مقاله کامل روستای گراخک از توابع شهرستان مشهد

مقاله کامل روستای گراخک از توابع شهرستان مشهد

تعریف روستا:
در مورد روستا و ده تعاریف متعدد و زیادی گفته شده ، ده یا قریه که در کتاب‌های نشر قدیم به صورت دیر هم دیده می‌شود، در زبان پهلوی ده (Deh) در پارسی باستان (Dahya) به معنی سرزمین و در اوستا به شکل دفیو (Daxya) آمده است.
تعاریف ده:
در ایران ده از قدیمی‌ترین زمان یک واحد اجتماعی و تشکیلاتی و جایی بوده است که در آن گروههایی از مردم روستایی برای همکاری در زمینه‌های اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی گرد هم تجمع یافته‌اند. ده اساس زندگی اجتماعی ایران را تشکیل می‌دهد و اهمیت آن به اعتبار اینکه یک واحد تشکیلاتی در زندگی روستایی است، در سراسر قرون وسطی و از آن پس تا به امروز برقرار بوده است.
تعریفی دیگر:
در عرف “ده” عبارت از محدوده‌ای از فضای جغرافیایی است که واحد اجتماعی کوچکی مرکب از تعدادی خانواده که نسبت به هم دارای نوعی احساس دلبستگی ، عواطف و علائق مشترک هستند، در آن تجمع می‌یابند و بیشتر فعالیت‌هایی که برای تامین نیازمندی‌های زندگی خود انجام می‌دهند، از طریق استفاده و بهره گیری از زمین و در درون محیط مسکونی‌شان صورت می‌گیرد، این واحد اجتماعی که اکثریت افراد آن به کار کشاورزی اشتغال دارند در عرف محل ده نامیده می‌شود.
تعریف ده در قانون:
درقانون اصلاحات ارضی در ایران ده چنین تعریف می‌شده است. ده یا قریه عبارت از یک مرکز جمعیت
و محل سکونت و کار تعدادی خانواده که در اراضی آن ده به کار کشاورزی اشتغال دارند و درآمد
اکثریت آنان از طریق کشاورزی حاصل می‌شود.
– موقعیت سیاسی، جغرافیایی روستا و چگونگی استقرار آن
روستای گراخک از توابع شهرستان مشهد، بخش طرقبه و دهستان شاندیز می باشد که در 25 کیلومتری شمال غربی شهرستان مشهد و در عرض جغرافیایی 36 درجه و 26دقیقه و طول شرقی 56 درجه و 15دقیقه در ارتفاع 1400متری در دامنه های شمال ارتفاعات بینالود واقع شده است. این روستا در فاصله 8کیلومتری شاندیز قرار دارد.
به دلیل موقعیت خاص خود و نیز عدم مرکزیت، مراجعین چندانی از سایر نقاط دهستان نداشته و شهرهای مشهد و شاندیز تاثیر زیادی بر آن دارند. البته در حال حاضر با توجه به بالا رفتن قیمت زمینها و از طرفی استقبال مردم شهر و روستاییان مقیم مشهد به زندگی در ییلاقات شاندیز تردد در روستا را بالاخص در روزهای جمعه افزایش داده است.
– بررسی راههای ارتباطی
روستای گراخک از طریق یک جاده اصلی آسفالته که تا مرکز روستا ادامه پیدا می کند با خارج از روستا (مسیر کلاته ابراهیم و سپس شاندیز) ارتباط دارد که این محور ارتباطی در انتهای روستا به دو شاخه تقسیم می شود که یکی در جهت جنوب غربی منتهی شده و دیگری به سمت غرب ادامه می یابد که در خارج روستا به صورت خاکی بوده و به عنوان راه فرعی، ارتباط روستا را با روستای کاهو برقرار می کند. که به دلیل عدم نیاز به ارتباط با چنین نقاطی و جریان عمده رفت و آمد با نقاط شهری
تردد اندکی در آن وجود داشته و محور ارتباطی اصلی روستا همان جاده آسفاته است.
– معرفی شهرها و روستاهای مجاور
روستای کلاته ابراهیم در شرق، ابرده در جنوب شرق، محله زشک در جنوب غرب و کاهو در شمال غرب روستا قرار داشته که شعاع عملکرد روستای گراخک به طرف روستاهای کاهو و ابرده پایین کم بوده و شامل اراضی زراعی است ولی در جهت محله زشک و کلاته ابراهیم خان به دلیل اینکه ارتفاعات، بخش قابل توجهی را به خود اختصاص داده و فاصله نیز زیاد است دارای شعاع بیشتری می باشد. این روستا به روستاهای ساقشک، کلاته معاون، گلوبند و کلاته ابراهیم خان خدماتی را نظیر دبستان و راهنمایی، مهد کودک، نانوایی، قصابی، فروشگاه مواد غذایی و تلفن ارائه میدهد و خود روستا برای امکاناتی چون دبیرستان، پاسگاه انتظامی و کارهای اداری (بانک، پست و … ) به شاندیز و مشهد مراجعه می نماید.
