخدر در ابتداي كار دارد تا خود را عادي جلوه دهد شتابزدگي و اشفتگي موجب تغيير رفتار وي مي گردد او به هر شكل در يك يا چند مورد اششتباه مي كند و چنانچه خانوادة وي ( قبل به اين مسائل توجه داشته باشند امكان وجود مساله اي به ذهن آنها را مي يابد و مشكوك مي گردند
شخص معتاد از اغلب ارزشهاي والاي انساني خود تهي گشته ديگر نمي تواند تابع قوانين الهي باشد زيرا وجودي اسن كه اراده ندارد و ماده مخدر در او اثرات نامطلوب خود را به جاي گذارده و او را در سراشيبي نابودي قرار داده است علاوه براين تجربه نشان داده است كه مسئله اعتياد در بستر ناآگاهي ها و بي ايماني گسترش و عمق بيشتري مي يابد و جوامعي كه چنين هستند شامل تعداد معتادان بيشتري مي باشند بنابراين اولين و مهم ترين قدم در راه مبارزه با اعتياد افزايش ايمان و عقيده اسلامي افراد جامعه و بالا بردنسطح فرهنگ و شناخت آن نسبت به مسئوليت ها و تعهدات ايشان مي باشد.
متأسفانه كشور و ملت ما در خط مقدم جبهه نبرد مواد مخدر و درمحاصره توليدكنندگان عمده ان مي باشد و در مسير انتقال آن براروپا ، آمريكا و آسياي ميانه و قفقاز قرار گرفته است ملت ايران بدين ترتيب با الهام از وظايف الهي انان كه برعهده دارد بيشترين بهاء را به منشور ملل متحد و مقوله نامه هاي مربوط به مواد مخدر داده و با فداكاري جانانه و با از دست دادن بهترين و شجاع ترين فرزندانش با آن در ستيز بوده و هست و لكن همه تلاشهايي كه توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر و با همكاريهاي نيروهاي جان بركف نظامي و انتظامي انجام شده است مشكل همچنان باقي است و عزم بيشتري را مي طلبد و نيازمند كار بيشتر علي الخصوص كار فرهنگي مي باشد در اين راستا اطلاع رساني سبب رشد و آگاهي نيروهاي جوان اين كشور خواهد شد و بايد اذهان داشت هر كس در اين وادي دامن همت بركمر زده و قدمي بردارد نه تنها در مقابل خداوند متعال همه جور است بلكه در مقابل ملت ايران و خانواده هايي كه جهان دارند نيز سرافراز خواهد بود.
انواع اعتیاد:
با توجه به تعریف اعتیاد که در بالا به آن اشاره شد، انواع اعتیاد را می توان به دو گره تقسیم کرد :
1- اعتیاد مجاز : به وابستگی و تداوم در مصرف موادی که به عنوان دارو شناخته می شود و به طور طبیعی یا مصنوعی که به عنوان دارو مجاز شناخته می شود و به طور معمول شامل بسیاری از مواد دارویی بویژه آرام بخشها و خواب آورها می شود. این مواد مخدررا با تجویز پزشک یا اغلب خود سرانه مصرف می کنند.
اعتیاد مجاز به نوبه خودبه دو دسته تقسیم می شود :
اعتیاد به مواد مخدر طبیعی و مصنوعی که به عنوان دارو شناخته می شود.
اعتیاد به موادی مانند تنباکو، سیگار و نظایر آن که تنها از دیدگاه روانی عادت آور است و تداوم مصرف را ایجاد می کنند.
2- اعتیاد به مواد غیر مجاز: به وابستگئ فردی به مصرف همیشگی مواد مخدر و بهره گیری از عوامل که بنا بر قوانین کشوری یا بین المللی «شرعی و مدنی» غیر مجاز شناخته می شود، اعتیاد غیر مجاز می گویند. این امر نتیجه ناپسند بودن مظاهر اعتیاد از دیدگاه پزشکی، بهداشتی، روانی و اجتماعی غیر مجاز تلقی می شود.
عوارض اعتیاد:
ویژگیهای شخصیتی معتادان را که در واقع از عوارض ناشی می شود، می تواند به شرح زیر طبقه بندی کنند.
