مقاله فارسی آب در اسطوره

مقاله فارسی آب در اسطوره

آب در اسطوره
   يكي از مسائل خيلي مهم زندگي بشر، مسئله دسترسي به آب و روش‌هاي نگه‌داري و استفاده از آن بوده است. اين مسئله در روزگار غار ( دوران كهن سنگي و نو سنگي) حالت بسيار حادي داشته است.
   بشر آن قدر درگير مسائل مربوط به آب بود كه موفقيتش در ساختن ظروف سفالي ـ مانند معجزه‌اي ـ باعث دگرگوني در روش زندگي او شد. اما چندهزارسال زندگي سخت باعث شده بود كه موضوع آب به يكي از اصلي‌ترين دغدغه‌هاي ذهني انسان تبديل شود. به همين دليل بين ملت‌هاي تاريخي، داستان‌ها و افسانه‌هايي در مورد آب ساخته و پرداخته شد. تمام اين اسطوره‌ها مربوط به اهميت آب پاك و روش‌هاي استفاده از آن بود.
   در ايران باستان ايزد بانوي آب‌هاي پاك به نام آناهيتا ارديسوَره از فراواني و پاكي آب‌ها مراقبت مي‌كرد. اين ايزد بانو چشمه‌ها، نهر‌ها، رودها، درياچه‌ها و درياها را پر از بركت و پاكي مي‌كرد.
   در ايران باستان، پل‌ها و ساختمان‌هاي پيرامون چشمه‌ها و سدها همگي براي خوش يمني به نام اين ايزدبانو نام گذاري مي‌شدند. هنوز نام‌هايي نظير پل دختر، بند دختر، چشمه دختر، بين مردم نواحي مختلف، يادگار احترام به اين ايزدبانوست.
   در تاق بستان كرمانشاه نقشي از آناهيتا باقي مانده است: بانويي بلند بالا و شكوهمند كه ظرفي در دست دارد و آب از آن جاري است.
   در شهر كنگاور نزديك كرمانشاه، بزرگ‌ترين معبد شناسايي شده ناهيد هنوز پابرجاست.
   روي ظرف‌هاي سفالي روزگار نوسنگي براي بركت و پاكي آب، نقش و نگار پرندگان آبزي و بزكوهي به عنوان نگهبانان آب، به فراواني نقش شده است.
   در يكي از بخش‌هاي اوستا توصيف آناهيتا با جزئيات كامل سروده شده است.
   يكي از داستان‌هاي اسطوره‌اي بسيار زيباي ايراني، داستان مبارزه اَپوش ديو خشكي با تيشتره فرشته باران و آب است. در اين داستان اپوش به شكل اسب سياه دم كُل نيرومند و تيشتره به صورت اسب سفيد زرين لگام شكوهمند توصيف شده است. اپوش باعث خشكي و شوري و تلخي و پليدي آب‌ها و تيشتره سبب باريدن باران، جاري شدن آب پاك و رفع شوري و تلخي آب مي‌شود.
   در ايران باستان حفاظت و احترام به آب‌ها از دستورالعمل‌هاي بسيار مهم زندگي اجتماعي بوده است و مردم با نذر و نيايش براي پاكي آب‌ها آرزو مي‌كردند. در كنار هر چشمه‌اي عبادتگاهي ساخته مي‌شد و همه مردم نسبت به اين موضوع مسئول بودند.
¤ لينک |ساعت 23:12مولكول‌ها و يون‌ها
گاز‌هاي نادر [نجيب] ( هليم، نئون، آرگون، كريپتون، گزنون و رادون) تنها عناصري هستند كه در طبيعت به صورت‌ اتم‌هاي منفرد يافت مي‌شوند. ساير عناصر و نيز تمام تركيبات، به صورت تركيبي از اتم‌ها وجود دارند. مولكول‌ها و يون‌ها دو نوع ذره مهم هستند كه از اتم‌ها به وجود مي‌آيند.
مولكول‌ها
مولكول ذره‌اي است مركب از دو يا چند اتم كه به يكديگر محكم پيوسته‌اند. در فرآيندهاي شيميايي و فيزيكي، مولكول‌ها به صورت واحد عمل مي‌كنند. برخي از عناصر و بسياري از تركيبات به صورت مولكول وجود دارند.
يون‌ها
يون ذره‌اي است مركب از يك اتم يا گروهي از اتم‌ها كه حامل بار الكتريكي هستند. يون‌ها بر دو نوعند:
  ۱. كاتيون كه يك بار مثبت دارد، زيرا يك يا چند الكترون را از دست داده است.
  2. آنيون كه يك بار منفي دارد، زيرا يك يا چند الكترون به دست آورده است.
ايزوتوپ
ايزوتوپ به هر يك از اتم‌هاي گوناگون يك عنصر شيميايي گفته مي‌شود كه تعداد پروتون‌هاي آن مساوي ولي تعداد نوترون‌هاي آن متفاوت است. بعضي از عنصرهاي شيميايي مانند آلومينيوم، طلا، فلوئور و فسفر فقط يك نوع اتم دارند. اما بيشتر عنصرها چندين ايزوتوپ طبيعي دارند. مثلاً ئيدروژن در طبيعت به صورت سه ايزوتوپ، و قلع به صورت ده ايزوتوپ يافت مي‌شود. امروزه، به طور مصنوعي ايزوتوپ‌هاي ديگري نيز از اتم‌ها مي‌سازند. مثلاً طلا ايزوتوپ طبيعي ندارد، ولي ايزوتوپ مصنوعي آن را در پزشكي به كار مي‌برند. خواص شيميايي ايزوتوپ‌هاي يك عنصر تقريباً يكسان است، زيرا تعداد پروتون‌ها و الكترون‌هاي آن‌ها مساوي است، اما بعضي از خواص فيزيكي ايزوتوپ‌هاي يك عنصر، مانند وزن اتمي و چگالي آن‌ها، متفاوت است، زيرا تعداد نوترون‌هاي آن مساوي نيست.
عدد اتمي همه عنصرهاي شيميايي با يكديگر تفاوت دارد، اما عدد اتمي ايزوتوپ‌هاي يك عنصر يكسان است. به همين سبب، در جدول تناوبي عناصر شيميايي، كه عنصرها به ترتيب عدد اتمي در رديف‌هاي افقي مرتب شده‌اند، همه ايزوتوپ‌هاي هر عنصر در خانه‌اي از جدول جاي مي‌گيرند كه شماره آن با عدد اتمي آن عنصر برابر است. مجموع تعداد پروتون‌ها و نوترون‌هاي موجود در هسته اتم را عدد جرمي مي‌نامند. بنابراين، عدد جرمي ايزوتوپ‌ها با يكديگر تفاوت دارد.
نشانه‌هاي اتمي
يك اتم، با دو عدد، « اتمي » و « جرمي »، مشخص مي‌شود.
1. عدد اتمي، Z نشان دهنده واحدهاي بار مثبت هسته است. از آنجا كه بار پروتون 1+ است، عدد اتمي برابر با تعداد پروتون‌هاي هسته اتم مي‌باشد.
تعداد پروتون‌ها = Z
يك اتم از نظر بار الكتريكي خنثي است. بنابراين، عدد اتمي، نشان دهنده تعداد الكتون‌ها در خارج هسته است.
2. عدد جرمي، A ، نشان دهنده تعداد كل پروتون‌ها و نوترون‌ها ( كه مجموعاً نوكلئون ناميده مي‌شود.) در هسته اتم است.
A = تعداد پروتون‌ها + تعداد نوترون‌ها
A = Z + تعداد نوترون‌ها
بنابراين تعداد نوترون‌ها را مي‌توان از تفريق عدد اتمي ( تعداد پروتون‌ها ) از عدد جرمي ( مجموع تعداد پروتون‌ها و نوترون‌ها ) به دست آورد.
تعداد نوترون‌ها = A _ Z

