مقاله کامل اثر هیومیک اسید روی جوانه زنی تخم کدوی پوست کاغذی

مقاله کامل اثر هیومیک اسید روی جوانه زنی تخم کدوی پوست کاغذی

/
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل
دانشکده کشاورزی
گروه زراعت و اصلاح نباتات
پروژه جهت دریافت درجه کارشناسی
در رشته مهندسی کشاورزی-زراعت و اصلاح نباتات
عنوان پروژه:
مطالعه اثر هیومیک پرایمینگ بذر کدوی تخم طبی
استاد راهنما:
دکتر رضا شهریاری
تدوین:
سحر خاکپور
خرداد ماه 1392
فهرست مطالب
عنوان صفحه
پیشگفتار
چکیده…………………………………………………………………………………………………………………………..1
مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………….2
اهمیت سلامت تولیدات کشاورزی بر سلامت انسان و محیط زیست……………………………………..3
کشاورزی ارگانیک………………………………………………………………………………………………………….5
کدوی پوست کاغذ…………………………………………………………………………………………………………9
طبقه بندی انواع کدو………………………………………………………………………………………………….9
مشخصات گیاه شناسی…………………………………………………………………………………………….10
مشخصات اکولوژیکی……………………………………………………………………………………………..10
نیاز غذایی………………………………………………………………………………………………………………11 بذر……………………………………………………………………………………………………………………………..12
جوانه زدن……………………………………………………………………………………………………………………13
سبز شدن……………………………………………………………………………………………………………………..14
خلوص بذر………………………………………………………………………………………………………………….14
بنیه بذر یا ویگور…………………………………………………………………………………………………………..15
اهمیت کاربرد کود…………………………………………………………………………………………………………16
مصرف کود در گیاهان دارویی………………………………………………………………………………………..17
کودهای آلی…………………………………………………………………………………………………………………17
کودهای بیولوژیک و کمپوست……………………………………………………………………………………….18
کودهای شیمیایی…………………………………………………………………………………………………………..22
کود پتاسیم…………………………………………………………………………………………………………………..23
هیومیک اسید……………………………………………………………………………………………………………….24
جایگاه هیومیک اسید در جهان……………………………………………………………………………………….26
جایگاه هیومیک اسید در ایران………………………………………………………………………………………..28
مواد و روش ها…………………………………………………………………………………………………………….29
نتایج و بحث………………………………………………………………………………………………………………..31
منابع……………………………………………………………………………………………………………………………39
چکیده
هیومیک اسید توانسته است به عنوان یک کود بیولوژیک خود را جایگزین خوبی برای کود های شیمیایی معرفی کند. در این پروژه سعی شده است که تأثیر هیومیک اسید بر روی جوانه زنی تخم کدو پوست کاغذی بررسی شود. کدوی پوست کاغذی Cucurbita Pepo L. از گیاهان یکساله و بسیار ارزشمند می باشد که در چند سال اخیر وارد ایران شده است. از مواد مؤثره ی موجود در تخمه ی این گیاه برای درمان بیماری های هیپرپلازی پروستات، سوزش مجاری ادراری، تصلب شرایین، تنظیم دستگاه گوارشی و تنظیم هورمون های جنسی در زنان و مردان استفاده می شود. برای تحریک جوانه زنی و رشد کدوی پوست کاغذی از هیومستر استارتر استفاده کردیم. مهمترین عوامل در تحریک ریشه زایی، افزایش متابولیسم و نیز نفوذپذیری جدار سلول ها نسبت به آب و مواد غذایی می باشد. بعلاوه گرم نگه داشتن خاک و حفظ رطوبت نیز ممکن است در این جریان نقش داشته باشد. در این بررسی 6 تیمار و هر کدام در 6 تکرار مورد برسی قرار گرفت که عبارت بودند از یک تیمار شاهد بدون پرایمینگ (بذر خشک)، یک تیمار پرایمینگ شده با آب مقطر (هیدرو پرایمینگ) در 24 ساعت و 4 تیمار پرایمینگ شده با هیومستر استارتر (نوترو پرایمینگ) که به ترتیب در 3، 6، 12 و 24 ساعت پرایمینگ شدند. این تیمارها در دمای20 تا 23 درجه سانتی گراد و در تاریکی در آب مقطر کشت شدند، در نهایت مشاهده شد که بذور پرایمینگ شده با هیومستر استارتر در 24 ساعت، سرعت جوانه زنی و احتمالاً قدرت جوانه زنی را افزایش داد که در آن بیشترین جوانه زنی طی روز پنجم با میانگین 5/2 جوانه در هر ظرف پتری و بیشترین تعداد جوانه ی نهایی با میانگین 666/9 در هر ظرف پتری ثبت شد. سرعت جوانه زنی(CVG) برابر 099/35 و درصد جوانه زنی نهایی(FGP) برابر 66/96% بدست آمد که بهترین نتیجه را داشت.