عوارض جسمی : اگر مصرف روزانه معتاد متوقف شود. و از 10 تا12 ساعت تجاوز کند به عوارض جسمی و ناراحتیهای عصبی، اضطراب، بی قراری، عطسه، ریزش مکرر آب از بینی و چشم، ناراحتی عضلانی، فشار شدید در ستون فقرات، دل درد و دل پیچه، بی اشتهایی، استفراق مکرر، لاغری و کم شدن وزن می شود.
اگر به چنین فردی دربین دو یا سه روز مواد مخدر نرسد، اعتیادش از بین می رود، زیرا نرسیدن مواد مخدر به بدن او، عارضه دارد و لی مرگ و میر ندارد، مشروط برآنکه پس از ترک اعتیاد به مواد مخدر دسترسی نداشته باشد. در بین باورهای مردم در استفاده از مواد مخدر بویژه تریاک و مشقات آن به باورهای غلطی چون « تریاک از 50 سال به بالا نه تنها ضرری ندارد، بلکه مفید هم هست تریاک برای کاهش فشار خون لازم است و بهترین دارو برای نوزادان است » شایع شده است که نگاهی به آثار زیان آور تریاک و مواد مخدر، بطلان این باورها را اثبات می کنند.
عوارض روانی:
معتاد فاقد تعادل روانی است و لا اباگری،توجه نکردن به اصول و مقررات جامعه، تسلیم شدن در برابر پیشا مدها،ضعف اراده بی توجهی به مسئولیت هایی فردی و اجتماعی، از خصوصیات رفتاری معتاد است.
معتاد ان از لحاظ عاطفی نابالغ، عصیان گر، بی قرار و دارای احساسات خصومت زا هستند.همچنین اینان افرادی مضطرب هستند که احساس بی کفایتی و تنهایی می کنند. با توجه به این واکنش ها است که می توان تمایلات رولانی نژندی و روان رنجوری را در آنها تشخیس داد. اصل اتکای روانی مقدم بر تا ثیر اعتیاد بر جسم است. زیرا شخص معتاد پیش از آنکه تعادل جسمانی خود را از دست بدهد، تعادل روانی خود را تا رسیدن به دارو از دست می دهد. غالب معتادان بویژه آنهایی که به مصرف موادی چون هشیش، ال.اس.دی و کوکائین و الکل مبتلا هستند، به بیماری روانی نیزی دچار می شوند.
تریاک و مشقات آن:
تریاک و مشقات آن دندانها را کثیف و آسیب پذیر می کند، مخاط دندان را ملتهب می سازد و موجب نقصان ترشحات غدد بزاقی می شود.
ورود مرفین یا هروئین به بدن، کار دستگاه عصبی را در سطوح مختلف تغییر می دهد و در صورت تداوم، آن را به بد کاری مزمن و دایمی سوق می دهد.
مواد عفونی باعث تنبل شدن کبد می شود. راه ریختن صفرا به روده را منقبض و تنگ می کند و چون ترشحات پانگراس به خوبی در روده ها نمی ریزد یرقان ایجاد می شود و این اثرات منجر به تکرار ادراراز یکسو واشکال در رفع ادرار یا ادرار توام با درد از سوی می شود.
استعمال مواد مخدر سبب کم یا متوقف شدن میل جنسی می شود. زنان معتاد خیلی زود نازا می شوند ودر زما ن بارداری با احتمال سقط جنین مواجح خواهند بود.
مواد مخدر، تارهای صوتی حنجره را تحریک می کند و به التهاب مزمن می انجامد و در نتیجه آهنگ صوتی معتاد غیر طبیعی می شود، بعلاوه گاه بیماری بر نشیت مزمن و آسم را در پی داشته، ریه ها به محیط سازگاری برای بروز سل تبدیل می شود.
چنانکه دود تریاک ریه را پر کرده، باعث شود که اکسیژ لازم به خون نرسد، تنگی نفس و دوران سر گیجگی ایجاد می شود.
ترازوی سنجش مزایا و مضرات سیگار:
دلایل سیگار کشیدن خود را در کفه چپ ترازو بنویسید هر چه قدر که می توانید آن را واضح بیان کنید در کفه راست ترازو و نیز دلایل خود را برای ترک سیگار را به طورمشخص بیان کنید.
