مقاله فارسی فريمان

مقاله فارسی فريمان

فریمان
فریمان به فاصله 75 کیلومتری از شهر مشهد واقع شده است. این شهرستان با 3325 کیلومتر مربع وسعت از شمال و شمال غربی با مشهد، از شرق با تربت جام و از جنوب با تربت حیدریه هم مرز است. ارتفاع آن از سطح دریا 1405 متر می باشد و دارای دو بخش مرکزی و قلندرآباد است. این شهرستان 5 دهستان با نام های فریمان، سنگ بست، بالابند و قلندرآباد و مجموعا دارای 177 آبادی دارای سکته است. دو رشته کوه در اطراف فریمان قرار دارد که بلندترین آنها کوه کیلاق با 2942 متر ارتفاع می باشد و کوه بی بی غیب با ارتفاع 2881 متر، قطار النگ 2605 متر و کوه دال با ارتفاع 2219 متر در زمره بلندترین قلل این شهرستان به شمار می آیند. در این منطقه رودخانه های فریمان سنگ بست، قلندرآباد، کلاته منار و براشک جریان دارند و پوشش گیاهی آن متشکل است از درختان ارس، پسته و گونه های گون، درمنه، قیاق گل بنفشه و … . در مجموعه حیات وحش شهرستان فریمان حیواناتی همچون قوچ، آهوکل، خرگوش و پرندگانی نظیر کبک و تیهو زندگی می کنند که این خود از آب و هوای مساعد این منطقه حکایت می کند.
GEOGRAPHICAL POSITION OF FARIMAN
Fariman is located 75km far from Mashad with geographic coordinates of 35-42 north and 59-5 1 east. Fariman is Neyshbour of Mashad from north and north-west, Neyshbour of Torbat-e- Jaam from east and from south have same border with Torbat-e- Heydarieh. Its height from sea is 1405m and it’s divided to two parts including central part and Ghalandar Abad. This township has 5 rural districts including Farian, SangBast, SefidSang, Ghalandar Abad, BalaBand and totally it has 177 villages with residents. Two mountains are surrounding Fariman which the highest one is Keylagh (with 2942 m height) Bibi Gheib (2881 m), Ghataar Alang (2605 m), Daal(2219 m) are considered as high mountains. Fariman, Sangbast, Ghalandar Abad, Kalateh Manaar and berashk rivers are flowing in this region. In the animal complex of Fariman there are animals such as Ram, rapid, birds such as partridge that shows the suitable climate of this region.
پیشینه‌ی تاریخی
شهر فریمان یکی از قدیمی ترین زیستگاههای خراسان بوده بطوریکه مصداق آن تپه ها و محوطه
های تاریخی است که هزاره چهارم قبل از میلاد مسیح تا اواخر دوره اسلامی در این شهرستان وجود دارد. فریمان در گذشته همواره از وقایع تاریخی نیشابور متاثر بوده به زعمی که این منطقه اسفنج یا اشبند نامیده شده است که از مضافات نیشابور کهن بوده است. مرکز آن فرهاد گرد یا فرهاد بود که اکنون در 15 کیلومتری غرب شهر فریمان قرار دارد. همچنین کاروانسرای فریمان در راه یکی از انشعابات جاده ابریشم که سنگ بست را به هرات اتصال می داد قرار داشت. سنگ بست به سبب موقعیت ممتازش بر کنار جاده ابریشم و قرار گرفتن در تقاطع راههای پنچ گانه: مرو، هرات، قهستان نیشابور و توس بسیار مورد توجه بوده و با اهمیت بود. این اهمیت چنان زیاد بود که ارسلان جاذب سپه دار توس در دوره غزنوی در این مکان کاروانسرای بزرگی ساخت و آخر الامر در جوار همان عمارت به خاک سپرده شد. در حال حاضر آثار تاریخی- سیاحتی فراوانی در این شهرستان به جای مانده است که بطور احتمالی به ذکر آنها می پردازیم.
HISTORICAL BACKGROUND
Fariman was one of the oldest towns of Khorasan. Hills and historical buildings which have been existed from 4000 years B.C until ends of Islamic period, shows this antiquity.
This area war called Eshband or Esfanj, because it was affected a lot by Neishabour’s events.
Its centre was Farhadgerd or Dehfarhad which is now located 15 km far from Fariman.
Also fariman caravansary was located on Silk road which linked SangBast to Harat.
Nowadays, there are lots of historical-tourism attraction in Fariman.
بند تاریخی فریمان