مقدمه
هیومیک اسید امروزه بیش از بیش در حال شناخته شدن و کاربردی شدن پیش می رود. هیومیک اسید از دل خاک استخراج شده و به عنوان کود و مکمل غذایی برای گیاهان در خاک مصرف می شود. در واقع امروزه به دلیل اثرات زیان بار کود های شیمیایی بر روی خاک، گیاهان، جانوران و مهمتر از همه انسان، جوامع مختلفی به فکر حذف کودهای شیمیایی و پیدا کردن جایگزین مناسب برای آن افتاده اند. هر چند عملکرد بالایی که به دلیل
استفاده از کودهای شیمیایی بدست می آید همچنان وسوسه ی تداوم استفاده از آن را در بین برخی از زارعین تقویت کرده است، اما غالباً استفاده از کودهای بیولوژیک رواج پیدا کرده است، چرا که کودهای شیمیایی نه تنها سلامت انسان را به خطر انداخته است، بلکه محیط زیست و اکوسیستم را نیز تحت تأثیر خود قرار داده است.
جوانه زنی یکی از صفات مهم یک گیاه می باشد که می تواند قدرت رویشی گیاه را نشان دهد و بسیار تحت تأثیر مواد و عناصر غذایی موجود در خاک می باشد، مخصوصاً در مورد بذور با اندوخته ی ضعیف وجود عناصر غذایی در بستر بذر ضرورت زیادی دارد. هیومیک اسید توانسته است به عنوان یک کود بیولوژیک خود را جایگزین خوبی برای کود های شیمیایی معرفی کند. در این پروژه سعی شده است که تأثیر هیومیک اسید بر روی جوانه زنی تخم کدو پوست کاغذی بررسی شود.
اهمیت سلامت تولیدات کشاورزی بر سلامت انسان و محیط زیست
زندگی انسان همواره با محیط پیرامون او در ارتباط است. انسان همواره در تمامی عصرها با استفاده از قدرت تفکر و خلاقیت خود و استعدادهای موجود در محیط اطرافش، زندگی خود را اداره کرده و شرایط را به نحو خود تغییر داده است. زراعت یکی از خلاقیت های بشر در تأمین غذای مورد نیازش می باشد که با استفاده از ویژگی های گیاهان مختلف و اقلیم ها و فصول مختلف به آن دست یافته است.
با افزایش جمعیت و محدودیت های اقلیمی موجود برای زراعت، میزان تولیدات کشاورزی نتوانست نیاز انسان را برآورده کند، به همین دلیل انسان بار دیگر از قدرت تفکر و خلاقیت خود استفاده کرد و توانست با اضافه کردن موادی به خاک تولید محصول در واحد سطح را افزایش دهد. این مواد غالباً دفعیات دام آن ها بود که کود دامی شناخته شد و توانست خواسته انسان را برآورده کند و باعث افزایش محصول گردد. گذشت زمان و افزایش چندین برابری جمعیت جهان و محدودیت تولید کود دامی، یک بار دیگر انسان با
شناخت عناصر مورد نیاز گیاهان برای رشد و افزایش محصول، توانست به توانایی تولید این عناصر دست یابد و تحولی عظیم در افزایش تولید محصول در واحد سطح ایجاد کند.
دیری نگذشت که انسان به آسیب های ایجاد شده در انسان و محیط زیست که به دلیل استفاده از عناصر تولیدی دست انسان که به کودهای شیمیایی معروف شده بودند، پی برد و این بار در راه حذف سریع کودهای شیمیایی و جایگزین کردن محصولی دیگر به جای آن، قدم گذاشت. انسان به آن سرعتی که موفق به تولید کودهای شیمیایی و افزایش عملکرد شده بود هنوز نتوانسته جایگزین مناسبی برای آن پیدا کند. در حال حاضر کودهای بیولوژیک تا حدودی توانسته جایگزین کودهای شیمیایی شود اما گستره ی استفاده از آن کم است. هیومیک به عنوان یک کود بیولوژیک در جهان قد افراشته و طیف عظیمی از مهندسین، اساتید و کشاورزان در تلاش برای شناخت کامل آن و استفاده بهتر از آن می باشند. کودهای بیولوژیک ضمن افزایش تولید در واحد سطح، سلامت انسان و محیط زیست را نیز تضمین می کند.
کشاورزی ارگانیک که به کاهش یا عدم استفاده ی کودهای شیمیایی تأکید دارد و بر پایه مدیریت اکوسیستم استوار است به حمایت از توسعه ی تولید و استفاده از کودهای بیولوژیکی می پردازد. هم اکنون انسان در تلاش است تا کشاورزی ارگانیک جایگزین کشاورزی مدرن فعلی شده و استفاده از کودهای بیولوژیک جایگزین استفاده از کودهای شیمیایی شود تا سلامت انسان و محیط زیست تأمین گردد.
کشاورزی ارگانیک
کشاورزی ارگانیک یعنی استفاده از اطلاعات سنتی و عملی برای کاهش استفاده از سموم و مواد شیمیایی در تولید محصولات. سیستم های کشاورزی ارگانیک بر پایه مدیریت اکوسیستم استوار است و به نهاده های خارج از مزرعه وابسته نیست. در این نوع از