اکنون دوکفه ترازو را با هم مقایسه کنید، اگر دلایل شما برای ترک سیگار سنگین تر از دلایل ادامه دادن آن بود، آماده اید که مرحله ترک سیگار را آغاز کنید؟ اگر ترازوی شما نسبتا در حالت تعادل بود، میبایست تمایل و تعهد خود را به روند ترک سیگار را از تو مورد ارزیابی قرار دهید همان طور که همراه مطالب کتاب نوشته شده پیش می رویم دلایل برای ترک سیگار در کفه راست بیافزایید نگران نباشید اگر ترازو واژگون گردد.
ترازوی سنجش مزایا و مضرات سیگار
خطر هوای آلوده برای معتادان :
دانشمندانی که در مرکز تحقیقات علمی اتمسفر دانشگاه آلبانی در آمریکا به کار تحقیق اشتغال دارند متوجه شدند که هنگامی که هوای آلوده از راه منطقه گرم و روشن سیگار،عبور می کند، عناصری که در داخل آن موجود استف تحت تاثیر حرارت سیگار تبخیر می شوند در نتیجه به آسانی از موانعی نظیر فیلتر سیگار گذشته، به طرف ریه ها سرازیر می شوند. بنابراین نه تنها ریه های معتادین بوسیله بخارهای گرم و نیکوتین سیگار در معرض خطر قرار دارند، بلکه بوسیله مواد موجود در هوای آلوده که از منطقه گرم سیگار می گذرند نیز بمباران می شوند !.
رئیس موسسه مذکور می گوید :« در این موسسه، هیچ یک از دانشمندان معتاد نیستند و احتمالا 90درصد اشخاصی که در این موسسه کار می کنند، نیز سیگار نمی کشند ».
محققان دیگر مطالعات تاز ه ا ی درباره آمار روز افزون بیماریهای تنفسی و تلفات ناشی از آن ؛ در میان کارگران معادن ذغال سنگ و اورانیوم و کارخانه هایش پنبه نسوز،
آغاز کرده انددر این محیطها کار گران در معرض هوای کاملا آلوده و غلیزی قرار دارند و طی سالهایی که به کار اشتغال دارند، بیماریهای تنفسی در میان آنان به صورت مخاطرات حرفه ای در آمده است. در عین حال ملاحضه کرده اند که؛ کارگرانی که به سیگار معتاد نیستند خیلی به ندرت دچار این نوع بیماریها شده اند.
تشخيص
براي رسيدن به يك تشخيص صحيح لازم است آزمايش طبي و رواني دقيقي از بيمار به عمل آيد بايد به پرسشهاي زير پاسخ داده شود.
چگونه معتاد به ماده مخدر معرفي گرديده است؟
چه نوع داروئي مصرف مي‌كند و چه اندازه مصرف مي‌كند؟
بايد دانست كه بعضي از معتادان چندين ماده مخدر به كار مي‌برند ولي از يكي نام مي‌برند و موضوع مهم آن است كه چه عاملي عادت آنها را تقويت مي‌كند و چه احتياجي را ارضاء مي‌كند، وضعيت شخصيتي بيمار چگونه است آيا تغييرات شخصيتي شديدي پس از ايجاد اعتياد در بيمار شده است؟ آيا اختلالات هوشي يا جنون حاصل شده است؟ و مهمتر از همه براي پزشك معالجه كننده انگيزة بيمار براي درمان است زيرا بدون انگيزة قوي براي درمان، مي‌توان گفت رهايي از اعتياد غير ممكن است. ارزيابي يك معتاد هرگز كامل نخواهد بود مگر اينكه عوامل تقويت كنندة اجتماعي و فرهنگي مورد مطالعه قرار گيرد. بايد دانست چه عواملي در محيط اجتماعي معتاد وجود دارد كه اعتياد را تشويق يا مهار مي‌كند.
اصول كلي پيشگيري و درمان اعتيادها
مسائل زير تا حدود زيادي در مورد تمام اعتيادها صادق است.البته درمان بخصوص هر يك از اعتيادها بايد به طور جداگانه مورد مطالعه قرار گيرد. درمان اعتياد يكي از مسائل پيچيده ومشكل درماني است كه روانپزشك با آن روبرو است. جدا كردن و دور
نگهداشتن معتاد از ماده‌اي كه مصرف مي‌كند البته اولين قدم محسوب مي‌شود. و اگر بتوان او را بدين طريق به محيط زندگي‌اش بازگرداند كاري بسيار مهم انجام گرفته است.
