مقاله فارسی فوتبال و تاریخچه آن

مقاله فارسی فوتبال و تاریخچه آن

فوتبال و تاریخچه آن
فوتبال در اصل بازی ساده ای است و به همین دلیل بسیاری از فرهنگ ها بر این باورند که این ورزش را ایجاد کرده اند.
فوتبال در اصل بازی ساده ای است و به همین دلیل بسیاری از فرهنگ ها بر این باورند که این ورزش را ایجاد کرده اند.
بسیاری از بازی ها و مسابقاتی که به صورت تیمی انجام می شود، با توپ همراه است و در آن درگیری و کشمکش وجود دارد. اینگونه بازی ها فراتر از یک فرهنگ خاص است و در کل جهان انتشار می یابد. برخی اجازه می دهند بازیکنان توپ را حمل و یا به آن ضربه بزنند، درحالی که برخی دیگر با خشونت تمام سعی در تصاحب توپ دارند. منشأ و مبدأ فوتبال در دنیای مدرن به انگلستان بازمی گردد. در این کشور هنگام تعطیلات مردان جوان از روستاهای رقیب مقابل یکدیگر به میدان می رفتند و سعی می کردند با حمل توپ، آن را به نقطه ای معین و یا گل برسانند.
این رقابت های ناهنجار که با شرکت هزاران بازیکن انجام می شد، هیچ قانون و مقرراتی نداشت و در نتیجه خسارات زیادی به روستاها و دارایی هایشان وارد می کرد و بازیکنان زیادی مصدوم و مجروح می شدند.به مرور زمان از سوی پسربچه های مدارس انگلستان توپ های جدیدی ساخته شد. هر مدرسه ای قانون و مقررات خاص خود را داشت. هنگامی که تیم ها مقابل یکدیگر بازی می کردند، باید مقررات مخصوص به آن بازی را رعایت می نمودند. در سال ۱۸۴۸ نمایندگانی از مدارس مختلف در کمبریج گرد هم آمدند تا قانون یکپارچه ای را تعریف کنند و چندین گردهمایی دیگر نیز تشکیل شد.
چنین نشست هایی در ۲ دهه بعد باعث پایه گذاری فوتبال در دنیای مدرن شد. پس از آن فوتبال تقسیم شد؛ برخی فوتبال خشن را می پسندیدند که در آن توپ حمل می شد و این در حالی بود که برخی دیگر طرفدار فوتبال امروزی بودند.این ۲ بخش سرانجام از هم جدا شدند.
گروهی که طرفدار رفتار خشن بودند، راگبی را تأسیس کردند. باشگاه های فوتبال، سازمانی تشکیل دادند که در آن قوانین جامع و یکپارچه وضع شود و نام آن را اتحادیه فوتبال گذاشتند. پس از چندی این رقابت به نام اتحادیه فوتبال شناخته شد. امروزه اکثر مردم جهان این ورزش را فوتبال می نامند و تنها آمریکایی ها آن را به نام Soccer می شناسند که این نیز برگرفته از بخشی از کلمه اتحادیه است.بازی از بریتانیا تا سراسر جهان گسترش پیدا کرد.
در اواخر قرن نوزدهم لیگ های فوتبال در اروپا، آفریقا، جنوب و شمال آمریکا تأسیس شد. در سال ۱۹۰۴ اتحادیه بین المللی فوتبال (فیفا) برای سازماندهی رقابت های جهانی تأسیس شد. در آن زمان مهمترین رقابت، المپیک بود اما فیفا سعی داشت رقابتی مجزا ایجاد کند. این انتظار تا سال ۱۹۳۰ ادامه داشت. پس از آن اروگوئه به عنوان میزبان حاضر شد هزینه تیم های شرکت کننده در مسابقات را بپردازد.
اروگوئه توانست در ورزشگاه مونته ویدئو، ۴ بر ۲ آرژانتین را شکست دهد و نخستین قهرمان جام جهانی لقب بگیرد و پس از آن رقابت ها محبوبیت بالایی کسب کرد. طبق برآوردها در جام جهانی ،۲۰۰۲ به طور متوسط ۳۱۴ میلیون نفر مسابقات را از طریق تلویزیون تماشا کردند. در دیدار نیمه نهایی که بین برزیل و انگلستان برگزار شد، تلویزیون گلوبو برزیل ۲/۹۴ درصد بازار را در اختیار داشت.
این به معنای آن بود که تقریباً همه برزیل شاهد بازی تیمشان از تلویزیون بودند.حتی کسی که کوچکترین اطلاعی از فوتبال نداشته باشد، نام «پله» را شنیده است. این بازیکن ارزنده برزیلی، فوتبال را از باشگاه سانتوز آغاز کرد. او نام خود را پیش از آنکه از باشگاه به دست آورد، از حضور موفقش در رقابت های بین المللی کسب کرد. اوج بازی های پله به سال ۱۹۷۰ باز می گردد. وی با درخشش در جام جهانی توانست برزیل را به مقام قهرمانی برساند. طبق نظر بسیاری، جام جهانی ۱۹۷۰ بهترین حضور برزیل در جام های جهانی بوده است.
پله پس از به ثمر رساندن ۹۶ گل در لیگ فوتبال آمریکای شمالی، به فوتبال خود خاتمه داد. وی در آخرین سال های دوران بازیگری خود در «نیویورک کاسموس» حضور داشت. مهارت و شهرت او به تنهایی سبب شد فوتبال در ایالات متحده آمریکا محبوب تر شود.
تاریخچه فوتبال در جهان و ایران
وقتی قرار است نگاه گذرایی به تاریخ فوتبال بیندازیم، نمی‌توانیم از ذکر برخی مطالب بدیهی صرفنظر کنیم وگرنه چه کسی نمی‌داند این همان بازی است که میان دو گروه ‪۱۱‬نفره در زمینی مستطیل شکل انجام می‌شود.
تاریخ نگاران پیشینه توپ بازی با پا را در هزاره سوم پیش از میلاد مسیح در چین سراغ دارند. در سده‌های میانه، بازی‌های مشابهی با توپ در اروپا رایج بوده و رقابت‌هایی نیز میان تیم‌های محلی در انگلیس، فرانسه و ایتالیا انجام می‌شده است.
در آن زمان‌ها اهالی یک روستا می‌کوشیدند توپی را از دست اهالی روستای دیگری بگیرند و به بیرون از منطقه آنان بیندازند، اما آنچه ما امروز به عنوان فوتبال می‌شناسیم، در میانه‌های سده نوزدهم میلادی در مدرسه‌های انگلیسی پدید آمده است.
توپ بازی در این کشور چنان رایج شده بود که دست اندرکاران این ورزش به فکر ایجاد قواعد مشخصی برای آن افتادند. در حالی که در شهر راگبی، پرتاب توپ با دست مجاز شناخته شد و رفته رفته بازی راگبی را به وجود آورد، در مدارس شهر کمبریج توپ بازی تنها با پا مرسوم بود.
در همین شهر بود که در سال ‪۱۸۴۸‬نخستین بار قاعده‌ها و روش بازی فوتبال، تدوین شد. قواعدی که تقریبا تا به امروز معتبر مانده‌اند: زمین بازی باید به طول ‪۱۱۰‬و عرض ‪۷۵‬متر باشد، درازای دروازه هفت متر و ‪۳۲‬سانتیمتر و بلندی آن دو متر و ‪۴۴‬سانتی‌متر باشد و حتی توپ بازی که آن هم باید دورش ‪۶۸‬تا ‪۷۰‬سانتیمتر و وزنش ‪۴۱۰‬تا ‪۴۵۰‬گرم باشد.
جالب است بدانیم که انگلیسی‌ها از روی مختصر شده همان “انجمن فوتبال” در شهر کمبریج (‪ (football association‬به این بازی “ساکر” (‪ (soccer‬می‌گویند.
جالب تر اینکه چون وقت فراغت شاگردان مدرسه‌های شبانه روزی در کمبریج یک ساعت و نیم بوده، این مدت زمان را هم برای بازی فوتبال در نظر گرفته‌شد.
دیری نپایید که بازی فوتبال به سرعت از انگلیس به کشورهای دیگر رسوخ کرد و با چنان استقبالی در سراسر جهان روبه‌رو شد که سازمان‌دهندگان از همان آغاز قرن بیستم به فکر برگذاری مسابقات بین‌المللی افتادند. برای نخستین بار این مسابقات در سطح جهانی در اروگوئه انجام شد و میزبان مسابقات برنده جام جهانی گردید. جام، به افتخار یکی از
مسوولان فدراسیون فوتبال فرانسه که در شناساندن و گسترش این بازی نقش حساسی داشت، “ژول ریمه” نام گرفت.
این جام طبق قانون برندگان جام جهانی در سال ‪۱۹۷۰‬برای همیشه به تصاحب کشور برزیل درآمد و از آن به بعد “جام جهانی” (‪ (world cup‬نامیده شد.
از همان سال ‪۱۹۳۰‬مسابقات جام جهانی، هر چهار سال یک بار در کشوری دیگر برگزار شده، به استثنای سال‌های ‪۱۹۴۲‬و ‪۱۹۴۶‬که همگان طی آنها درگیر جنگ جهانی دوم بودند. با این حساب، امسال هجدهمین دوره مسابقات جام جهانی است که در آلمان برگزار می‌شود.
حالا که صحبت از فوتبال است، باید یادآوری کنیم که این بازی و مسابقات در گذشته هم مثل امروز، تنها در تصرف مردان نبوده است. در آغاز سده بیستم در انگلیس، زنان هم به این بازی می‌پرداختند ولی در سال ‪۱۹۰۲‬بازی فوتبال برای زنان از طرف دولت ممنوع اعلام گردید. از دهه ‪۱۹۵۰‬فوتبال زنان در دانمارک، فرانسه، ایتالیا و آلمان رایج شد و فوتبالیست‌های زن آلمانی، از دهه ‪۱۹۹۰‬تاکنون درصدر قهرمانان جهان قرار دارند و چندین بار برنده جام قهرمانی اروپا شده‌اند.
▪ مسابقات جام جهانی فوتبال زنان از سال ‪۱۹۹۱‬هر چهار سال یک بار برگزار می‌شود.
شاید بتوان گفت که فوتبال به همراه پیدایش و خرید و فروش نفت در جنوب ایران به این کشور آمد. نخست انگلیسی‌ها فوتبال را در سال ‪۱۸۸۳‬میلادی به هند بردند و ‪۹‬سال بعد از آن، حتی مسابقاتی هم در آنجا برگزار شد که برنده آن به دریافت جام نایل می‌آمد.
انگلیسی‌هایی که نخست در شهر “مسجد سلیمان” چاه نفت زدند، فوتبال را برای تفریح، به افراد محلی یاد دادند و از قرار معلوم از سال ‪۱۹۰۸‬در جنوب ایران رایج کردند.
پس از جنگ جهانی اول، فوتبال در مدارس خارجی از جمله کالج آمریکایی ها بازی می‌شد و همین بازی‌ها بود که رفته رفته به ترتیب مسابقاتی میان اعضای سفارتخانه‌های خارجی انجامید.
▪ در سال ‪۱۹۱۹‬میلادی (‪ ۱۲۹۷‬شمسی) نخستین تیم فوتبال ایرانی در تهران تشکیل شد.
اولین فوتبالیست ایرانی که توانست به تیم‌های فوتبال خارج از کشور راه یابد، “حسین صدقیانی” بود که در تیم‌های فنرباغچه ترکیه و راپید وین اتریش عضویت داشت، تیم‌هایی که هنوز هم نامدار و با اعتبار هستند.
صدقیانی کسی بود که فوتبال از نوع امروزی آن را به ایران آورد و به جوانان آن روزها آموزش داد.
پس از تشکیل تیم‌های باشگاهی در تهران و شهرهای بزرگ دیگر، سرانجام در شهریور ‪۱۳۲۰‬شمسی تیم ملی ایران در تهران تشکیل شد و نخستین بازی خود را در کابل در برابر تیم افغانستان انجام داد که بدون گل با نتیجه مساوی پایان یافت. از آنجا که پیش شرط شرکت در بازی‌های المپیک ‪۱۹۴۸‬لندن، داشتن سه فدراسیون ورزشی در هر کشور داوطلب بود، ایرانیان که در رشته‌های کشتی و وزنه‌برداری می‌خواستند گروه‌هایی بفرستند، تشویق شدند که برای سرپرستی و هماهنگی بازی‌های فوتبال، در سال ‪۱۳۲۵‬شمسی فدراسیون فوتبال کشور را پایه گذاری کنند.
‪۱۲‬اسفند همان سال، فدراسیون فوتبال که تا آن زمان به سرپرستی انجمن ملی تربیت بدنی اداره می‌شد، تشکیل گردید و در طول تاریخ ‪۷۶‬ساله پیکارهای جام جهانی فوتبال، تیم ملی ایران تاکنون سه بار به این رقابتها راه یافته است.
در سال‌های ‪۱۹۷۸‬و ‪۱۹۹۸‬که مسابقات جام جهانی به ترتیب در آرژانتین و فرانسه برگزار شد، تیم ایران تنها در دیدارهای مرحله مقدماتی حضور داشت و از پیروزی‌های دلخواه به دور ماند.
تنها مسابقه‌های جالب و حساسی که در سال ‪۱۹۹۸‬انجام شد، یکی اولین مسابقه فوتبال میان تیم‌های ملی آلمان و ایران بود که با شکست ایران با نتیجه دو بر صفر پایان یافت. اما پیکار بعدی که میان تیم‌های ایران و آمریکا برگزار شد که به پیروزی ایران با نتیجه دو بر یک انجامید.
اگر ضرب‌المثل قدیمی تا سه نشه بازی نشه، مصداق داشته باشد، این بار بعید نیست که تیم ملی ایران از موانع پرتغال و آنگولا بگذرد و به دور یک هشتم نهایی راه یابد.
تاریخچه فوتبال از نگاه پله
فوتبال در دنیا مقابل چشمان مثل جرقه می ماند . در هر جای دنیا این واژه انگلیسی در زبان های بین المللی به سادگی رسوخ کرده .
فوتبال در دنیا مقابل چشمان مثل جرقه می ماند . در هر جای دنیا این واژه انگلیسی در زبان های بین المللی به سادگی رسوخ کرده . برای این امر دلیل خوبی است چرا که فوتبال مدرن به وسیله انگلیسی ها اختراع شد . ولی وقتی در آمریکا گفته می شود فوتبال؛ آمریکایی ها فوتبال خشونت بار آمریکایی را استنباط می کنند . به هر جهت این لغت باعث
اشتباه در درک معنای واقعی آن میان آمریکایی ها شده است . (در زبان آمریکایی فوتبال معمول را ساکر SOCCER می نامند . )
● در تاریخ ریشه های این ورزش بدین گونه بوده است :
سربازان چینی در حدود ۲۰۰۰ سال پیش ورزشی می کردند که آنرا تسوچو (TSUCHU) می نامیدند . تسو یعنی ضربه زدن با پا و چو یعنی توپ یا هر شی گوی مانند .
در روز تولد امپراتور در مقابل کاخ امپراتوری دو تیم در زمین مسابقه ای که گلی به ارتفاع ۹۰ سانتی متر داشت بازی می کردند که بازیکنان برای سرگرمی امپراتور و دوستان و مهمانانش به بازی می پرداختند . یکی از امپراتوران به حدی این بازی را دوست داشت که یکی از اعضای شورای قضایی وقتی از بازی انتقاد کرد دستور داد سر از تنش جدا کنند .
۶۰۰ سال بعد هم ژاپنی ها یک ورزشی شبیه به فوتبال داشتند که آنرا کماری (KEMARI) می نامیدند . البته بازی کماری تدافعی تر از تسوچو بوده است .
حتی قبل از چینی ها ، یونانی ها ورزشی اختراع کرده بودند که آنرا هارپاستون (HARPASTON) می نامیدند . البته بازی آن با توپی بود که درونش ماسه و یا شن بوده است . وقتی انگلیسی ها به یونان رفتند ورزشی آوردند به نام هارپاستیوم (HARPASTIUM) که آن هم با توپ بازی می شد و این زمین ای بود تا فوتبال در انگلیس به مدرنی امروز برسد .
هیچکس دقیقا زمان شروع فوتبال را نمی داند و مورخان تا آنجایی که نوشته اند در روستاهای انگلیسی حدود ۱۰۰۰ سال قبل بازی با توپ وجود داشته است و بعد از مدتی تیم های مختلف روستایی شروع به مسابقه دادن کردند . ظاهرا شیوه بازی طوری بوده
است که تیم ها سعی بر این داشتند توپ را (که غالبا از سر تو خالی گاو یا چیز های شبیه با آن بوده است) به منطقه دفاعی حریف برسانند .
در قرن ۱۴ میلادی این بازی به قدری محبوب شد که پادشاه انگلیس آنرا غیر قانونی خواند . ولی مردم هیچ توجهی به آن نکردند و مجذوبیت این بازی به حدی بود که با توجه به غیر قانونی بودنش به خصوص میان روستاییان بازی می شد و مقامات مسئول در سال ۱۵۷۲ مجبور به تسلیم در مقابل خواسته مردم شدند و فوتبال را قانونی اعلام کردند .
۲۵۰ سال بعد طبقه اشراف رفته رفته به این ورزش روی آوردند و از دیدن و بازی کردن فوتبال لذت می بردند و بالاخره به خاطر نفوذی که در طبقه حاکم داشتند و علاقه و تمایلشان به فوتبال باعث شد که تصمیم برای پیاده کردن یک شیوه کلاسیک در قوانین فوتبال اتخاذ نمایند .
در دهه ۱۸۰۰ مدرسه های معروف انگلیس این ورزش را به عنوان تفریح محصلین در برنامه درسی گنجانیدند . ولی تمامی مدارس از یک قانون خاص در فوتبال پیروی نمی کردند . هر مدرسه قانون مخصوص به خودش داشت . سپس در سال ۱۸۲۳ فوتبال به صورت معمول رسمیت یافت . و در سال های ۱۸۴۸ و ۱۸۶۲ فوتبال در سطح انگلستان یکپارچه شد و حتی کتابی به نام « ساده ترین ورزش » نوشته شد که مشتمل بر قوانین اصولی فوتبال بود .
بانوان در سال های قبل از ۱۹۰۰ به فوتبال جذب شدند و به بزای و مسابقه می پرداختند .
در سال ۱۸۶۷ قانون آفساید به قوانین فوتبال اضافه شد . و تغییر بعدی به کار بردن فقط یک دروازه بان بود . سرانجام در سال ۱۸۸۱ فوتبال به حد کامل از نظر قوانین کنونی اش
رسید . سال های قبل اکثر اختلافات بین آماتوری و حرفه ای بودن این ورزش بوده است در این میان اشرافیان عقیده داشتند که فوتبال باید آماتوری باشد زیرا در مدرسه و دانشگاه به عنوان یک سرگرمی مفرح بود تا ورزش . اما طبقه کارگر و فقیر چون بازی فوتبال زندگی شغلی آنها را دستخوش تغییرات منفی می کرد . لیکن طبیعتاً با آماتوری مخالف بودند چون علاوه بر بازی فوتبال خواهان درآمدی از آن ورزش بودند . چنانکه در سال ۱۸۸۲ شکست یک تیم خوب اشرافیان از تیم گمنامی که با هزینه شخصی اداره می شد باعث شد که خود اشرافیان هم به طرف حرفه ای شدن تمایل پیدا کنند که شاید این امر باعث شود که فوتبال از حالت سرگرمی و تفریح خارج شود . در سال ۱۸۸۵ قانون حرفه ای شدن تیم های فوتبال تصویب شد و در سال ۱۸۹۰ به حد تقریبی امروز خود رسید و ضربه پنالتی هم حین این سال ها به قوانین فوتبال اضافه شد و بالاخره در سال ۱۹۰۱ بازی تاتنهام و شفیلد یونایتد ۱۰۰۰۰۰ تماشاچی را در کریستال پالاس لندن هنگام فینال باشگاه ها به طرف خود جلب کرد .
و بالاخره فوتبال حرفه ای از طریق انگلستان ابر قدرت آن زمان و همچنین به خاطر نفوذش به اکثر کشور های دنیا صادر شد که در این میان کشور های آمریکای جنوبی پر استعداد ترین بودند . طبیعتاً در دوران صدور فوتبال به دنیا اتفاقات جالبی هم روی داده است . مثلا یک انگلیسی که برای معرفی و آشنا نمودن فوتبال به آرژانتین سفر کرده بود ، توسط پلیس دستگیر شدند . چون بازیکنان با شورت تمرین را آغاز کرده بودند و در آرژانتین با شورت مقابل مردم ظاهر شدن غیر قانونی بود . همین طور در آلمان غربی وقتی یک تیم انگلیسی مشغول تمرین سر زین یعنی زدن توپ به دیوار با سر بودند پلیس در صدد دستگیری برآمد . زیرا فکر می کردند که بازیکنان با این تمرین دارند خودکشی دسته جمعی می کنند .

فایل : 11 صفحه

فرمت : Word

مطلب مفیدی برای شما بود ؟ پس به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات زیر را حتما بخوانید ...

مقالات زیر را حتما ببینید ...