بررسی اپید میولوژیک ترس و اضطراب در نوجوانان شهرستان اردبیل

بررسی اپید میولوژیک ترس و اضطراب در نوجوانان شهرستان اردبیل

بررسی اپیدمیولوژیک ترس و اضطراب در نوجوانان شهرستان اردبیل
مقدمه
بهداشت روان یک زمینه تخصصی در محدوده ی روان پزشکی است و هدف آن ایجاد سلامت روانی به وسیله پیشگیری از ابتلاء به بیماری روانی، کنترل عوامل موثر در بروز بیماری های روانی، تشخیص زودرس بیماری های روانی، پیشگیری از عوامل ناشی از برگشت بیماری های روانی و ایجاد محیط سالم برای برقراری روابط صحیح انسانی است برای بهزیستی، رفاه اجتماعی و سازش منطقی با پیامدهای زندگی.
بهداشت روانی ، روان پزشکی پیش گیر ، بهداشت روانی اجتماعی و یا روان پزشکی اجتماعی به کلیه روشهایی اطلاق می شود که برای جلوگیری از ابتلاء به درمان بیماری های روانی و توان بخشی بیماری های روانی به کار می رود.
اضطراب عبارت است از یک احساس منتشر نا خوشایند و مهم و دلواپسی با منشاّ ناشناخته که به فرد دست می دهد و شامل عدم اطمینان ، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژی است. وقوع مجدد موقعیت هایی که قبلاِّ استرس زا بوده اند یا طی آنها به فرد آسیب رسیده است باعث اضطراب در افراد می شود همه انسانها در زندگی دچار اضطراب می شوند. ولی اضطراب مزمن و شدید غیرعادی و مشکل ساز است. تحقیقات و بررسی ها نشان می دهند که اضطراب در خانم ها ، طبقات کم درآمد و افراد میانسال و سال خورده بیشتر دیده می شود.
هیلگارد اضطراب را اینگونه تعریف می کند: حالت نگرانی و دلشوره که با ترس پیوند دارد و پر اضطراب را چنین تعریف می کند: اضطراب معمولاِّّّّّّّّّّّّ به یک حالت هیجانی ناخوشایند و مهم اطلاق می شود که با پریشانی ، هراس ، تشویش همراه است.
بیان مسئله
اضطراب در دنیای مدرن و پیشرفته ی امروزی ئاژه جدید و ناشناخته ای نیست اکثریت افراد آگاهی هایی جزیی در مورد واژه ی اضطراب دارند و دردسرهای زندگی ماشینی و مدرن روز به روز به این مشکلات دامن می رند. با یک مقایسه سطحی متوجه می شویم هر اندازه ساختارهای اجتماعی از هم گسسته می شود و روابط عاطفی بین انسان ها سردتر می شود به همان اندازه سلامت روانی افراد جامعه به خطر می افتد و این مخاطرات شکل حادتر اضطراب را بوجود می آورد.
اثبات این نکته که تشدید اضطراب و افسردگی می تواند آسیب های جدی به سلامت جسمی افراد وارد نماید جواب بسیاری از معادلات مجهول علم پزشکی و البته به روان پزشکی را به دست می دهد.
در حقیقت انسان محور توسعه است و سلامت انسان راز و رمز توسعه به حساب می آید برای بسیاری از متخصصان سلامت ، سلامت روان ، در حوزه های بسیار مورد توجه است (کیت تودور) از نگاهی دیگر ارزشی تامینی و ++و ارتقاء سلامت روان چنان است که در سوره مبارکه مائده آمده است «هر کسی نفسی را به زندگی برگرداند مثل آن است که به همه آدمیان حیات بخشیده است» این نکته قابل تامل است که در نگاه دینی حیات فقط حیات جسمی نیست و آن چیزی که گمان می رود در کلمه حیات آیه شریفه مستتر می باشد نگاه روحی و جسمی توأمان است. حال با نگاهی به مطالب فوق اهمیت سلامت روان و تاثیر اضطراب در به مخاطره انداختن این مهم : جایگاه تحقیقات بسیاری با اهمیت به نظر می آید.
ترس مرضی از شایع ترین اختلالات روانی است که بخش قابل توجهی از کسانی که به مراکز درمانی مراجعه می کنند از وجود حالت ترس مرضی شکایت دارند. این اختلال در میان دختران بیش از پسران است. واکنش ترس مرضی به تنهایی کمتر قابل ملاحظه بوده و عموماً با اضطراب و سایر علائم نوروتیک همراه است. به همین جهت درمان نیز تا حدی با مشکل مواجه می‌گردد. درمان ترس مرضی در کودکان و نوجوانان بسیار
ساده و آسان انجام می‌پذیرد در حالی که در بزرگسالان درمان مشکل‌تر صورت می‌گیرد.
ترس مرضی قبل از هر چیز باید میان ترس مرضی و ترس طبیعی تمایز قائل شد. به طور کلی در ترس طبیعی ترس ناشی از یک منبع واقعاً ترسناک و وحشت زا بوده و ترس یک واکنش طبیعی و عادی تلقی می‌شود. بدیهی است که این امر محصول نیروی صیانت ذات در افراد می‌باشد که برای حفظ ذات خویش چنین واکنشی را در موقعیت‌های خطرناک از خود نشان می‌دهند. آنچه در ترس طبیعی مورد توجه است اینکه فرد نسبت به عامل ترس آگاهی داشته و به عبارتی در ترس طبیعی ادراک ترس با موضوع آن انطباق دارد. به عنوان مثال اگر فردی در بیابان با یک حیوان درنده روبرو شود،ترس طبیعی بر او چیره می‌شود. در ترس مرضی فرد از شی یا موقعیتی می‌ترسد که نسبت به عدم ترسناک بودن آن آگاهی دارد. لکن واکنش ترس برای فرد در این موقعیت اجتناب ناپذیر است مانند ترس از مکانهای باز یا ترس از اجتماع انسانی. در اینجا واکنش ترس نوعی واکنش دفاعی است که بیمار تلاش می‌نماید تا اضطراب خود را با جابجایی ترس از یک موقعیت یا فرد یا فکر ویژه به یک موقعیت یا فرد و فکر دیگر که با اولی ارتباط کم دارد کم نماید. احساس وحشت شدید آگاهانه از یک موقعیت ویژه در واقع از یک منبع دیگر سرچشمه گرفته منبعی که بیمار نسبت به آن فاقد آگاهی است.تحقیقی که ما با توجه به گفته ها بدان رسیدیم (بررسی اپیدمیولوژیک اضطراب و ترس(فوبی)در بین نوجوانان شهر اردبیل) می باشد.
اهمیت و ضرورت تحقیق
موضوع سلامتی از بدو پیدایش بشر و در قرون اعصار متمادی مطرح بوده است. اما هرگاه از آن سخنی به میان آمده عموما بعد جسمی آن مد نظر قرار گرفته و کمتر به سایر ابعاد سلامتی بخصوص بعد روانی آن توجه شده است. سازمان جهانی بهداشت (1990) ضمن توجه دادن مسئولین کشورها در راستای تامین سلامت جسمانی روانی و اجتماعی افراد جامعه همواره به این نکته تاکید دارد که هیچ یک از این سه بعد به دیری
برتری ندارد طبق گزارشات سازمان جهانی بهداشت در طول دو دهه آینده شاهد تغییرات عمده ای در زمینه اپیدمیولوژی ها و نیازهای بهداشتی افراد است به گونه ای که بیماری های غیر واگیردار همچون روانی، بسرعت جایگزین بیماریهای عفونی و واگیردار گردیده و در مورد عوامل ایجاد کننده ناتوانی و مرگهای زودرس قرار می گیرند.
طبق برآوردهای این سازمان ، میزان شیوع اختلالات روانی در کشورهای در حال توسعه رو به افزایش است این افزایش را تا حدودی زیاد می توان وابسته به رشد روز افزون جمعیت، تغییرات سریع اجتماعی همچون شهرنشینی، فروپاشی خانواده های گسترده، مشکلات اقتصادی و کمرنگ شدن مسائل دینی و معنوی دانست (گنجی و همکاران 1387).
طبق نظر کارشناسان سازمان جهانی بهداشت بیش از 1500 میلیون از جمعیت جهان از اختلالات عصبی و روانی اجتماعی رنج می برند (حسینی 130) و نزدیک به 20 درصد از کل مراجعان مراکز بهداشت عمومی در جهان را تشکیل می دهند (سارتور پوس به نقل از یعقوبی 1374) پیچیدگی عصر حاضر باعث شده انسان به طور مداوم در برابر ناملایمات از خود ناسازگاری نشان دهد و اضطراب یکی از سایع ترین اختلالاتی است که در مقابل ناسازگاری ها بروز می کند (گنجی و همکاران 1387).
تمام مباحثی که در قبل مطرح کردیم و نگاهی به کارکرد سلامت روان که در واقع زمینه رشد مهارتهای فکری و ارتباطی را فراهم می کند و باعث رشد عاطفی و انعطاف پذیری و عزت نفس آدمی می شود و عملکرد موفقیت آمیز کارکردهای ذهنی در نتیجه انجام فعالیتهای سازنده، داشتن روابط مناسب با دیگران ، توانایی سازگاری با تغییرات و رویارویی موثر با حوادث ناگوار زندگی هم از پیامدهای داشتن سلامت روانی محسوب می شود از یک سو و از سوی دیگر تاثیر اضطراب منفی به عنوان یکی از عوامل موثر بر سلامت روانی و دقت در این مبحث که در جامعه ما به کراهت جملاتی در این موضوع مطرح می شود که دانشجویان از اضطرابهای گوناگونی بهره مندند و در
سلامتی روانی آنها خدشه ای مشاهده می شود، ضرورت و اهمیت تحقیقی با عنوان ما را بیشتر نمایان می کند.
ما امیدواریم این تحقیق اطلاعاتی را در مورد اضطراب و ترس در اختیار جامعه علمی قرار دهد تا بتواند راهبرد ها و راهکارهایی را برای افزایش سلامت روانی و کاهش ترس و اضطراب در بین نوجوانان شهر اردبیل ارائه نماید .
اهداف تحقیق »
هدف کلی :
بررسی اپیدمیولوژیک ترس و اضطراب در بین نوجوانان شهر اردبیل
هدف جزئی:
بررسی میزان اضطراب و ترس در بین دختران و پسران
بررسی میزان اضراب و ترس نوجوانان با سنین مختلف
بررسی میزان ترس و اضطراب با پیشرفت تحصیلی نوجوانان
فرضیه های تحقیق
میزان ترس و اضطراب در بین دختران و پسران متفاوت است
نوجوانان دارای سنین بالاتر ترس و اضطراب بالاتری تجربه میکنند
نوجوانانی که ترس و اضطراب بالاتری دارند پیشرفت تحصیلی کمتری خواهند داشت
تعاریف متغیر ها
اضطراب
یک احساس منتشره بسیار ناخوشایند و دلواپسی مبهم است که با یک یا چند شاخص جسمی (طپش قلب، تعریق، سردرد، احساس رفع ادرار، کزکز شدن اندامها، اشکال در

فایل : 43 صفحه

فرمت : Word

35500 تومان – خرید
محصول مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.

مقالات مرتبط