مي‌توان درمان اعتياد را به سه قسمت مختلف تقسيم كرد:
1- درمان شخصيت معتاد
2- درمان اعتياد
3- درمان نتايج اعتياد كه عبارتند از بيماريهاي بدني و جنون و اشكال مختلف رفتار ضد اجتماعي معتادان.
امروزه بيشتر روان‌پزشكان به اهميت مسائل اجتماعي اصرار مي‌ورزند بدين جهت سعي مي‌كنند اين بيماران را به وسيلة گروه درماني معالجه كنند و مي‌كوشند در محيطي كه بيماران زيست مي‌كنند تغييراتي به وجود آورند. بيشتر معتادان دوباره به مصرف داروي مخدر مي‌پردازند براي اينكه توجهي به مسائل اجتماعي و محيطي كه بيمار در آن زندگي مي‌كند نمي‌شود. البته بدون كمك‌هاي اجتماعي طبقات مختلف مردم اين نوع كارها غيرممكن است. شايد بهترين راه پيشگيري، كنترل شديد توليد و فروش اين مواد مخدر باشد بعلاوه به همراه مسئله مهم‌تر كه عبارت از تربيت كردن و آموزش دادن مردم است.
درمان
تمام معتادان به تركيبات مرفين بايستي معالجه شوند به جز معتادان طبي كه به بيماري مزمني دچار شده‌اند و رنج و درد شديدي تخمل مي‌كنند و در مراحل آخر بيماري خود بسر مي‌برند. عملا ممكن است كه معتاد را براي مدت زيادي از دارو دور نگاه داشت هر چند ممكن است كه معتاد دوباره به مصرف داروي مخدر بپردازد. امروزه درمان در ميان بيمارانيكه بطور داوطلب و با انگيزة قوي دنبال بهبود يافتن خود مي‌روند خيلي بهتر است.
متخصصان امر معتقدند كه اقدام اول درماني بايستي در يك بيمارستان انجام شود و بايد تحت نظارت دقيق طبيب متخصص انجام گيرد. بيماراني كه انگيزة قوي براي درمان
ندارند معمولا حتي در بيمارستان براي دسترسي به مواد مخدر وسيلة پيدا مي‌كنند. براي مرحلة اول درمان روشهاي زير پيشنهاد شده است:
1- قطع يكبارة مادة مخدر
2- قطع تدريجي داروي مخدر
3- جانشين كردن مرفين يا هروئين با داروهاي ديگري كه بعد از قطع آنها علائم مختصري ظاهر مي‌گردد. قبل از درمان بايد بيمار به طور دقيق مورد معاينة طبي قرار گيرد تا اگر خطراتي وجود دارد پيش‌بيني شود.
در امريكا شيوه‌اي براي ترك دادن به كار مي‌برند عبارت است از شروع درمان با مقداري از داروي مخدر كه بيمار ادعا مي‌كند كه مصرف مي‌كرده است ولي البته نبايد از 120 ميلي گرم تجاوز كند سپس با روش جانشين كردن و قطع تدريجي بيمار را معالجه مي‌كنند. بدين ترتيب كه متادون (Methadon) را جانشين مرفين مي‌كنند و براي هر 3 ميلي گرم مرفين 1 ميلي‌گرم متادون به بيمار مي‌دهند و بدين طريق پس از 3 تا 7 روز ديگر بيمار مرفين يا هروئين مصرف نمي‌كند بدون اينكه علائم شديد عدم مصرف مادة مخدر در او ظاهر شده باشد. بايد تذكر داد كه داروهاي گروه فنوتيازين به تخفيف علائم ناشي از استعمال مادة مخدر كمك مي‌كند. پزشك معالج بايد آگاه باشد كه گاه علائم شديدي پس از قطع داروي مخدر بخصوص بادمرول(Demerol) نظير شوك وازوموتور و تشنج حاصل مي‌شود. مشكل‌ترين قسمت درمان پس از ترك دارو، روان درماني و نوسازي بيماران است، در آمريكا بيشتر روان پزشكان مرددند كه اين بيماران را قبول كنند يا نه. مهمترين قسمت درمان بيماري كه اعتياد خود را ترك كرده است و تحت روان درماني است عبارت از نوسازي بيمار و سازگار كردن او با محيط اجتماعي‌اش مي‌باشد كه بايد با همكاري روانپزشك و مددكار اجتماعي انجام شود بدون شك فهم و درك واقعيات اجتماعي و فرهنگي كه بيمار در آن زيست مي‌كند بسيار مهم است و مددكار اجتماعي و روانپزشك بايد از اين عوامل آگاه باشند و با در نظر گرفتن اين واقعيات بايد شراطي را
بايد به وجود آورند كه بيمار بتواند به خوبي با آنها ارتباط برقرار كند و مسائل ناراحت كنندة زندگي خود را در ميان بگذارد.