بين جدول‌هايي كه پس از جستجو در اينترنت پيدا كردم، اين جدول از همه بيشتر به جدول كتاب شيمي دبيرستان شباهت داشت. تنها تفاوت آن، در خانه Ha با عدد اتمي 105 بود كه در كتاب درسي Db است و Ns با عدد اتمي 107 كه در كتاب درسي Bh نوشته شده است.
جدول تناوبي عناصر، آرايشي از عنصرهاي شيميايي به صورت تناوب‌ها يا دوره‌ها ( رديف‌ها )، و گروه‌ها (ستون‌ها ). مندليف پيشنهاد كرد كه عنصرها بايد به ترتيب افزايش جرم (وزن) اتمي منظم شده و بر طبق خواص‌شان گروه‌بندي شوند.
اين جدول بر اساس قانون تناوبي عنصرها استوار است. بر طبق اين قانون هرگاه عنصرها را بر حسب افزايش عدد اتمي در كنار يكديگر قرار دهيم خواص فيزيكي و شيميايي آن‌ها به صورت تناوبي تكرار مي‌شود.
 
 
پروتون، نوترون، الكترون
در مركز اتم يك هسته وجود دارد. بيشتر جرم و تمام بار مثبت اتم در اين هسته متمركز است. امروز اعتقاد بر اين است كه هسته از تعدادي پروتون و نوترون تشكيل مي‌شود كه مجموعاً جرم آن را به وجود مي‌آورند. پروتون‌ها علت وجود بار مثبت در هسته مي‌باشند.
الكترون‌ها كه بيشتر حجم اتم را اشغال مي‌كنند. در خارج هسته (برون هسته‌اي) مي‌باشند و با سرعت به دور آن مي‌گردند. از آنجا كه هر اتم از نظر بار الكتريكي خنثي است، كل بار مثبت هسته كه از پروتون‌هاي آن ناشي مي‌شود، معادل كل بار منفي تمام الكترون‌هاست، بنابراين تعداد الكترون‌ها برابر تعداد پروتون‌هاست.
عناصر، تركيب‌ها و مخلوط‌ها
 
ماده يعني آنچه كه جهان هستي از آن تشكيل يافته است و مي‌توان آن را به عنوان هر چيزي كه فضا را اشغال كند و داراي جرم باشد، تعريف كرد.
يونانيان باستان اين عقيده را رواج دادند كه كليه مواد از تعداد معدودي مواد ساده به نام عناصر تشكيل شده‌اند يونانيان تصور مي‌كردند كل ماده‌اي كه در زمين وجود دارد، از چهار عنصر آب، هوا، خاك و آتش تشكيل شده است.

فایل : 4 صفحه

فرمت : Word

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات زیر را حتما بخوانید ...

مقالات زیر را حتما ببینید ...