یکی از جاذبه های گردشگری و آثار تاریخی سیاحتی خراسان بند فریمان است که فریمان را به قطب گردشگری شرق خراسان مبدل ساخته است. سد (بندر) در 10 کیلومتری شهر فریمان واقع است و بنای اولیه آن به عصر مغول و به روایتی به دوران صفوی باز می گردد. این سد یک بار در زمان عین الدوله مرمت و سپس در زمان پهلوی و اخیرا هم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ارتفاع
آن افزایش داده شده است. این سد دستخوش حوادث طبیعی زیادی بوده است گویا سطح اولیه بستر آن آجر فرش بوده که در اثر رسوب و گل و لای زیادی پوشیده است ارتفاع کنونی این 20 متر می باشد و دارای و دارای پشت بندهای آجری بسیاری مستحکمی است.
FARIMAN’S HISTORICAL DAM
One of the tourism attraction and historical places in Khorasan is Fariman’s darn that made the Fanman one of the tourism pole of east of Khorasan. The darn is located 10 km far from Fariman and its first construction relates to Moghol age or maybe Safavi age. This dam has been reconstructed once in Eynoddoleh’s period, and then its height has been increased in Pahiavi’s era and also alter Islamic revolution. This darn has been changed a lot by natural disasters. It seems that its first surface was brick pavements which were covered by lots of sediment and mud. Its present height is 20 m and it has very strong brick-made’s braces.
مقبره ارسلان جاذب و میل ایاز
این مقبره مربوط به ارسلان جاذب والی سپهسالارتوس و یکی از دو سردار سلطان محمود غزنوی است که در مدخل جنوبی دشت توس در محل سنگ بست رباطی بنا نهاده و گورخود را نیز در میان آن رباط ساخت و در سالهای 419 ه.ق تا 420 ه.ق وفات یافت و در همان مکان به خاک سپرده شد این بنا از بناهای ارزشمند قرون اولیه اسلام در خراسان است که به صورت چهار طاقی تبدیل به هشت ضلعی گریده و سپس گند آجری زیبایی از نوع یک پوش بر فراز آن قرار گرفته است فضای داخلی آن با رنگهای مختلف و نقوش هندسی کتیبه کوفی و گچبری زینت یافته است و گوشواره ای مشبک پاکار گنبد و آجر چینی خفته و راسته بنا و خط کوفی معلقی زیر گبند و تکرار کلمه محمود در آن از ویژگی های این بنا است.
ARSALAN JAZEB AND MILAYAZ’S SHRINE
This shrine is related to Arsalan Jazeb Vali and Sepalisalar Toos, one of Sultan Mahmud Ghaznavi’s sirdar. He made a caravansary in south entrance of Toos desert and made his tomb there. This building is a valuable building of first centuries of
Islam in Khorasan, which has a octagonal penthouse that a beautiful dome is located at its top.
رباط تاریخی فریمان
بنای اصلی این کاروانسرا مربوط به دوره صفویه است این کاروانسرا از جمله کاروانسراهایی با پلان مربع است که دارای قوسها، درگاهی ایوان ورودی و سایر ویژگیهای خاص است. احتمالا این بنا در دوره های بعدی هم مورد مرمت و بازپیرایی قرار گرفته است. قسمتهای داخلی این بنا شامل حجره ها، اصطبل، هشتی ورودی و حیاط مرکزی است و نمای بیرونی آن دارای چهار برج می باشد. این رباط در محدوده شهر فریمان قرار دارد.
رباط سنگ بست
به فاصله کمی از مقبره ارسان جاذب میلی منسوب به ایاز است که در متون تاریخی از وی به عنوان مقرب دربار سلطان محمود غزنوی یاد شده است. بنای آجری میل ایاز بر ری صفحه ای چهار ضلعی ایجاد شده که ضخامت تحتانی آن 55 متر و قطر بالای آن 25 متر و در ساختار داخلی آن 101 پله تعبیه شده است نمای بیرونی میل یاز با آجر کاری مضاعف پوشش یافته است. بخش فوقانی
میل با کتیبه آجری به خط کوفی معقلی آراسته شده است. این بنا را حمدا… مستوفی به امیر علی شیر نوایی نسبت داده که بر روی ویرانه های بنایی از ارسلان جاذب و الی توس و در دوره غزنوی ساخته شده است. رباط سنگ بست با نقشه مستطیل دارای برجهای دیده بانی و نگهبانی در ساختار این بنا می باشد. نیم برجهایی جهت تقویت دیوارهای اصلی و مرتفع آن وجود دارد سر در ورودی این بنا شباهتی بسیار با کاروانسرای مهیار در اصفهان دارد. فضای داخلی رباط در حیاط مرکزی مشتمل بر حجره ها و اتاقهای ویژه اقامت کاروانیان و اصطبل می باشد.

فایل : 9 صفحه

فرمت : Word

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات زیر را حتما بخوانید ...

مقالات زیر را حتما ببینید ...