نتيجه گيري
دانش تجربي و نظري قابل ملاحظه اي در ارتباط با رويكردهاي پيشگيري نخستين و دومين در طي سالهاي اخير بدست آمده است .
موضوعي كه در كسب اين معلومات نقش اساسي داشته پيشرفتهاي مهمي است كه در فهم ما از مسائل روش شناختي مربوطه اندازه گيري درجه شير و بازده روشهاي مختلف پيشگيري ، خواه روشهايي كه به تنهايي به كار مي روند و خواه روشهايي كه همراه با روشهاي ديگر استفاده مي شوند ، حاصل شده است .
علاوه بر اين پيشرفتهاي حاصل در شناخت عوامل خطر مرتبط با تقاضاي غير مجاز براي مواد ، بخصوص عوامل مرتبط با شروع مصرف مواد نقش بسيار مهمي در پديد آمدن اين پايه علمي بازي كرده است ولي معلومات را درباره عوامل مرتبط با فرايند ادامه مصرف تفنني ، شروع وابستگي و مداومت در مصرف هنوز به اندازه كافي پيشرفت كرده است .
فرايند تركيب اطلاعات موجود درباره پيشگيري نخستين و دومين از اهميت و فايده تركيب اين رويكرد با رويكردهاي پيشگيري سومين حكايت مي كند ، زيرا سه روش پيشگيري هم از لحاظ اصولي وهم در عمل بر يك محور با طيف استوارند .
بسياري از كشورها و ديگر جوامع و متعادل اتخاذ كرده اند كه جنبه هاي خاصي از پيشگيري نخستين ، دومين و سومين را مورد تأكيد قرار مي دهد در بسياري از حيطه هاي عمل و اجرا بخصوص در رابطه با كسب اعتماد جمعيت هدف متمركز ساختن منابع روي گروههايي كه بيش از همه احتياج دارند ارتباط تنگاتنگ و متقابلاً تقويت كننده سه رويكرد به پيشگيري كاملاً آشكار است .
گزارش حاضر نشان مي دهد كه علي رغم تنوع موجود در مسائل مورد بررسي و روشهاي بكار رفته در اجرا و ارزش يابي سالهاي اخير شاهد پيشرفتهاي زيادي در ضم و دانش ما در زمينه رويكرد پيشگيري نخستين و دومين بوده است.
مجموع نتايج مختلط و نيز يك دستي كه از اين مطالعات حاصل شده و تفاوتهايي را بين رويكردهاي مختلف هم از لحاظ تاثير بازده و هم از حيث عملي و مقرون به صرفه بودن نشان مي دهند با توجه به دامنه و تنوع روشهاي و رويكردهاي مورد استفاده غير منتظره نمي باشد .
با همه اين اوصاف امروزه اعتياد به مواد مخدر و انواع داروها به صورت يك مشكل جهاني و فراگير در آمده است .
آمار منتشره از ساز سازمان بين الملل و بهداشت جهاني و يونسكو حاكي از آن است كه مصرف اين مواد در سطح بالايي است تفاوت در بين گروههاي سني و الگوي معرفي آنها است .
مشكلات مربوط به مصرف قانوني داروها به تدريج كودكان ، نوجوانان و بزرگسالان كشورهاي در حال رشد و همچنين كشورهاي صنعتي را تحت تأثير قرار مي دهد . مصرف مواد مخدر براي سلامت عمومي جامعه تهديد جدي است و به ثبات اقتصادي و سياسي ملتها آسيب مي رساند .
فهرست مطالب
مقدمه : 1
تاريخچه : 1
اعتیاد چیست؟معتاد کیست؟ 2
شخصیت معتاد: 4
نقش خانواده در اعتياد 5
نقش پزشكان 6

فایل : 19 صفحه

فرمت : Word

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات زیر را حتما بخوانید ...

مقالات زیر را حتما ببینید ...