مقاله دانه ذرت جهت تغذيه دام , طيور و آبزيان
مقاله دانه ذرت جهت تغذيه دام , طيور و آبزيان
– مقدمه
دانه ذرت يكي از انواع دانههاي غلات است كه به واسطه فراواني نشاسته در آن ارزش غذايي نسبتا زيادي دارد و از اين رو در جيره خوراكي دام و طيور و آبزيان به عنوان ماده اوليه انرژيزا به مقدار زياد مورد استفاده قرار ميگيرد . ذرت علاوه بر نشاسته داراي مواد مغذي ديگري مانند مواد پروتئيني , چربي , ويتامين و املاح نيز ميباشد .
1 – هدف
هدف از تدوين اين استاندارد , تعيين ويژگيها , درجه بندي , بسته بندي , نشانه گذاري , نمونه برداري , روشهاي آزمون و انبارداري دانه ذرت جهت تغذيه دام و طيور و آبزيان ميباشد .
2 – دامنه كاربرد
اين استاندارد در مورد دانه ذرت كه براي تغذيه دام , طيور و آبزيان مصرف ميشود , كاربرد دارد .
3 – تعريف
دانه ذرت از گياه Zea. Mäis از خانواده غلات (Graminea) بوده و داراي ارقام مختلفي است كه مهمترين آنها به شرح زير ميباشد :
3 – 1 – ذرت دندان اسبي (Zea. Mäis indentata) كه Dent Corn نيز ناميده ميشود .
3 – 2 – ذرت آردي ( نرم ) (Zea. Mäis amylacia) كه Flour Corn نيز ناميده ميشود .
3 – 3 – ذرت مومي (Zea. Mäis Ceratina) كه رقمي از ذرت دندان اسبي است و Waxy corn نيز ناميده ميشود .
3 – 4 – ذرت خشن (Zea. Mäis indurata) كه Flint Corn نيز ناميده ميشود .
3 – 5 – ذرت شيرين (Zea. Mäis Sacchrata) كه Sweet Corn نيز ناميده ميشود .
3 – 6 – ذرت آجيلي (Zea. Mäis Everata) كه Pop Corn نيز ناميده ميشود .
4 – واژهها و اصطلاحات
4 – 1 – دانههاي انواع ديگر ذرت :
دانههاي انواع يا ارقام ديگر ذرت به دانه هايي گفته ميشود كه از لحاظ نوع و رقم غير از ذرت مورد نظر باشد .
4 – 2 – دانههاي ساير غلات :
به دانه هايي از قبيل گندم , جو , يولاف ( جودوسر )، ارزن , چاودار , برنج , ذرت خوشهاي و غيره گفته ميشود .
4 – 3 – بذر علفهاي هرز :
بذر علفهاي هرز , بذرهاي مختلفي هستند كه در مزارع يافت ميشوند و ممكن است با ذرت مخلوط گردند .
4 – 4 – مواد خارجي :
به هر گونه موادي غير از ذرت اطلاق ميشود مانند خاك , خاشاك , كلش , شن , تكههاي فلزات , فضله پرندگان و جوندگان , حشرات و بقايا و اندامهاي بدن آنها و نظاير آن .
4 – 5 – آفات :
عبارتست از كليه عوامل زنده كه در صحرا , جنگل , مزارع و باغات به طور مستقيم يا غير مستقيم به محصول صدمه زده و موجب كاهش ارزش كمي و كيفي ذرت ميگردد .
اين آفات عبارتند از حشرات , كنهها , قارچها , باكتريها و غيره در هر يك از مراحل رشد است كه از ذرت تغذيه نموده و يا روي آن رشد و نمو ميكنند .
4 – 6 – آفت زدگي :
عبارت است از آثار ناشي از عمل آفات كه با چشم مسلح يا غير مسلح , بر روي دانه ذرت قابل رؤيت ميباشد . اين آثار به صورت حفرههاي محل تغذيه حشرات و كنهها , قارچها , كپكها , فضولات و پوسته لارو بوده كه با پوكي و كم وزني و تغيير وضع ظاهري دانه قابل تشخيص ميباشد .
4 – 7 – شكستگي :
حالتي است كه در اثر ضربه , فشار , كوبيدن و جدا كردن دانههاي ذرت از چوب بلال ( ذرت ) به صورت تركيدگي و خردشدن نمودار ميشود .
4 – 8 – رطوبت اضافي :
ميزان آب موجود در دانه ذرت است كه با جدا كردن آن تغييري در ماهيت و كيفيت ذرت پيدا نشود .
4 – 9 – وزن حجمي ( وزن مخصوص) :
وزن حجم معيني از ذرت بر حسب هكتوليتر است .
4 – 10 – دانههاي صدمه ديده در اثر حرارت :
شامل دانه هايي است كه در اثر حرارت دستگاه خشك كن تغيير رنگ و ماهيت دادهاند .
4 – 11 – دانههاي صدمه ديده در اثر اتواكسيداسيون :
به دانه هايي اطلاق ميشود كه به نحوي از هنگام برداشت تا مصرف در نتيجه خود سوزي صدمه ديده و تغييرات رنگ و ماهيت داده باشد .
4 – 12 – مانده سموم :
عبارت است از ميزان باقيمانده سمومي كه پس از عمليات مبارزه با آفات صحرائي و انبارداري در دانه ذرت باقي مانده باشد .
5 – ويژگيها
5 – 1 – ويژگيهاي فيزيكي :
5 – 1 – 1 – رنگ :
دانه ذرت بر حسب گونه 1 و ارقام 2 مختلف بوده و داراي رنگهاي زرد , سفيد , قرمز و بنفش ميباشد كه دانه زرد آن مصرف بيشتري داشته و سرشار از كارتنوئيد 3 و گزانتوفيلها 4 است كه پيش ساز ويتامين A بوده و رنگ زرد مطلوبي را در پوست طيور و زرده تخم مرغ بوجود ميآورد .
5 – 1 – 2 – بو :
دانه ذرت بايد داراي بوي طبيعي مخصوص به خود باشد .
5 – 1 – 3 – وزن حجمي :
اندازه دانه ذرت بستگي به گونه و رقم آن دارد ولي به طور كلي وزن حجمي بر حسب درجه نبايد از 60 كيلو گرم در هكتوليتر كمتر باشد .
5 – 1 – 4 – دانههاي سالم ( درسته) :
دانه ذرت بايد درسته باشد به طوري كه ميزان دانههاي شكسته در نمونه از حد مندرج در جدول درجه بندي بند 7 تجاوز نكند .
5 – 1 – 5 – خلوص :
در يك محموله ذرت دانهها بايد حتي الامكان از يك رقم باشد به طوري كه ميزان دانههاي ساير انواع ديگر غلات , بذر علفهاي هرز , مواد خارجي و دانههاي آفت زده بيش از حد مجاز مندرج در بندهاي 6 و 7 اين استاندارد نباشد . ميزان مجاز مانده سموم در مواد غذايي حد مجاز باقيمانده سموم نبايد از حدي كه آفات و بيماريهاي گياهي تعيين ميكند , بيشتر باشد .
مقاله دانه ذرت جهت تغذيه دام , طيور و آبزيان
- کاربر گرامی، در این وب سایت تا حد امکان سعی کرده ایم تمام مقالات را با نام پدیدآورندگان آن منتشر کنیم، لذا خواهشمندیم در صورتی که به هر دلیلی تمایلی به انتشار مقاله خود در ارتیکل فارسی را ندارید با ما در تماس باشید تا در اسرع وقت نسبت به پیگیری موضوع اقدام کنیم.