کشاورزی از نهاده های سنتز شده مانند کودهای شیمیایی، آفت کش ها، داروهای دامپزشکی، گیاهان اصلاح شده ژنتیکی و نژادی و مواد نگهدارنده، مواد افزودنی و تابش اشعه ها استفاده نمی شود. کشاورزی ارگانیک مدیریت تولید مناسب است که باعث تقویت و توسعه ی سلامت اکوسیستم های زیستی، چرخه های زیستی و فعالیت بیولوژیکی خاک می شود. این نظریه تأکید دارد که از نهاده های داخل مزرعه استفاده گردد و از نهاده های بیرونی استفاده ای نشود. برای این منظور احتیاج به سیستم های تطابق پذیری در هر منطقه داریم. این کار باعث استفاده از روش های کشاورزی زیستی و مکانیکی و بدون استفاده از نهاده های خارجی سنتز شده صورت می گیرد.
امروزه رویکرد جهانی به سمت کشاورزی ارگانیک پیش می رود. در این سیستم از کشاورزی که شاید برگرفته از کشاورزی سنتی باشد، سعی بر این است تا از نهاده هایی که منشأ شیمیایی دارند استفاده نشود. تأثیر نامطلوب و اثرات باقی مانده ی مصرف انواع کودهای شیمیایی، سموم، هورمون ها و غیره در تولیدات غذایی در کشورهای صنعتی پیشرفته موجب شده است کشاورزی در جهتی کاملاً متضاد با روش مدرن تحول یابد و آن جلوگیری از مصرف هر گونه مواد شیمیایی یا نهاده مصنوع انسان در تولید و پخش محصولات زراعی، باغی و دامی است. این کشاورزی به کشاورزی ارگانیک موسوم است و در کشورهای مختلف به نام های گوناگون چون کشاورزی بیولوژیکی، کشاورزی پایدار و کشاورزی با مصرف کم مواد شیمیایی نامیده می شود.
خیلی از تغییرات محیط زیست در دراز مدت اتفاق می افتد. در کشاورزی ارگانیک چون مطابق اکوسیستم رفتار می شود، اثر مخربی برای محیط زیست ندارد. در مورد خاک نیز در کشاورزی ارگانیک از کمترین شخم، کودهای بیولوژیک، تناوب کشت مناسب، گیاهان پوششی و … استفاده می شود. همچنین با بهبود جانوران مفید خاک و تخمیر مواد آلی، بافت خاک بهبود یافته، باروری خاک افزایش می یابد و مواد مغذی بیشتری به خاک داده می شود، به همین دلیل فرسایش خاک کم شده و تنوع زیستی خاک افزوده می شود. در
بسیاری از مناطق کشاورزی، آب به دلیل مصرف بی رویه کود و سموم آلوده شده و به دلیل استفاده کمتر از این مواد در کشاورزی ارگانیک، آب آلوده نمی شود.
برای باروری خاک در کشاورزی ارگانیک از کمپوست، کودهای حیوانی و کودهای آلی نیز استفاده می شود. برای تولید کودهای شیمیایی باید از منابع تجدید نشدنی مانند نفت استفاده کرد و چون در کشاورزی ارگانیک از این مواد استفاده نمی شود، پس آلودگی هوا نیز کمتر است. همچنین کشاورزی ارگانیک از اثرات گلخانه ای می کاهد، زیرا خیلی از فعالیت های انجام شده در کشاورزی ارگانیک مانند شخم، استفاده از گیاهان تثبیت کننده نیتروژن، بازگرداندن ضایعات کشاورزی به خاک و استفاده از گیاهان پوششی باعث افزایش بازگشت کربن به خاک گشته و سبب حفظ و ذخیره سازی کربن می شود.
ده علت برای لزوم حرکت به سوی کشاورزی ارگانیک بیان شده است که عبارت اند از:
محصولات ارگانیک استانداردهای بیشتری دارند: گواهی نامه ی محصولات ارگانیک به عنوان بیمه هایی است که در تولید این محصولات از مواد شیمیایی و سمی استفاده نشده است.
طعم غذاهای ارگانیک بهتر است: گیاهان تولید شده به روش ارگانیک سالم تر بوده و به عنوان غذاهای خوشمزه تر برای تغذیه انسان و حیوانات می تواند به کار رود.
محصولات ارگانیک خطر بیماری ها را کاهش می دهد: خیلی از مراکز حفاظت محیط زیست دریافته اند که مواد شیمیایی موجود در آفت کش ها اثرات سرطان زایی و بیماری زایی دارند. کشاورزی ارگانیک یکی از راه های کاهش مصرف سموم شیمیایی و کم کردن این مواد در منابع آب، زمین و هوا است.
کشاورزی ارگانیک به منابع آبی احترام می گذارد: برای حذف مواد شیمیایی آلوده کننده و دفع نیتروژن در آب باید به منابع آبی و خاکی احترام گذاشت و آن ها را درست مصرف کرد. در کشاورزی ارگانیک این موارد به درستی رعایت می شود.

فایل : 34 صفحه

فرمت : Word

35900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط