مقاله قلب چگونه کار می‌کند

مقاله قلب چگونه کار می‌کند

قلب چگونه کار می‌کند
کارکرد اصلی قلب , تلمبه کردن خون قرمز و روشن که در بر گیرنده مقادیر
فراوانی اکسیژن و مواد غذایی است از راه سرخرگ‌های بزرگ به سرتاسر
بدن می‌‌باشد وقتی اکسیژن این خون بدست بافت‌ها برداشته شد,
سیاهرگها خون فاقد اکسیژن کافی را که به رنگ تیره‌تری در آمده است را
دوباره به قلب بر می‌‌گردانند .

مرحله نخست تپش

مرحله دوم تپش
قلب دارای دو قسمت می‌‌باشد که هر قسمت آن به گونه یک تلمبه جداگانه
عمل می‌کند. هر یک ازاین قسمت‌ها نیز به دو بخش تقسیم می‌شود.
بنابراین قلب رویهمرفته دارای چهار اتاقک می‌‌باشد. حفره‌های بالایی را که
اصطلاحاً دهلیز می‌‌نامند , به گونه جمع کننده خون ورودی به قلب عمل
می‌کنند و حفره‌های پایینی که به آنها “درون” گفته می‌شود , با انقباض
خود مایه می‌شوند که خون از قلب به بیرون تلمبه شود. قسمت راست
قلب , خون‌هایی را که از شاهرگ‌های تمام بدن می‌آید را گرفته و به سمت
شش‌ها تلمبه می‌کند تا اکسیژن شش‌ها بتوانند وارد این خون شوند.
قسمت چپ قلب , خونی را که از شش‌ها بیرون می‌شود را گرفته و سپس
آن را به تمام قسمت‌های بدن می‌‌فرستد تا نیازهای اکسیژن آنها را بر طرف
نماید . برای اینکه خون به همراه اندام‌ها و ماهیچه‌های بدن برسد , باید با
فشار فراوانی تلمبه گردد. شما وقتی یک سرخرگ‌تان بریده می‌شود ,
می‌‌بینید که خون باچه فشاری به بیرون فواره می‌‌زند. برای اینکه این تلمبه
زدن با قدرت کافی انجام شود , عضلات قلب باید خیلی نیرومند باشند و
هیچگاه همانند دیگر عضلات (برای نمونه ماهیچه‌های پاها) دچار خستگی
نگردند. بنابراین , عضلات قلب نیاز دارند که خودشان به خوبی خونرسانی
شوند و اکسیژن و مواد غذایی به اندازه کافی به آنها رسانده شود. این
خونرسانی خود عضلات قلب , بدست سرخرگ‌های تاجی و شاخه‌های آنها
صورت می‌‌پذیرد.
سرخرگ‌های تاجی
سرخرگهای تاجی (تاجی) از آئورت بیرون می‌‌آیند. آئورت , سرخرگ‌ اصلی
بدن می‌‌باشد که از درون چپ , خون را بیرون می‌‌شازند. سرخرگ‌های تاجی
از آغاز آئورت منشا گرفته و بنابراین نخستین سرخرگ‌هایی هستند که خون
در بر گیرنده اکسیژن بسیار را دریافت می‌‌دارند. دو سرخرگ‌ تاجی (چپ
وراست) کمابیش کوچک بوده و هر کدام تنها 3 یا 4 میلیمتر قطر دارند .
این سرخرگ‌های تاجی از روی سطح قلب عبور کرده و در پشت قلب به
یکدیگر متصل می‌شوند و کم وبیش یک راه دایره‌ای را ایجاد می‌کنند. وقتی
چنین الگویی از رگهای خونی قلب بدست پزشکان قدیم دیده شد , آنها فکر
کردند که این همانند تاج می‌‌باشد از این روی واژه لاتین “سرخرگ‌های
تاجی” (Coronary) را به آنها دادند که امروزه نیز از این واژه بهره گیری
می‌شود . از آنجایی که سرخرگ‌های تاجی قلب از اهمیت فراوانی برخوردار
هستند , پزشکان تمام شاخه‌ها و دگرگونی‌هایی که می‌تواند در کسان
گوناگون داشته باشد را شناسایی کرده‌اند. سرخرگ‌های تاجی چپ دارای
دو شاخه اصلی می‌‌باشد که به آنها اصطلاحا “نزولی قدامی” و “سرخرگ‌
چرخشی می‌گویند و این سرخرگ‌ها نیز به نوبه خود به شاخه‌های دیگری
نقسیم می‌شوند. این سرخرگ‌ها , مایه خونرسانی به قسمت بیشتر عضله
درون چپ می‌شوند. درون چپ دارای عضلات بیشتری در برابر درون راست
می‌‌باشد زیرا وظیفه آن , تلمبه کردن خون به تمام قسمت‌های بدن است.
سرخرگ‌های تاجی راست , بیشتر کوچک‌تر بوده و قسمت زیرین قلب و
درون راست را خونرسانی می‌کند. وظیفه درون راست تلمبه کردن خون به
شش‌ها می‌‌باشد . سرخرگ‌های تاجی دارای ساختمانی همانند تمام
سرخرگ‌های بدن هستند ولی تنها در یک چیز با آنها تفاوت دارند که تنها در
زمان میان ضربان‌های قلب که قلب در حالت آسوده (ریلکس) قرار دارد ,
خون دراین سرخرگ‌ها جریان می‌‌یابد. وقتی عضله قلب منقبض می‌شود ,
فشار آن به قدری بسیار می‌شود که اجازه عبور خون به عضله قلب را
نمی‌دهد , از این روی قلب دارای شبکه کارسازی از رگهای باریک خونی
است که مایه می‌شود تمام نیازهای غذایی و اکسیژن رسانی آن را به
خوبی انجام دهد. در بیماران تاجی قلب , سرخرگ‌های تاجی تنگ و باریک
می‌شوند و وعضلات قلب از رسیدن خون و اکسیژن به اندازه کافی محروم
می‌‌گردند (مانند هنگامی که که یک لوله آب به دلایل گوناگونی تنگ شود و
نتواند به خوبی آبرسانی کند). در حالت استراحت , می‌شود اشکالی برای
فرد ایجاد نشود , ولی هنگامیکه قلب ناچار باشد کار بیشتری انجام دهد و
برای نمونه شخص بخواهد چند پله را بالا برود , سرخرگ‌های تاجی نم
توانند بر پایه نیاز اکسیژن این عضلات , به آنها خون و اکسیژن برسانند و
برآیند اینکه شخص در هنگام بالا رفتن از پله‌ها دچار درد سینه (آنژین)
می‌گردد. مسدود شدن آن بدست یک لخته خون , به گونه کامل جلوی
خونرسانی اش گرفته شود , قسمتی از عضله قلب که دیگر خون به آن
نمی‌رسد , خواهد مرد.
بيماري رگهاي قلب(عروق كرونر ) ناشي از رسوب چربي بر ديوارهعروق قلب است كه با مسدود شدن كامل رگ ، درد و سكته قلبي بروز مي كند
.
روشهاي مناسب پيش گيري از بروز بيماري هاي قلبي :
1 ) پائين نگاه داشتن سطح فشار خون
2 ) دريافت رژيم غذايي كم چربي
3 ) كاهش وزن اضافي
4 ) ترك سيگار
طي تحقيقات اخير، مهمترين عامل بروز بيماري هاي قلبي،تغذيه نادرست اعلام شده است .
كساني كه يك بار دچار سكته هاي قلبي شده اند يا سابقه خانوادگي سكته دارند بايد
از مواد زير كه براي بروز بيماري هاي قلبي خطرزا است پرهيز كنند .

1 ) روغنهاي اشباع و كلسترول
روغنهاي اشباعشده ،خطر سازترين عامل براي بيماران قلبي و افراد در معرض خطر است.
اين روغنها : روغن جامد حيواني –  كره-روغن جامد نباتي و چربي هاي چسبيده به گوشت هستند كه تا حد امكان بايد كمتر مصرف شوند .
*پس خوردن گوشت قرمز فقط 3 بار در هفتهبراي افرادي که داراي  چربيخون هستند به ميزان كم،مجاز است .
*لبنيات خيلي كم چربي مصرف شود . ماست و شير 5/1 % چربي
*از خوردن سوسيس و كالباس ، شيريني هاي پر چربي و پر خامه ، سس ها و كباب هاي كوبيده كه پر از چربي است ، آبگوشت پر چربي ، كله پاچه و سيرابي پرهيز كنيد .
2 ) نمك
مصرف آن به 4-3 گرم در روز محدود شود . يعني شما مجاز هستيد 2 تا 3 قاشق مربا خوري نمكراروزانه به همراه غذا مصرف كنيد .
*نمك را سر سفره نياوريد
*از خوردن تنقلات شور مثل چيپس ، پفك ، خيار شور و شور سبزيجات خود داري كنيد .
3 ) كلسترول
در مواد غذايي حيواني موجود است و بيشترين ميزان آن به ترتيب در مغز گوسفند ، جگر مرغ ، كليه گوسفند،قلب ،‌اماء و احشاء و ميگو وجود دارد كه مصرف اين مواد غذايي بايد محدود باشد .
4 ) قندهاي ساده
مثل شكر ، قند و شيريني كمتر مصرف شود .
5 ) تخم مرغ
به 3 عدد در هفته محدود شود .
چه غذاهايي براي بيمار قلبي خوب است
سبزيجات و ميوه ها :کههم داراي ويتامين زياد و هم فيبر بالا هستند،چربي خون را كاهش مي دهند و  احتمال ابتلا به سرطان را پائين مي آورندضمنا به عبور غذا از دستگاه

دانلود باکس
مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات زیر را حتما بخوانید ...

مقالات زیر را حتما ببینید ...