– بستر استقرار روستا
روستای گراخک در ارتفاع 1400متری از سطح دریای آزاد و در دامنه های شمالی بینالود واقع است. این روستا در گروه روستاهای طولی قرار دارد که خود نشان از رشد آن در مسیر جاده است و موجب گردیده تا به کشیدگی آن افزوده شود. و این تا حدی است که ساخت و سازهای جدید که در حاشیه معبر اصلی ساخته می شوند به صورت خانه های تک واحدی در دو سوی معبر اصلی می باشد و نه به صورت متراکم. اما شبکه معابر و بافت داخلی روستا تا حدودی آشفته است و انشعاب معابر
از معبر اصلی به دو سو تا حدی آن را تعدیل ساخته است.
– قدمت و وجه تسمیه روستا
نام قديم گراخك به گفته اهالي روستا در ابتدا گبراخك بوده است(گویا زرتشتیانی در آنجا زندگی می کرده اند که با ورود اسلام به آن نقطه، چون دینی غیر از اسلام داشته اند اصطلاح” گبر” به آنها داده اند) اگر اين گفته روستاييان درست باشد قدمت روستا حتي به 1000تا 1500
سال پيش بر مي گردد . بعد از گبراخك روستا به گلراخك يا گلرخ (محلي پر از گل)تغيير نام داده است و در نهایت به ” گراخک” تبدیل شده است.
برای واژه گبر معانی گوناگونی آورده اند که درست ترین آنها به معنی مرد است . این واژه در پهلوی به این معنی آمده است . ولی مهمترین مطلب این است که این لقب را پس از ساسانیان قوم غالب جهت استخفاف به ایرانیان زرتشتی داده وهمچنان در اذهان و ادبیات مانده است ودر زبانهای بلوچی و کردی نیز این واژه دیده می شود .
در کتاب جغرافیای ایران قسمت خراسان ترجمه – کاظم خادمیان که حدود 100سال پیش نوشته شده است گراخک را اینگونه تعریف می کند که: ” آبادی ودره ای در نیم بلوک شاندیز، منطقه مشهد، خراسان، در حدود 30مایلی (48 کیلومتری) مشهد ودر فاصله 3مایلی (8/4کیلومتری) ابرده وبه همین فاصله از کاهو و 9 مایلی (48/14 کیلومتری) گلمکان. این آبادی در حدود 200واحد مسکونی خوب دارد. اراضی اردویی آن در میان باغستانها ودر زیر سایه، در قسمت علیای دره ودر
بالای آبادی واقع شده است . آب آن از دو قنات که آب شفاف وخالصی دارند تامین می شود.”
– بناهای تاریخی
اين روستا داراي نقاط كهن بسياري است كه يكي از آنها قبرستان گراخك مي‌باشد. قبرستان گراخك شانديز كه در ‌‌٢٨ كيلومتري شمال غرب مشهد و در سمت شمال روستاي گراخك واقع شده است، توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان رضوي در فهرست آثار ملي قرار گرفته است . اين قبرستان بر روي تپه‌اي طبيعي قرار دارد. مساحت آن حدود دو هكتار است و سنگ قبر‌ها اكثرا به صورت قلوه‌اي مي‌باشند، ميزان پراكندگي آنها از ساير انواع بيشتر است و اكثر كتيبه‌هاي موجود بر روي سنگ قبرهاي آن داراي نقوشي آئيني از قبيل تسبيح، مهره ، شانه و آئينه مي‌باشد كه به طرز بسيار زيبايي بر روي سنگ‌ها حك شده است. قديمي‌ترين سنگ قبر موجود، متعلق به تاريخ 1085هجري قمري است كه با توجه به اين تاريخ، قدمت این قبرستان به حدود قرن‌‌١١ هجري قمري مي‌رسد اين بنا به علت استفاده مردم روستاي گراخك از آن به اين نام مشهور شده است. باتوجه به كندن قبور جديد، احتمال از بين رفتن سنگ قبر‌هاي تاريخي و قديمي وجود دارد . دراين روستا قبرستانهاي قديمي تر ديگري نيز وجود دارد كه ديگر از آنها استفاده نمي شود و اكثر قسمتهاي قبرستان نابود شده ويا در حال نابودي است و نیاز به توجه ویژه مردم و مسئولین میراث فرهنگی وگردشگری دارد.

فایل : 27 صفحه

فرمت : Word

29900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط