مقاله در مورد مسئولیت مدنی ناشی از فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران

مقاله در مورد مسئولیت مدنی ناشی از فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران

دانشگاه آزاد اسلامي
واحد علوم و تحقيقات آذربايجانشرقي
East Azarbaijan Science and Research Branch,
Islamic Azad University
فرم پيشنهاد تحقيق
پايان‏نامه‌ی كارشناسي ارشد
عنوان تحقيق به فارسي:
مسئولیت مدنی ناشی از فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران
عنوان تحقيق به انگلیسی:
Civil liability arising from of the Termination or Nullity contract in Iran law
نام دانشجو:امیررضا گروه تخصصی:حقوق
نام خانوادگی دانشجو:بابازاده گرايش:خصوصی
رشته تحصيلي:حقوق خصوصی نيمسال شروع به تحصيل : دوم
نيمسال ورود به مقطع جاري:91
نام و نام خانوادگی استاد (اساتيد) راهنما: نام و نام خانوادگی استاد (اساتيد) مشاور:
1- دکتر ابراهیم شعاریان ستاری 1-
2- 2-
تاريخ تصويب در شوراي گروه تخصصي:
تائيد معاون پژوهشي دانشگاه:
تاريخ ارسال به حوزه پژوهشي واحد:
تأييد كارشناس پژوهشي تاريخ بررسي وتاييد امور پژوهشي واحد:
تأييد مديركل پژوهشي تأييد معاون پژوهشي واحد
توجه: لطفاً اين فرم با مساعدت و هدايت استاد راهنما تكميل شود.
اطلاعات مربوط به دانشجو:
نام: امیر رضا نام‏خانوادگي: بابازاده شماره دانشجويي:911069541
مقطع: کارشناسی ارشد رشته تحصيلي: حقوق خصوصی گروه تخصصي:حقوق
گرایش:حقوق خصوصی نام‌دانشكده: علوم تحقیقات آذربایجان شرقی سال ورود به مقطع جاري: 91
نيمسال ورودي:دوم
آدرس پستي : اردبیل خیابان عطایی خیابان ایرانی جم کوچه رز 1 پلاک 17
تلفن ثابت محل سكونت: 33261576 تلفن همراه:09141561183 پست الكترونيك:
آدرس پستي در شهرستان:…………………………………………………………………………………………………………………………..
تلفن ثابت محل سكونت: …………………………تلفن محل كار: ……………………………. دورنگار:……………………………
اطلاعات مربوط به استاد راهنما:
تذكرات:
در صورتي كه اساتيد راهنما و مشاور مدعو مي باشند، لازم است سوابق تحصيلي، آموزشي و پژوهشي كامل ايشان (رزومه كامل) شامل فهرست پایان‌نامه‌های کارشناسی ارشد و رساله‏هاي دكتري دفاع شده و يا در حال انجام كه اساتيد مدعو، راهنمايي و يا مشاوره آنرا بر عهده داشته‏اند، به همراه مدارك مربوطه و همچنين آخرين حكم كارگزيني (حكم هيأت علمي) ضميمه گردد.
اساتيد راهنما و مشاور موظف هستند قبل از پذيرش پروپوزال، به سقف ظرفيت پذيرش خود توجه نموده و در صورت تكميل بودن ظرفيت پذيرش، از ارسال آن به دانشكده و حوزه پژوهشي و يا در نوبت قراردادن و ايجاد وقفه در كار دانشجويان جداً پرهيز نمايند. بديهي است در صورت عدم رعايت موازين مربوطه، مسئوليت تأخير در ارائه پروپوزال و عواقب كار، متوجه گروه تخصصي و دانشكده خواهد بود.
اطلاعات مربوط به استاد راهنماي اول:
دانشگاهي
نام و نام خانوادگي:ابراهیم شعاریان ستاری آخرين مدرك تحصيلي ـــــــــــــــ :دکتری حقوق خصوصی
حوزوي
تخصص اصلي:حقوق خصوصی رتبه دانشگاهي (مرتبه علمي): :استاد تلفن همراه: 09141156237
تلفن منزل يا محل كار:……………………………….. نام و نام خانوادگي به زبان انگليسي: Ebrahim shoarian satari
نحوه همکاری با واحد علوم و تحقیقات آذربایجانشرقی:
تمام وقت نیمه وقت مدعو
اطلاعات مربوط به استاد راهنماي دوم:
دانشگاهي
نام و نام خانوادگي:………………………………………………..آخرين مدرك تحصيلي ـــــــــــــــ :……………………………….
حوزوي
تخصص اصلي:……………………… رتبه دانشگاهي (مرتبه علمي): …………………… تلفن همراه: …………………………………
تلفن منزل يا محل كار:……………………………….. نام و نام خانوادگي به زبان انگليسي: …………………………………………….
نحوه همکاری با واحد علوم و تحقیقات آذربایجانشرقی:
تمام وقت نیمه وقت مدعو
اطلاعات مربوط به استاد مشاور اول:
دانشگاهي
نام و نام خانوادگي:………………………………………………..آخرين مدرك تحصيلي ـــــــــــــــ :……………………………….
حوزوي
تخصص اصلي:……………………… رتبه دانشگاهي (مرتبه علمي): …………………… تلفن همراه: …………………………………
تلفن منزل يا محل كار:……………………………….. نام و نام خانوادگي به زبان انگليسي: …………………………………………….
نحوه همکاری با واحد علوم و تحقیقات آذربایجانشرقی:
تمام وقت نیمه وقت مدعو
اطلاعات مربوط به استاد مشاور دوم:
دانشگاهي
نام و نام خانوادگي:………………………………………………..آخرين مدرك تحصيلي ـــــــــــــــ :……………………………….
حوزوي
تخصص اصلي:……………………… رتبه دانشگاهي (مرتبه علمي): …………………… تلفن همراه: …………………………………
تلفن منزل يا محل كار:……………………………….. نام و نام خانوادگي به زبان انگليسي: …………………………………………….
نحوه همکاری با واحد علوم و تحقیقات آذربایجانشرقی:
تمام وقت نیمه وقت مدعو
4- ا0طلاعات مربوط به پايان‏نامه:
الف- عنوان تحقیق
1- عنوان به زبان فارسی:
مسئولیت مدنی ناشی از فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران
2- عنوان به زبان انگليسي/(آلماني، فرانسه، عربي):
تذكر: صرفاً دانشجويان رشته‏هاي زبان آلماني،‌فرانسه و عربي مجازند عنوان پايان‏نامه خود را به زبان مربوطه در اين بخش درج نمايند و براي بقيه دانشجويان، عنوان بايستي به زبان انگليسي ذكر شود.
Civil liability arising from of the Termination or Nullity contract in Iran law
ب – تعداد واحد پايان‏نامه:
6 واحد
پرسش اصلی تحقیق (مسأله تحقیق)
مسئولیت مدنی ناشی از فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران چیست؟
ج- بيان مسأله اساسي تحقيق به طور كلي (شامل تشريح مسأله و معرفي آن، بيان جنبه‏هاي مجهول و مبهم، بيان متغيرهاي مربوطه و منظور از تحقيق) :
مسئوليت گونه‌هاى مختلفى دارد که مهم‌ترين آنها مسئوليت اخلاقى و مسئوليت قانونى است. مسئوليت قانونى خود شامل مسئوليت کيفرى و مسئوليت مدنى است. مسئوليت مدنى هنگامى محقق مى‌شود که فرد يا افرادى به ديگرى خسارتى وارد کنند. بنابراين تحقق مسئوليت قانونى منوط به ورود زيان به افراد يا جامعه است.امروزه حقوق مسئولیت از مجازات مقصر فاصله گرفته و در نظریه های جدیدتر حقوق جبران خسارت نام گرفته است. زیرا خطرهای تازه ای که در نتیجه پیشرفت های صنعتی ایجاد شده است نتیجه تقصیر نیست، اثر فعالیت های مفید اقتصادی است و با وجود این، عدالت ایجاب می کند که ضررهای ناشی از آن جبران شود و حمایت از حق عاطل نماند. در حقوق
اسلام نیز در راستای این هدف مهم قواعدی وضع شده که عبارتند از: 1- قاعده لا ضرر 2- قاعده اتلاف 3- قاعده تسبیب 4- قاعده ضمان(کاتوزیان،1386). یکی از مواردی که در بحث مسئولیت مدنی مطرح است بحث فسخ یا بطلان قرارداد می باشد. فسخ در لغت به معنای نقض، زایل گردانیدن، تباه كردن و شكستن آمده است(دهخدا،1333).در اصطلاح حقوقی عبارت است از پایان دادن حقوقی به قرار داد به وسیله یكی از دو طرف قرارداد یا شخص ثالث.فسخ در حقیقت ازاله تهعدیا تعهدات ناشی از آن به علت قانونی با اراده و رضایت یا بدون آن است که موضوع آن انهدام عقد است حال چنانچه نقش اراده مورد اختلاف بین الطرفین با رضایت باشدبدان اقاله یا انفساخ گویند که با قرارداد خصوصی تنفیذ می یابد و چنانچه بدون رضایت باشد امر به فسخ بایستی از سوی دادگاه تجویز گردد و بدان فسخ یکطرفه با اراده یکطرفه گویند زیرا فسخ چنانچه دو طرفه باشد موضوعش انفساخ یا اقاله است و با اراده دو طرف انجام میپذیرد .پس در موضوع فسخ برهم زدن یکطرفه به علت قانونی با اراده یکطرفه بنا به تجویز قانونی دادگاه فسخ نام دارد و برهم زدن دو طرفه بر مبنای تراضی و رضایت دوطرفه که موضوع آن قرارداد دومی است که موضوع قرارداد دوم بر انهدام قرارداد اول شکل میگیرد اقاله یا تفاسخ نام دارد و نوعی عقد است در حالیکه فسخ در ایقاعات جای دارد(لنگرودی،1388). ماهیت فسخ ازاله یکطرفه تعهد و اثرات ناشی از آن بنا به جواز قانونی با حکم دادگاه است یا به عیارت ساده تر برهم زدن تعهدی در عقود لازم بر مبنای اختیار قانونی و علت آن و ایقاع است یعنی علت آن قانون است نه رضایت طرف دیگر و بر مبنای اراده یکطرف با تمسک به قانون با حکم دادگاه اعمال میگردد (لنگرودی،1388).
بطلان یك تفكیك كلاسیك دارد كه آن بطلان نسبی و بطلان مطلق است: بطلان مطلق ضمانت اجراء نقض قانون است و هر شخص ذینفعی حق اعادی چنین بطلانی را دارد. این بطلان مانند بطلان نسبی قابل نتقیذ نیست و بوسیله مرور زمان از بین نمیرود. بطلان نسبی ضمانت اجراء نقض آن قواعدی است كه برای حمایت متقاعدین منظور شده اند. شخصی میتواند مدعی چنین بطلانی شود كه قانون خواسته است فقط آن شخص را حمایت كند. بطلان نسبی بوسیله مرور زمان از بین میرود و قابل تنقیذ است.
تقسیم بندی فوق كه یك تقسیم بندی قدیمی است امروز سخت مورد حمله واقع شده زیرا معنای این تقسیم بندی آنست كه عقد ممكن است بطور كم و بیش از لحاظ غیرقانونی بودن ملكوك باشد. در صورتیكه عده را عقیده براین است كه امر مخالف قانون امری غیرقانونی است و غیرقانونی بود كم و زیاد ندارد.
موارد كلی بطلان (بمعنای عام) عبارت است از :
1- فقدان یا معلولیت رضا،2- عدم اهلیت یا حجر،3- نقض قواعد تشریفاتی در موارد اجباری،4- غیرموجود بودن و غیرممكن بودن موضوع،5- غیرمشروع و غیراخلاقی بودن موضوع،6- تعهد بدون جهت یا غیرمشروع و غیراخلاقی بودن جهت آن
موارد فسخ معامله نیز به این قرار است:
1-خیار مجلس، 2- خیار غبن، 3-خیار شرط، 4- خیار تدلیس،5-خیار تخلف شرط،6-خیار عیب، 7-خیار شرکت،8- خیار رویت،9-خیار تاخیر،10-خیار حیوان، -11خیار تعذر تسلیم (شفایی،1376).
در حقوق ايران مبحث عقد و قرارداد از مباحث مهمي است كه قواعد آن در قانون مدني كشور متمركز شده است. در اين قانون عقد و قرارداد هر دو به يك معني به كار رفته است. الزام به پرداخت خسارت ناشي از عدم انجام تعهد امري اجتماعي و حقوقي است كه جهت حفظ نظم و تعادل در جامعه و احترام به عهد و پيمان ميان طرفين قرارداد برقرار شده است. زماني كه فردي متعهد به امري شد اجراي آن وظيفه قانوني(خمینی،1352)، اجتماعي، اخلاقي، و حتي ديني او محسوب ميشود. به منظور جبران ضرر ناشي از تخلف قراردادي سه راه در حقوق ايران پيشبيني شده است:
الف. تعيين صريح ضرر و زيان در هنگام انعقاد عقد اصلي و پيش از ورود خسارت، توسط طرفين(کاتوزیان،1376). پرداخت اين خسارت يا بوسيله ضررزننده است كه از آن به شرط وجه التزام ياد ميشود، و يا بوسيله شخص ثالث كه از آن به بيمه ياد ميگردد.
ب. تعيين راه و نحوه جبران خسارت پس از ورود آن. اين حالت روشنترين وضعيت را در حقوق ايران دارا است و هر نوع توافقي براي جبران آن پس از ورود خسارت مادام كه مخالف قانون نباشد، صحيح و معتبر بوده(قانون مدنی ،ماده 230) و در صورت عدم توافق، دادرسي گرهگشاي مشكل خواهد بود.
ج. تعيين ميزان و نحوه جبران خسارت توسط قانون (مانند حكم دادگاه)، و يا عرف (تعيين ضمني طرفين)(قانون مدنی،ماده 752).
چنان که ملاحظه می شود در حقوق ایران ،قرارداد،از تاریخ عقیم شدن دارای هیچ گونه اثر قراردادی نیست بنابراین مسئولیت طرفین برای اجرای عادی قرارداد منتفی و تمام آنچه که قبل از زمان اسقاط تعهدات از قرارداد ناشی گردیده البته قابل مطالبه است.فلذا محقق در پی بررسی مسئولیت مدنی ناشی از فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران می باشد.
د – اهمیت و ضرورت انجام تحقيق (شامل اختلاف نظرها و خلاءهاي تحقيقاتي موجود، ميزان نياز به موضوع، فوايد احتمالي نظري و عملي آن و همچنين مواد، روش و يا فرآيند تحقيقي احتمالاً جديدي كه در اين تحقيق مورد استفاده قرار مي‏گيرد):
بطلان قرارداد به معني نابود شدن بنيان به طور كامل يا جزئي است كه مي‌تواند آثاري را از حيث هزينه‌هاي انجام شده، خسارات تحميل شده و منافع تحصيل شده داشته باشد. با توجه به فقدان اثر براي قرارداد باطل توجيه آثار ناممكن شدن قرارداد جز از طريق توسل به مقررات عام مسؤوليت مدني امكان‌پذير نيست. به طور كلي به نظر مي‌رسد كه توجيه بطلان قرارداد و آثار آن از اين بعد كه عدالت تا حد ممكن تأمين شود و ضرري كه به ناحق وارد شده بدون جبران نماند، بر مبناي «جلوگيري از داراشدن و استيفاي بدون سبب» صحيح‌تر به نظر مي‌رسد كه بررسي رويه قضايي انگليس و مقررات مسؤوليت مدني ايران بر اين امر دلالت دارد. اگر جزيي از قرارداد عقيم شده باشد به علت وجود قسمتي ديگر، تسليم يا انجام از سوي متعهدله به متعهد را توجيه كند، اما در صورتي‌كه چيزي از مال يا عمل مورد معامله به متعهدله تسليم نشده و قبل از تسليم، قرارداد به طور كلي عقيم شود، توجيه تحميل خسارت به متعهدله دشوار به نظر مي‌رسد. با اين وجود بايد اين امر را در موردي كه كالاهاي مورد قرارداد يا عمل مورد تعهد به نحو ويژه‌اي و فقط براي شخص متعهدله ساخته شده يا در حال انجام است و با اين وجود قبل از تسليم يا تكميل به علت حادثه‌اي غيرمترقبه از بين رفته‌اند در حقوق ايران با توجه به قواعد عمومي مسؤوليت و در حقوق انگليس بر مبناي آراي صادره در اين خصوص، مسجل دانست. با توجه مطالب ذکر شده بررسی مسئولت مدنی ناشی از بطلان قرارداد ضروری و حایز اهمیت به نظر میرسد.
ه- مرور ادبیات و سوابق مربوطه (بيان مختصر پیشینه تحقيقات انجام شده در داخل و خارج کشور پيرامون موضوع تحقیق و نتايج آنها و مرور ادبیات و چارچوب نظري تحقیق):
در خصوص خیار تعذر تسلیم و همچنین قاعده فقهی «بطلان کل عقد بتعذر الوفاء بمضمونه» در کتب فقهی بحث شده که ذیلاً به آنها اشاره می شود، اما بحثی مستقل در خصوص رابطه این دو وجود ندارد.
در کتاب القواعد الفقهیه مرحوم بجنوردی و العناوین میر فتاح درباره قاعده فقهی «بطلان کل عقد بتعذر الوفاء بمضمونه» بحث شده است.
شهید اول در لمعه اولین بار «خیار تعذر تسلیم» را مطرح کرد(شهید اول)، اما فقهای بعدی از آن استقبال نکردند. حتی شیخ انصاری در مکاسب که به تفصیل خیارات را مورد بررسی قرار داده، از بیان تفصیلی این خیار خودداری کرده و به تبعیت از فقهایی مانند علامه حلی و محقق حلی تنها هفت خیار را مطرح کرده است
به نظر می رسد دلل عدم استقبال فقها از این خیار آن باشد که خیار تعذر تسلیم در بر دارنده معنای متضادی است؛ زیرا وقتی تسلیم مبیع یا ثمن متعذر شود، ادامه و بقای عقد غیر عقلایی می شود، در حالیک ه قایل شدن به خیار مستلزم این امر است که ادامه و بقای عقد عقلایی است، ولی طرف دیگر می تواند به دلیل عدم دست یابی کامل به عوض یا معوض، عقد را فسخ کند.
برای روشن شدن مسئله تعذر اجرای عقد، ابتدا قاعده «بطلان کل عقد بتعذر الوفاء بمضمونه» تبیین می گردد، آن گاه مهم ترین مواردی که در فقه امامیه به خیار تعذر تسلیم استناد شده است مورد بررسی قرار می گیرد. البته هرگاه تعذر اجرای عقد، در اثر استنکاف متعهد از ایفای تعهد حادث شود، نمی توان امتناع متعهد از عمل به تعهد را مصداق تعذر وفا به عقد محسوب و با استناد به آن عقد را باطل شده تلقی کرد، بلکه باید او را از طرق حاکم، به انجام دادن عین تعهد وادار کرد. به عبارت دیگر، موضوح بحث ما تعذری است که ارتفاع آن در اختیار متعاقدان نباشد.
و – جنبه جديد بودن و نوآوري در تحقيق: (این قسمت توسط استاد راهنما تکمیل شود)
ز- اهداف مشخص تحقيق (شامل اهداف آرماني، کلی، اهداف ويژه و كاربردي):
هدف کلی:
مسئولیت مدنی ناشی از فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران
اهداف جزئی:
بررسی وضعیت قرارداد فسخ شده از لحاظ حقوقی
بررسی تعذر اجرا بر قرارداد در حقوق ایران
ح – در صورت داشتن هدف كاربردي، نام بهره‏وران (سازمان‏ها، صنايع و يا گروه ذينفعان) ذكر شود (به عبارت دیگر محل اجرای مطالعه موردی):
ط- سؤالات تحقیق:
مسئولت مدنی فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران چه وضعیتی دارد ؟
در چه مواردی فسخ یا بطلان موجب خیار میشود ؟
در چه مواردی تعذر اجرا موجب بطلان یا فسخ قرارداد میشود ؟
اثرات فسخ یا بطلان قرارداد در حقوق ایران چگونه است ؟
ی- فرضيه‏هاي تحقیق: (هر فرضیه به صورت یک جمله خبری نوشته شود.)
از لحاظ حقوقی فسخ یا بطلان قرارداد موجب مسئولیت مدنی است.
بعد از فسخ یا بطلان اثر قراردادی وجود ندارد.
ک- تعريف واژه‏ها و اصطلاحات فني و تخصصی (به صورت مفهومی و عملیاتی):
مسئولیت مدنی: هرگاه بر اثر کردار و رفتار فرد یا افرادی به دیگر فرد یا افراد جامعه خسارتی وارد آید مسئولیت مدنی تحقق می یابد و به عبارت ساده از مسئولیت مدنی به عنوان “زیان خصوصی” می توان نام برد.
قرارداد: قرارداد یك موافقت‌نامه قابل اجرا و قانونی بین دو یا چند گروه است. هسته بیشتر قراردادها یك مجموعه از قولهای دو جانبه (با در اصطلاح قانونی، “ملاحظات”) است.
قرارداد باطل: ﻗﺮارداد ﺑﺎﻃﻞ ﺑﻪ ﻗﺮاردادي ﮔﻔﺘﻪ ﻣﻲ ﺷـﻮد ﻛـﻪ وﺟـﻮد وﻋـﺪم آن ﻳﻜـﺴﺎن ﺑـﻮده، ﻫـﻴﭻ اﺛـﺮي
ﻧﺪاﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ و در آﻳﻨﺪه ﻧﻴﺰ تاثیری ﻧﺪارد.
فسخ :فسخ یعنی بر هم زدن عقد لازم به موجب علت قانونی برای جلوگیری از ورود ضرر به طرفی که قرار داد یا معامله متضرر گردیده است.
بطلان:اگر قرارداد یا عقدی دارای تمام ارکان صحت معامله باشد عقد یا معامله صحیح است در غیر این صورت باطل تلقی می شود.بنابراین بطلان قرارداد از نظر قانونی فاقد هر گونه اثر حقوقی است و چنین عقدی قابلیت تبدیل شدن به عقد صحیح را ندارد.
5-روش شناسی تحقیق:
الف- شرح كامل روش تحقیق بر حسب هدف، نوع داده ها و نحوه اجراء (شامل مواد، تجهيزات و استانداردهاي مورد استفاده در قالب مراحل اجرايي تحقيق به تفكيك):
تذكر: درخصوص تفكيك مراحل اجرايي تحقيق و توضيح آن، از به كار بردن عناوين كلي نظير، «گردآوري اطلاعات اوليه»، «تهيه نمونه‏هاي آزمون»، «انجام آزمايش‏ها» و غيره خودداري شده و لازم است در هر مورد توضيحات كامل در رابطه با منابع و مراكز تهيه داده‏ها و ملزومات، نوع فعاليت، مواد، روش‏ها، استانداردها، تجهيزات و مشخصات هر يك ارائه گردد.
روش تحقیق به صورت کتابخانه ای خواهد بود .این روش یكي از راه‌هاي انجام تحقيق مي‌باشد. در اين روش كه به آن روش «مطالعه‌اي» نيز گفته مي‌شود، تحقيق خود را از راه مطالعه‌ي منابع و مأخذ مختلف انجام مي‌دهيم.
ب- متغيرهاي مورد بررسي در قالب یک مدل مفهومی و شرح چگونگی بررسی و اندازه گیری متغیرها:
ج – شرح کامل روش (ميداني، كتابخانه‏اي) و ابزار (مشاهده و آزمون، پرسشنامه، مصاحبه، فيش‏برداري و غيره) گردآوري داده‏ها :
روش کتابخانه‌ای در تمام تحقیقات علمی مورد استفاده قرار می‌گیرد و در بعضی از آنها موضوع تحقیق از نظر روش‌، از آغاز تا انتها متکی بر یافته‌های تحقیق کتابخانه‌ای است. در تحقیقاتی که ماهیت کتابخانه‌ای ندارند نیز محققان ناگزیر از کاربرد روش کتابخانه‌ای در تحقیق خود هستند. در این گروه تحقیقات، محقق باید ادبیات و سوابق مسأله و موضوع تحقیق را مطالعه کند. در نتیجه‌، باید از روش کتابخانه‌ای استفاده کند و نتایج مطالعات خود را در ابزار مناسب شامل فیش‌، جدول‌ و فرم ثبت و نگهداری و درپایان به طبقه بندی و بهره برداری از آنها اقدام کند‌.با توجه به نقش روش کتابخانه‌ای در تحقیقات علمی، لازم است محققان از این روش مطلع باشند. نخستین گام در مهارت تحقیق کتابخانه‌ای‌، آشنایی با نحوه استفاده از کتابخانه است‌، یعنی محققان باید از روش‌های کتابداری‌، نحوه استفاده از برگه‌دان و ثبت مشخصات منابع، نحوه جست‌و جو و سفارش کتاب آگاهی یابند. کتابخانه‌ها از نظر دسترسی محقق به منابع به سه گروه تقسیم می شوند. نخست، «کتابخانه‌های باز» که درآنها محقق می‌تواند آزادانه میان قفسه‌ها رفت و آمد کند، کتاب‌ها را مورد وارسی قرار دهد و کتاب مورد نظر خود را انتخاب کند. دوم‌، «کتابخانه‌های بسته» که درآن‌ها محقق امکان دسترسی مستقیم به منابع را ندارد و باید تمام تقاضا‌های خود را به کتابدار تحویل دهد. سوم‌، «کتابخانه‌های نیمه باز» که درآن‌ها بخشی از منابع به طور مستقیم در دسترس ‌محقق قرار دارد ‌و قسمتی دیگر در اختیار کتابداران است(دلاور،1387).
د – جامعه آماري، روش نمونه‏گيري و حجم نمونه (در صورت وجود و امکان):
روش پژوهش کتابخانه ای خواهد بود.
هـ – روش‌ها و ابزار تجزيه و تحليل داده‏ها:
تجزیه و تحلیل داده ها توصیفی و تحلیلی خواهد بود.
6- استفاده از امكانات آزمايشگاهي واحد:
آيا براي انجام تحقيقات نياز به استفاده از امكانات آزمايشگاهي واحد علوم و تحقيقات مي‌باشد؟ بلي خير
در صورت نياز به امكانات آزمايشگاهي لازم است نوع آزمايشگاه، تجهيزات، مواد و وسايل مورد نياز در اين قسمت مشخص گردد.
زمان بندي انجام تحقيق:
الف- تاريخ شروع:…………….. ب- مدت زمان انجام تحقيق:……………………..ج- تاريخ اتمام:…………………..
تذكر: لازم است كليه فعاليت‏ها و مراحل اجرايي تحقيق (شامل زمان ارائه گزارشات دوره‏اي) و مدت زمان مورد نياز براي هر يك، به تفكيك پيش‏بيني و در جدول مربوطه درج گرديده و در هنگام انجام عملي تحقيق، حتي‏الامكان رعايت گردد.
فهرست منابع و مآخذ (فارسی و غیر فارسی) مورد استفاده در پایان نامه به شرح زیر:
سید محمد حسن موسوی بجنوردی، القواعد الفقیه، ج 5،
سید مصطفی محقق داماد، قواعد فقهی، ج 2
محمدبن جمال الدین مکی عاملی (شهید اول)، اللمعة الدمشقیه.
ترمینولوژی حقوق،شماره 10416،ج 4،دکتر محمد جعفر جعفری لنگرودی
دانشنامه حقوقی.دکتر محمد جعفر جعفری لنگرودی
ناصر،کاتوزیان قانون مدنی در نظم حقوقی کنونی ،نشر میزان.
ناصر کاتوزيان، حقوق مدني، نظرية عمومي تعهدات، ش378.
شامبیاتی، دکتر هوشنگ، حقوق جزای عمومی، جلد دوم، انتشارات ژوبین، چاپ نهم 1378
عمید، حسن، فرهنگ عمید، انتشارات امیر کبیر سال 1357
کاتوزیان، دکتر ناصر، الزام های خارج از قرارداد، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ هفتم 1386
ميرمحمدصادقي، حسين، مروري بر حقوق قراردادها در انگلستان (ترجمه)، چ اول، نشر حقوق‌دان، تهران 1377.
كاتوزيان، دكتر ناصر، نظريه عمومي تعهدات، چ اول، نشر يلدا، تهران 1374.
آيت الله روح الله امام خميني (ره)، كتاب البيع، ج ۱، چاپ سوم، چاپ اسماعيليان، قم، ص ۵۸؛ سيدحسن بجنوردي، القواعد الفقهيه، جلد ۳، چاپ دوم، چاپ مكتب صدر، ۱۳۵۲، تهران.

فایل : 16 صفحه

فرمت : Word

37900 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط